Ευρωπαϊκή τεχνητή νοημοσύνη

[χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό και 40 δευτ.]

Σύμφωνα με Έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΕΣ), μέχρι στιγμής, η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) δεν έχει σημειώσει ιδιαίτερη επιτυχία με την ανάπτυξη του ευρωπαϊκού οικοσυστήματος τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ), ούτε έχει καταφέρει να επισπεύσει τις επενδύσεις σε ρυθμό ανάλογο με αυτόν των παγκόσμιων πρωτοπόρων του τομέα. Από το 2018, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέπτυξε διάφορες δράσεις και εργάστηκε επάνω σε βασικά δομικά στοιχεία, όπως κανονισμό, υποδομές, έρευνα και επενδύσεις, προκειμένου να ωθήσει την εξέλιξη του ενωσιακού οικοσυστήματος ΤΝ. Επιπλέον, η ΕΕ ενήργησε εγκαίρως για τη διερεύνηση των κινδύνων που εγκυμονεί η ΤΝ και επεξεργάστηκε τους πρώτους γενικούς κανόνες παγκοσμίως για τη χρήση της. Ωστόσο, τα μέτρα της ΕΕ δεν συντονίζονταν καλά με τα μέτρα των κρατών μελών της, ενώ η παρακολούθηση των επενδύσεων δεν ήταν συστηματική. Στο μέλλον, εάν η ΕΕ επιθυμεί να δει τις φιλοδοξίες της για την ΤΝ να γίνονται πραγματικότητα, πρέπει να εξασφαλίσει ισχυρότερη διακυβέρνηση και περισσότερες -και καλύτερα στοχευμένες- δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις.
          Η ΤΝ εμπεριέχει αναδυόμενες τεχνολογίες σε ταχέως εξελισσόμενους τομείς, όπως στη ρομποτική, στα μαζικά δεδομένα και στη νεφοϋπολογιστική, στην υπολογιστική υψηλών επιδόσεων, στη φωτονική και στη νευροεπιστήμη. Οι ΗΠΑ προπορεύονται εδώ και χρόνια στον τομέα της ΤΝ, ενώ η Κίνα φιλοδοξεί να βρεθεί μέχρι το 2030 επικεφαλής της κούρσας που διεξάγεται παγκοσμίως στον τομέα της ΤΝ. Και οι δύο χώρες βασίζονται στις ιδιαίτερα σημαντικές ιδιωτικές επενδύσεις των τεχνολογικών κολοσσών τους. Οι τιμές-στόχος της ΕΕ για την ΤΝ, από την άποψη των δημόσιων και των ιδιωτικών επενδύσεων, ήταν 20 δισεκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2018-2020 και 20 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο για τη δεκαετία που θα ακολουθούσε. Η Επιτροπή αποφάσισε να αυξήσει την ενωσιακή χρηματοδότηση της ΤΝ σε 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2018-2020 και σε 1 δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως για την περίοδο 2021-2027. Το ποσοστό των επιχειρήσεων στην ΕΕ που χρησιμοποιούν ΤΝ διαφέρει σημαντικά μεταξύ κρατών μελών. Η Γαλλία και η Γερμανία είναι οι χώρες που ανακοίνωσαν τις μεγαλύτερες δημόσιες επενδύσεις στην ΤΝ, ενώ τέσσερις χώρες δεν διαθέτουν προς το παρόν καμία στρατηγική για την ΤΝ. Η ΕΕ φιλοδοξεί το 75 % των επιχειρήσεων να χρησιμοποιούν ΤΝ μέχρι το 2030. Το 2021, η Ευρώπη και η Κεντρική Ασία συγκέντρωναν από κοινού μόλις το 4 % των κατατεθειμένων αιτήσεων για χορήγηση διπλώματος ευρεσιτεχνίας στον τομέα της ΤΝ παγκοσμίως.
          Η ειδική έκθεση 08/2024, με τίτλο «Φιλοδοξίες της ΕΕ για την τεχνητή νοημοσύνη – Προϋπόθεση προόδου η ισχυρότερη διακυβέρνηση και οι περισσότερες και καλύτερα στοχευμένες επενδύσεις», είναι διαθέσιμη στον ιστότοπο του ΕΕΣ. Η πράξη για την ΤΝ που εγκρίθηκε πρόσφατα δεν συμπεριλήφθηκε στο πεδίο αναφοράς του εν προκειμένω ελέγχου. Στις 14 Ιουνίου 2024, το ΕΕΣ θα διοργανώσει διαδικτυακή συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα τις φιλοδοξίες της ΕΕ στον τομέα της ΤΝ. Η συζήτηση θα μεταδοθεί και ζωντανά.

Αναλυτικά η Έκθεση:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω