Έλληνας Πρόεδρος CERN

[χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό]

Ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Φουντάς εξελέγη Πρόεδρος του Συμβουλίου του CERN, με θητεία από το 2025 έως το 2027, έπειτα από μια ανταγωνιστική διαδικασία, στην οποία συμμετείχαν δύο ακόμη υποψήφιοι. Ο Καθηγητής Φουντάς, διακεκριμένος καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και επιστημονικός εκπρόσωπος της Ελλάδας στο CERN, είναι ο πρώτος Έλληνας που αναλαμβάνει αυτή τη θέση, γεγονός που αποτελεί σημαντική διάκριση για την ελληνική επιστημονική κοινότητα.
          Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, η εκλογή του κ. Φουντά συνιστά μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη για τη χώρα, η οποία συνδυάστηκε με στοχευμένες διπλωματικές ενέργειες και την παγκόσμια αναγνώριση του επιστημονικού κύρους του ίδιου. Ο Καθηγητής Φουντάς, με το ακαδημαϊκό του υπόβαθρο και τη μακρά εμπειρία του στο CERN, θα ηγηθεί του μεγαλύτερου ερευνητικού εργαστηρίου πυρηνικής και σωματιδιακής φυσικής στην Ευρώπη, σε μια εποχή που οι προκλήσεις και οι προοπτικές της επιστήμης είναι πιο κρίσιμες από ποτέ.
          Το CERN, το οποίο ιδρύθηκε πριν από 70 χρόνια, απαρτίζεται από 24 κράτη μέλη, με την Ελλάδα να είναι από τα ιδρυτικά μέλη του. Σήμερα, απασχολεί περίπου 2.600 υπαλλήλους και συνεργάζεται με περισσότερα από 600 ερευνητικά ινστιτούτα και πανεπιστήμια παγκοσμίως. Αποτελεί το επίκεντρο της έρευνας στην αιχμή της ανθρώπινης γνώσης, παρέχοντας προηγμένες εγκαταστάσεις επιταχυντών σωματιδίων που επιτρέπουν πρωτοποριακές ανακαλύψεις στον τομέα της φυσικής.
          Με ένα σαφές όραμα για το μέλλον της επιστήμης, το CERN προωθεί τη διεθνή συνεργασία, εκπαιδεύει τις νέες γενιές φυσικών, μηχανικών και τεχνικών και συμβάλλει στην ευρύτερη κατανόηση της φύσης του σύμπαντος. Η εκλογή του κ. Φουντά ως Προέδρου του Συμβουλίου του CERN ενισχύει τον ρόλο της Ελλάδας στον διεθνή επιστημονικό χάρτη και ανοίγει νέες προοπτικές για την ελληνική συμμετοχή στην αιχμή της επιστημονικής έρευνας.

Κατηγορία: Blog

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω