Φιλοσοφικές Έρευνες

[χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό και 11 δευτ.]

Κυκλοφορούν από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης το βιβλίο Φιλοσοφικές Έρευνες του Λούντβιχ Βιττγκενστάιν (Ludwig Wittgenstein), σε γλωσσική και επιστημονική επιμέλεια του Κωστής Μ. Κωβαίου ενώ την εισαγωγή και μετάφραση είναι του Κωστή Μ. Κωβαίου και του Μιλτιάδη Ν. Θεοδοσίου.   
Ο αυστριακός φιλόσοφος Ludwig Wittgenstein (1889–1951) αναγνωρίζεται δικαίως ως ο μεγαλύτερος φιλόσοφος του 20ού αιώνα, χάρη στην πρωτοτυπία της σκέψης του και τον ανατρεπτικό τρόπο γραφής του. Οι *Φιλοσοφικές Έρευνες*, έργο που εκδόθηκε μετά τον θάνατό του, αποτελούν ένα από τα πιο εμβληματικά φιλοσοφικά κείμενα του 20ού αιώνα, συμβάλλοντας αποφασιστικά στη διαμόρφωση της σύγχρονης φιλοσοφίας της γλώσσας και της αναλυτικής φιλοσοφίας. 
          Το έργο αυτό, χωρισμένο σε δύο μέρη, εξετάζει θεμελιώδη φιλοσοφικά ζητήματα, όπως η λογική, η γλώσσα, η πρόθεση, η ψυχολογία, ο νους και η αισθητηριακή αντίληψη. Μέσα από τις αναλύσεις του Wittgenstein, άνοιξε ο δρόμος για τις εξελίξεις στη φιλοσοφία της γλώσσας και τη μελέτη του τρόπου με τον οποίο χρησιμοποιούμε τις λέξεις για να δομήσουμε την κατανόηση του κόσμου.
          Η ελληνική έκδοση του έργου κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1977. Ωστόσο, μετά από σχεδόν μισό αιώνα, αυτή η πρώτη μετάφραση παρουσίαζε σημαντικά κενά και ερμηνευτικές αδυναμίες. Στην πάροδο του χρόνου, οι νέες επιστημονικές έρευνες και η πρόσβαση στα κατάλοιπα του Wittgenstein αποκάλυψαν στοιχεία που βοήθησαν να αποσαφηνιστούν δύσκολα σημεία του έργου, οδηγώντας στην ανάγκη για μια αναθεωρημένη και οριστική μετάφραση.
          Η παρούσα έκδοση, η οποία βασίζεται στην τέταρτη, αναθεωρημένη έκδοση των Φιλοσοφικών Ερευνών (2009) από τους P. M. S. Hacker και Joachim Schulte, προσφέρει μια πλήρως διορθωμένη και αναδομημένη μορφή του κειμένου.
          Εφοδιασμένη με νέα ευρετήρια και επεξηγηματικές σημειώσεις, γραμμένες από δύο έμπειρους μεταφραστές και σχολιαστές, η νέα αυτή μετάφραση αποδίδει με ακρίβεια το πνεύμα και το νόημα του έργου, καθιστώντας το προσβάσιμο σε ένα ευρύτερο ελληνόφωνο κοινό.
          Η έκδοση αυτή αποτελεί την πληρέστερη και πιο έγκυρη απόδοση των Φιλοσοφικών Ερευνών στα ελληνικά, διασφαλίζοντας την ορθή κατανόηση των περίπλοκων ζητημάτων που θέτει ο Wittgenstein και εμπλουτίζοντας τη μελέτη της φιλοσοφίας στη χώρα μας.

Κατηγορία: Blog

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω