[χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό και 24 δευτ.]
Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Κρήτη Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2026», η Περιφέρεια Κρήτης απευθύνει ανοικτή πρόσκληση σε σπουδαστές μαγειρικής ή πρόσφατα αποφοιτήσαντες σεφ που δραστηριοποιούνται στην Κρήτη για να λάβουν μέρος στον Παγκρήτιο Διαγωνισμό Νέου Σεφ.
Οι υποψήφιοι καλούνται να παρουσιάσουν τη δική τους δημιουργική εκδοχή ενός παραδοσιακού κρητικού πιάτου. Σκοπός του διαγωνισμού είναι η ανάδειξη του νέου σεφ που θα εκπροσωπήσει την Κρήτη ως Περιφέρεια στο διεθνή διαγωνισμό «European Young Chef Award 2025» που διοργανώνεται από το Διεθνές Ινστιτούτο Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τεχνών και Τουρισμού, τον Νοέμβριο του 2025 στην Καταλονία.
Ο Παγκρήτιος Διαγωνισμός Νέου Σεφ 2025 διοργανώνεται από την Περιφέρεια Κρήτης και την Εκπαιδευτική Αναπτυξιακή ΠΛΟΗΓΟΣ, ως συντονιστής φορέας του έργου «Κρήτη Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2026», σε συνεργασία με την Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης και το Σωματείο Μαγείρων-Ζαχαροπλαστών & Λοιπού Προσωπικού Κουζίνας.
ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ- ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
● Στο διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μέρος σπουδαστές ή απόφοιτοι που έχουν ολοκληρώσει τα μαθήματα της σχολής μαγειρικής εντός του 2024 και να είναι ηλικίας 18-26 ετών.
● Οι υποψήφιοι πρέπει να συμπληρώσουν την ηλεκτρονική φόρμα υποβολής της συμμετοχής τους έως και την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2025.
● Η ενημέρωση των επιλεχθέντων σεφ θα γίνει στις 20-21 Φεβρουαρίου από την οργανωτική ομάδα. Μαζί θα λάβουν και ένα έντυπο καταγραφής της συνταγής τους το οποίο θα πρέπει να καταθέσουν την ημέρα του διαγωνισμού.
● Στον Παγκρήτιο Διαγωνισμό Νέου Σεφ μπορούν να λάβουν μέρος έως και 30 διαγωνιζόμενοι. Συνεπώς, σε περίπτωση που οι αιτήσεις υπερβούν αυτό τον αριθμό, η επιλογή των 30 θα γίνει από αρμόδια επιτροπή.
● Κάθε συμμετέχοντας θα διαγωνιστεί για 1 ημέρα, την Πέμπτη 13 ή την Παρασκευή 14 Μαρτίου 2025, ανάλογα με τον τελικό αριθμό των συμμετοχών. Η διεξαγωγή του διαγωνισμού θα γίνει στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης (Δ.Ε.Κ.Κ.).
● Οι διαγωνιζόμενοι θα πρέπει να είναι γνώστες και να έχουν ευκολία στην προφορική χρήση της αγγλικής γλώσσας, γι’ αυτό το λόγο η παρουσίαση του πιάτου τους στην κριτική επιτροπή θα γίνει στα αγγλικά. Αυτό είναι απαραίτητο για την μετέπειτα εκπροσώπηση της Κρήτης από τον/την νικητή/τρια του διαγωνισμού στο European Young Chef Award 2025 που γίνεται σε διεθνές επίπεδο.
● Η κριτική επιτροπή του διαγωνισμού θα απαρτίζεται από δύο εκπροσώπους του «Σωματείου Μαγείρων-Ζαχαροπλαστών & Λοιπού Προσωπικού Κουζίνας», δύο εκπροσώπους της «Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης», έναν εκπρόσωπο της Περιφέρειας Κρήτης και έναν εκπρόσωπο της Εκπαιδευτικής Αναπτυξιακής ΠΛΟΗΓΟΣ.