Δυναμική Εκκίνηση Τουρισμού

[χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό και 14 δευτ.]

Ισχυρή δυναμική παρουσίασε ο ελληνικός τουρισμός κατά το πρώτο τρίμηνο του 2025, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), επιβεβαιώνοντας τις θετικές προβλέψεις για τη νέα τουριστική χρονιά.

Αύξηση Διεθνών Αεροπορικών Αφίξεων 
Κατά την περίοδο Ιανουαρίου–Μαρτίου 2025, οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις ανήλθαν σε 1,6 εκατομμύρια, σημειώνοντας αύξηση κατά 77 χιλ. ή +4,8% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2024. Το αεροδρόμιο της Αθήνας διατήρησε την κυρίαρχη θέση του, απορροφώντας το 73% των αφίξεων, ενώ το 24% κατευθύνθηκε στη Θεσσαλονίκη και το υπόλοιπο 3% στα λοιπά περιφερειακά αεροδρόμια.
Ιανουάριος: 529 χιλ. αφίξεις (+9,1%) 
Φεβρουάριος: 487 χιλ. αφίξεις (+5,5%) 
Μάρτιος: 663 χιλ. αφίξεις (+1,0%)

Αύξηση Ταξιδιωτικών Εισπράξεων Παρά τις Πιέσεις από την Ε.Ε. 
Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις για το διάστημα Ιανουαρίου–Φεβρουαρίου 2025 κατέγραψαν άνοδο +3,9%, φτάνοντας τα 599 εκατ. ευρώ. Η αύξηση προήλθε κυρίως από τις αγορές εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης (+16,7%), με εισπράξεις ύψους 311 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, οι εισπράξεις από την Ε.Ε. σημείωσαν πτώση -7,3% (282 εκατ. ευρώ).
Αναλυτικά:
Εισπράξεις από χώρες της Ευρωζώνης:
241 εκατ. € (-2,1%) 
Εισπράξεις από Ε.Ε. εκτός Ευρωζώνης: 41 εκατ. € (-29,4%)
Ανά χώρα 
Γερμανία:
61 εκατ. € (-4,0%) 
Γαλλία: 18 εκατ. € (-44,9%) 
Ιταλία: 44 εκατ. € (+37,8%) 
Ηνωμένο Βασίλειο: 46 εκατ. € (+34,3%) 
ΗΠΑ: 88 εκατ. € (+51,2%)

Συνεχιζόμενη Άνοδος στη Βραχυχρόνια Μίσθωση
Ο κλάδος των βραχυχρόνιων μισθώσεων καταγράφει σταθερή ανάπτυξη, συνεχίζοντας τη θετική πορεία των τελευταίων δύο ετών.
Αριθμός καταλυμάτων: 
Ιανουάριος:
213 χιλ. (+23 χιλ. από 2024) 
Φεβρουάριος: 216 χιλ. (+20 χιλ.) 
Μάρτιος: 222 χιλ. (+18 χιλ.) 
Αριθμός διαθέσιμων κλινών: 
Ιανουάριος:
947 χιλ. (+101 χιλ.) 
Φεβρουάριος: 961 χιλ. (+84 χιλ.) 
Μάρτιος: 981 χιλ. (+75 χιλ.)

Το α’ τρίμηνο του 2025 χαρακτηρίζεται από σταθερά ανοδικά σημάδια στον ελληνικό τουρισμό, με αύξηση των αφίξεων και των εισπράξεων από αγορές εκτός Ε.Ε., καθώς και δυναμική ανάπτυξη στον τομέα των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Αν και οι παραδοσιακές ευρωπαϊκές αγορές εμφάνισαν κάμψη, η ζήτηση από ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο ενίσχυσε την εικόνα και ενδέχεται να αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα για τις επιδόσεις του 2025.

Αναλυτικά το στατιστικό δελτίο του ΙΝΣΕΤΕ:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω