[χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό και 35 δευτ.]
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τίμησε την Ημέρα Βιολογικής Παραγωγής της ΕΕ ανακοινώνοντας τους νικητές των Ευρωπαϊκών Βραβείων Βιολογικής Παραγωγής 2025, επιβραβεύοντας την αριστεία και την καινοτομία σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας των βιολογικών προϊόντων. Ανάμεσα στους επτά νικητές από έξι κατηγορίες, ξεχώρισε μια ελληνική επιχείρηση από την Κρήτη, αναδεικνύοντας τη δυναμική της χώρας μας στον τομέα.
Κρητικό το καλύτερο Εστιατόριο
Η κορυφαία διάκριση στην κατηγορία «Καλύτερο εστιατόριο/catering βιολογικών τροφίμων» απονεμήθηκε στο Peskesi, με έδρα το Ηράκλειο. Το βραβείο αυτό αποτελεί αναγνώριση της αφοσίωσης του εστιατορίου στη φιλοσοφία «Από το Αγρόκτημα στο Τραπέζι» και «Τραπέζι στο Αγρόκτημα» που υιοθετεί από το 2014.
|Το Peskesi συνδυάζει άριστα την παραγωγή από το δικό του βιολογικό αγρόκτημα με συνεργασίες από τοπικούς παραγωγούς, καλύπτοντας το 98% των αναγκών του.
Η διεθνής αναγνώριση έρχεται ως επιστέγασμα της προσπάθειάς του να αναβιώσει την κρητική γαστρονομία μέσω:
• Βιώσιμης γεωργίας.
• Πρακτικών μηδενικών αποβλήτων (zero waste).
• Πολιτιστικών πρωτοβουλιών για τη διατήρηση των παραδοσιακών συνταγών, των γηγενών ποικιλιών και της τοπικής ταυτότητας.
Η βράβευση του Peskesi καταδεικνύει ότι η βιολογική παραγωγή μπορεί να αποτελέσει κινητήριο δύναμη για την τοπική οικονομία και τον γαστρονομικό πολιτισμό, μετατρέποντας τους φιλόδοξους στόχους βιωσιμότητας σε πραγματικότητα.
Η διάκριση του Peskesi αποτελεί όχι μόνο πηγή υπερηφάνειας για την Ελλάδα, αλλά και πρακτικό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η παράδοση, η καινοτομία και η βιωσιμότητα μπορούν να συνδυαστούν με επιτυχία, δημιουργώντας ένα πρότυπο επιχειρηματικό μοντέλο στον κλάδο των τροφίμων και της εστίασης.
Ευρωπαϊκά Βραβεία
Τα ετήσια βραβεία, που θεσπίστηκαν το 2022 στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης για την ανάπτυξη της βιολογικής παραγωγής, έχουν ως στόχο την τόνωση της κατανάλωσης βιολογικών προϊόντων και την επιβράβευση της αριστείας. Οι φετινοί νικητές, όπως και το Peskesi, αποτελούν φωτεινά παραδείγματα του πώς η βιολογική γεωργία και παραγωγή μπορούν:
• Να προσφέρουν προστιθέμενη αξία.
• Να δημιουργήσουν κοινότητες και θέσεις εργασίας σε αγροτικές περιοχές.
• Να ενισχύσουν ανθεκτικά, προσανατολισμένα στο μέλλον συστήματα τροφίμων.
Άλλοι Ευρωπαίοι Νικητές
Οι υπόλοιποι βραβευθέντες στις κατηγορίες των βραβείων Βιολογικών Προϊόντων της ΕΕ για το 2025 περιλαμβάνουν:
• Καλύτερη βιοκαλλιεργήτρια (γυναίκα): κα Albina Yasinskaya (Βουλγαρία), με το πρώτο πιστοποιημένο ESG αγρόκτημα της χώρας.
• Καλύτερος βιοκαλλιεργητής (άνδρας): κ. Lieven Devreese (Βέλγιο), για το μοντέλο αγροκτήματος που υποστηρίζεται από την κοινότητα (CSA).
• Καλύτερη ΜΜΕ επεξεργασίας βιολογικών τροφίμων: Joseph Brotmanufaktur GmbH (Αυστρία), για την χειροποίητη επεξεργασία σπάνιων ποικιλιών σιτηρών.
• Καλύτερος λιανοπωλητής βιολογικών τροφίμων: Radis&Bona eG (Γερμανία), για το συνεταιριστικό αγροτοπωλείο με 100% τοπικά βιολογικά προϊόντα.
• Καλύτερη βιολογική πόλη: Valpaços (Πορτογαλία), για την αύξηση των πιστοποιημένων βιοπαραγωγών.
• Καλύτερη βιολογική περιοχή και βιοπεριοχή: Κομητεία Βόρου (Εσθονία), για την ενσωμάτωση βιολογικών τροφίμων στη δημόσια εστίαση.