[χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό και 20 δευτ.]
Με στόχο την ανάδειξη και την προβολή του αμπελοοινικού πλούτου του νησιού, το Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης (Wines of Crete) εγκαινίασε το νέο «Κέντρο Ενημέρωσης Αμπέλου και Οίνου» στις Επάνω Αρχάνες. Ο χώρος αυτός, παραχωρημένος από τον Δήμο Αρχανών – Αστερουσίων, στεγάζεται στο σύγχρονο κτιριακό συγκρότημα «ΔΙΑΣ» και φιλοδοξεί να γίνει σημείο αναφοράς για την προώθηση του κρητικού κρασιού, την εκπαίδευση και τη φιλοξενία δράσεων.
Το νέο «Κέντρο Ενημέρωσης Αμπέλου και Οίνου» φιλοδοξεί να αποτελέσει ορόσημο για την προώθηση του κρητικού οίνου και τη διατήρηση της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού.
Στην εκδήλωση εγκαινίων, ο Δήμαρχος Αρχανών – Αστερουσίων και Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Ηρακλείου, Μανόλης Κοκοσάλης, τόνισε τη στρατηγική σημασία του εγχειρήματος. Επισήμανε ότι η παραχώρηση του χώρου από το Δημοτικό Συμβούλιο στο Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης ενισχύει τη δυναμική του τοπικού προϊόντος και προάγει την εξωστρέφεια. Εξήρε, επίσης, τη συμβολή της Αναπτυξιακής Ηρακλείου και του Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρου Αρναουτάκη, στην υλοποίηση του έργου μέσω προγραμμάτων όπως το LEADER.
Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης Κρήτης χαρακτήρισε το Κέντρο ως ένα έργο που αντανακλά τη σημασία της συνεργασίας για την ενίσχυση της ενδοχώρας. «Το κρητικό κρασί ανταγωνίζεται σε μια απαιτητική παγκόσμια αγορά, αλλά η Περιφέρεια Κρήτης, αξιοποιώντας την ισχυρή ταυτότητα του brand Κρήτης, υποστηρίζει το Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης με στόχο τη δημιουργία μιας σύγχρονης κιβωτού για τα κρασιά του τόπου μας», υπογράμμισε.
Το νέο Κέντρο θα λειτουργεί ως σημείο εκπαίδευσης, ενημέρωσης και φιλοξενίας επαγγελματιών, καθώς και διοργάνωσης γευσιγνωσιών. Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Δ.Ο.Κ., Στέλιος Ζαχαριουδάκης, ανέφερε ότι το Κέντρο αποδεικνύει τη δύναμη της συλλογικής προσπάθειας και αποτελεί έναν σημαντικό σταθμό για την εξέλιξη του κρητικού κρασιού. «Αποτελεί καρπό της συνεργασίας μας και είναι αντάξιο της ποιότητας και της ιστορίας του κρητικού οίνου», σημείωσε.
Η Επιχειρησιακή Διευθύντρια του Δ.Ο.Κ., Δρ. Έλλη Γκίκα, ανέδειξε τη σημασία της 18ετούς πορείας του Δικτύου και τη νέα διάσταση που προσφέρει το Κέντρο, ενισχύοντας τη στρατηγική εξωστρέφειας της κρητικής οινοποιίας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Μετά την τελετή του αγιασμού, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μια γευσιγνωσία κρητικών κρασιών, συνοδευόμενη από παραδοσιακά εδέσματα, επιμελημένα από τη μαγείρισσα Νεκταρία Κοκκινάκη και την ομάδα της.
Το γεγονός αποτέλεσε μια γιορτή για την κρητική παράδοση και το μέλλον του κρητικού κρασιού.