Παγκόσμιο Φόρουμ Τουρισμού Γαστρονομίας

[χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό και 28 δευτ.]

Η Μέση Ανατολή ανέλαβε για πρώτη φορά τη φιλοξενία του Παγκόσμιου Φόρουμ Γαστρονομικού Τουρισμού, με το Μπαχρέιν να αναδεικνύεται σε κεντρικό κόμβο συζητήσεων για τη βιωσιμότητα και την ενδυνάμωση της κοινότητας στον γαστρονομικό τουρισμό. Το φόρουμ, που διοργανώθηκε από το Basque Culinary Center και το Υπουργείο Τουρισμού του Μπαχρέιν, συγκέντρωσε 500 συμμετέχοντες από 50 χώρες στις 18-19 Νοεμβρίου στη Μανάμα.  
          Η διοργάνωση του Παγκόσμιου Φόρουμ στη Μέση Ανατολή ανέδειξε τη δυναμική της περιοχής ως ανερχόμενου προορισμού γαστρονομικού τουρισμού. Με έμφαση στη βιωσιμότητα, την καινοτομία και την πολιτιστική αυθεντικότητα, το Μπαχρέιν έθεσε τις βάσεις για την ενίσχυση του κλάδου τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. 

Οικονομική Διαφοροποίηση και Πολιτιστική Διπλωματία 
Με κεντρικό θέμα «Τουρισμός Γαστρονομίας: Ένας κινητήριος μοχλός οικονομικής διαφοροποίησης και ένταξης», η εκδήλωση υπογράμμισε τη σημασία της γαστρονομίας ως εργαλείου οικονομικής ανάπτυξης. Η Υπουργός Τουρισμού του Μπαχρέιν, κα Fatima bint Jaffar Al Sairafi, τόνισε τη δέσμευση του Βασιλείου να πρωτοπορήσει στον γαστρονομικό τουρισμό στη Μέση Ανατολή, προωθώντας βιώσιμες πρακτικές και ενισχύοντας τη συμμετοχή των τοπικών κοινοτήτων.
Παράλληλα, ο Γενικός Γραμματέας Τουρισμού του ΟΗΕ Zurab Pololikashvili και ο Γενικός Διευθυντής του Basque Culinary Center Joxe Mari Aizega επεσήμαναν τη σημασία της τοπικής γαστρονομικής αυθεντικότητας ως μοχλού για τη δημιουργία βιώσιμων και διαφοροποιημένων προορισμών. 

Οι Δράσεις του Φόρουμ
Στο πλαίσιο του φόρουμ πραγματοποιήθηκαν:
● Υπουργικός Διάλογος με ηγετικές προσωπικότητες από χώρες όπως οι Φιλιππίνες, η Σαουδική Αραβία και το Μπαχρέιν, με έμφαση στη δίκαιη κατανομή των οφελών του τουρισμού στις τοπικές κοινωνίες.
● Πάνελ για την Αραβική Γαστρονομία, όπου συζητήθηκαν στρατηγικές αξιοποίησης της πλούσιας γαστρονομικής κληρονομιάς της Μέσης Ανατολής για την ενίσχυση της πολιτιστικής διπλωματίας. 
● Συζητήσεις για Βιωσιμότητα, επικεντρωμένες στη μείωση της σπατάλης τροφίμων και την κυκλική οικονομία, τονίζοντας τη σημασία της βιωσιμότητας για τη μακροπρόθεσμη επιτυχία του κλάδου.

Καινοτομία και Νέες Τάσεις
Η τεχνολογία είχε σημαντικό ρόλο, με τη Meta να παρουσιάζει μελλοντικές τάσεις στον τουρισμό και να διοργανώνει masterclasses για τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στον κλάδο. Επιπλέον, το Final Pitch Challenge του UN Tourism Gastronomy Tourism Startup Competition ανέδειξε πρωτοποριακές επιχειρηματικές ιδέες, με τη νικήτρια startup Agrojusto από την Αργεντινή να ξεχωρίζει για τις βιώσιμες λύσεις της.

Αναγνώριση Πρεσβευτών και Εκπαίδευση 
Το φόρουμ τίμησε κορυφαίους σεφ, όπως τον Diego Guerrero και τη Tala Bashmi, ως νέους Πρεσβευτές του ΟΗΕ για τον Γαστρονομικό Τουρισμό. Επιπλέον, το Basque Culinary Center ανακοίνωσε υποτροφίες για επαγγελματίες του κλάδου, ενισχύοντας την εκπαίδευση στον σχεδιασμό εμπειριών γαστρονομικού τουρισμού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω