Βιωσιμότητα Τυροκομίας Κρήτης

[χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό και 20 δευτ.]

Το Επιμελητήριο Ρεθύμνης πραγματοποίησε την Τρίτη 4 Μαρτίου σημαντική συνάντηση εργασίας με θέμα την Τυροκομία και τα Τυροκομικά προϊόντα της Κρήτης. Η εκδήλωση συγκέντρωσε έντονο ενδιαφέρον, καθώς έδωσαν το παρών τόσο η διοικούσα επιτροπή του Επιμελητηρίου όσο και εκπρόσωποι θεσμικών φορέων, επιστήμονες και επαγγελματίες του κλάδου. Η συνάντηση ανέδειξε τις προκλήσεις, αλλά και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται για τον κλάδο της τυροκομίας στην Κρήτη. Με τη στήριξη του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης και την ενεργή συμμετοχή των επαγγελματιών και των φορέων, δρομολογούνται ουσιαστικές δράσεις που μπορούν να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια των τυροκομικών προϊόντων της Κρήτης. 

Συμμετοχές και Βαρύτητα της Συνάντησης
Η πλήρης παρουσία της Διοικούσας Επιτροπής του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης με επικεφαλή τον Πρόεδρο Γιώργο Γιακιουμάκη, υπογραμμίζει τη σημασία που δίνει ο φορέας στα προβλήματα του κλάδου της τυροκομίας. Παράλληλα, η συνάντηση εμπλουτίστηκε από τις τοποθετήσεις επιστημόνων και αρμόδιων φορέων, ενώ σημαντική ήταν η παρουσία της νεοσύστατης Ένωσης Τυροκόμων Κρήτης, την οποία εκπροσώπησε ο Σπύρος Μπαλαντίνος, Περιφερειακός Σύμβουλος Κρήτης. Στην εκδήλωση συμμετείχε και ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, Σταύρος Τζεδάκης.

Κύρια Θέματα της Συζήτησης
Κατά τη διάρκεια της πολύωρης σύσκεψης, στην οποία συμμετείχαν αρκετά τυροκομεία από όλη την Κρήτη, συζητήθηκαν αναλυτικά τα εξής θέματα:
Χρηματοδοτικά εργαλεία: Έγινε παρουσίαση των δυνατοτήτων χρηματοδότησης μέσω του νέου προγράμματος Μεταποίησης και του προγράμματος Leader, που μπορούν να ενισχύσουν τις τυροκομικές επιχειρήσεις.
Ευρωπαϊκή Γαστρονομική Περιφέρεια 2026: Αναλύθηκαν οι ευκαιρίες και τα πιθανά οφέλη που προκύπτουν από την ανακήρυξη της Περιφέρειας Κρήτης ως “Ευρωπαϊκή Γαστρονομική Περιφέρεια 2026”, καθώς και οι τρόποι συμμετοχής του κλάδου σε σχετικές δράσεις.
Πρωτοβουλίες εξωστρέφειας: Παρουσιάστηκαν δράσεις του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης για την προώθηση των τοπικών τυροκομικών προϊόντων, με έμφαση στο έργο MESA του προγράμματος AGRIP-MULTI-2023 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Βασικά προβλήματα του κλάδου: Έγινε εκτενής συζήτηση για κρίσιμα ζητήματα, όπως το υψηλό κόστος μεταφοράς, τα ενεργειακά κόστη, ο αθέμιτος ανταγωνισμός και ο υψηλός ΦΠΑ στα τυροκομικά προϊόντα. 
Δίκτυο ΑRepo: Παρουσιάστηκαν τα οφέλη της συμμετοχής της Περιφέρειας Κρήτης στο Δίκτυο ΑRepo και οι δυνατότητες αξιοποίησής του. 
Επισκέψιμα Τυροκομεία: Συζητήθηκαν δράσεις εξωστρέφειας που στοχεύουν στην ανάπτυξη των επισκέψιμων τυροκομείων ως μέσο ενίσχυσης του αγροτουρισμού.
Δικτύωση του κλάδου: Έγινε ενημέρωση για την ολοκλήρωση της ίδρυσης της Ένωσης Τυροκόμων Κρήτης, η οποία θα προχωρήσει άμεσα σε εκλογές, καθώς και για τη δημιουργία του Cluster Επισκέψιμων Τυροκομείων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω