Ισχυροποίηση διασύνδεσης πρωτογενή τομέα & τουρισμό

[χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό και 57 δευτ.]

Το 2ο Περιφερειακό Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης την Τρίτη 28 Μαΐου 2024, με την διοργάνωση της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου και την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.
Στις εργασίες του παραβρέθηκαν ο Λευτέρης Αυγενάκης, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο Σταύρος Αρναουτάκης, Περιφερειάρχης Κρήτης, ο Γιάννης Χατζής, Πρόεδρος ΠΟΞ, η Αγάπη Σμπώκου Αντιπρόεδρος ΔΣ ΣΕΤΕ, ο Αλέξανδρος Βασιλικός, Πρόεδρος Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ), ο Νίκος Χαλκιαδάκης, Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου, ο Μανώλης Γιαννούλης, Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Χανίων, ο Κωνσταντίνος Βαρδάκης, Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Νοτίων Περιοχών, Νομού Ρεθύμνου, ο Μανώλης Τσακαλάκης, Πρόεδρος Συλλόγου Ξενοδόχων Νομού Ρεθύμνης.  
          Στις θεματικές ενότητες του Συνεδρίου επίσης συμμετείχαν ο Κωνσταντίνος Μαρινάκος, Γ΄ Αντιπρόεδρος ΠΟΞ, ο Σωτήρης Μπαμπαγιούρης, Chairman of S.F.D.O. , η Τζέση Βουμβάκη, Deputy Chief Economist – Αναπληρώτρια Διευθυντή Οικονομικής Ανάλυσης ΕΤΕ, ο Mariusz Janczuk, CEO ITAKA, ο Δημήτρης Καλαϊτζηδάκης, Λειτουργικός Διευθυντής GRECOTEL, ο Μιχάλης Ζερβάκης, Πρύτανης Πολυτεχνείου Κρήτης, ο Γεώργιος Ξανθός, Αντιπρόεδρος Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Τουρισμού Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, ο Χαράλαμπος Βούλγαρης, Έφορος Δημοσίων Σχέσεων ΠΟΞ, η Κατερίνα Σαριδάκη, Διευθύντρια Capsule T, ο Ηλίας Παρλαβάντζας, Διευθυντής Λύσεων Ψηφιακής Εκπαίδευσης TÜV AUSTRIA Hellas και Ηλίας Κικίλιας, Γενικός διευθυντής ΙΝΣΕΤΕ.
          Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, προσερχόμενος στο χώρο του Συνεδρίου, δήλωσε στα ΜΜΕ, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Είμαστε εδώ για να τονίσουμε πόσο σχέση ο πρωτογενής τομέας με τον τουρισμό. Είναι απόλυτα ταυτισμένοι. Ειδικά στην Κρήτη ξέρουμε ότι η σχέση του τουρίστα με τον τόπο, με την παράδοση, με την παραγωγή, με τα προϊόντα, αποτελεί μια εμπειρία. Και ως τέτοια, γίνεται απόλαυση για όλους τους ανθρώπους που επιλέγουν να αγοράσουν λίγες μέρες ξεκούρασης στον δικό μας τόπο. Μια Κρήτη και μια Ελλάδα, άκρως φιλόξενη που εκ των πραγμάτων επιλέγουμε μέσα από την αναβάθμιση του αγροτοδιατροφικού τομέα, να γίνει ακόμα πιο διεισδυτική στις αγορές για τους πιο «ψαγμένους» που επιλέγουν να ξεκουραστούν με τις οικογένειές τους εδώ, αλλά και να απολαύσουν τα αγροτικά μας προϊόντα. Ξέρουμε ότι ήδη η κλιματική κρίση έχει φέρει αναστάτωση στον πρωτογενή τομέα, αλλά την ίδια ώρα ξέρουμε ότι γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια και από την κυβέρνηση και από τους εμπλεκομένους να πάμε ένα βήμα παρακάτω. Και θα πάμε ένα βήμα παρακάτω, γιατί υπάρχει πείσμα και πραγματική αγάπη με την ελληνική γη και μια ιστορία για κάθε προϊόν που παράγει αυτός ο μοναδικός τόπος. 
          Αυτό δεν θα γίνει ερήμην της ΕΕ. Χαιρόμαστε γιατί η Ευρώπη στηρίζει τέτοιες πρωτοβουλίες κι εμείς στηρίζουμε δράσεις πολιτισμού. Να θυμίσω, επίσης,  ότι τα Leader, χρηματοδοτούν ένα μεγάλο πρόγραμμα τουριστικών καταλυμάτων. Επίσης υπογράψαμε ΚΥΑ για τα επισκέψιμα τυροκομία, ύστερα από τα ελαιοτριβεία και τα οινοποιεία. Σιγά – σιγά, δηλαδή, με κάθε θεσμικό τρόπο ισχυροποιούμε τη σχέση του πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό».
          Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης υπογράμμισε πως «ως χώρα πρέπει να είμαστε ένα βήμα πιο μπροστά. Να αναπτύξουμε νέες μορφές τουρισμού, να επενδύσουμε στην ποιότητα. Να κατανοήσουμε πως ο τουρισμός αλλάζει και η επιτυχία είναι μονόδρομος. Και βεβαίως να συμφωνήσουμε πως μέσα από τη συνεργασία όλων μας, θα διαμορφώσουμε τα θεμέλια για τον τουρισμό του 2030. Στην Περιφέρεια Κρήτης, συνεχίζουμε την εφαρμογή ενός συνεκτικού σχεδίου για τη σύνδεση του τουρισμού με τη γαστρονομία, τα προϊόντα του πρωτογενούς τομέα, την ελληνική ύπαιθρο, αλλά και τις μεταποιητικές επιχειρήσεις, προκειμένου όλα αυτά να ενταχθούν στο τουριστικό μας προϊόν».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω