Ψηφιακό σύστημα ελέγχου τροφίμων

[χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό και 8 δευτ.]

Με στόχο την επιτάχυνση της μετάβασης σε ένα ενιαίο και σύγχρονο σύστημα επίσημων ελέγχων ασφάλειας τροφίμων, βασισμένο στην ανάλυση κινδύνου (risk-based), πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια σύσκεψη (kick-off meeting) του έργου Τεχνικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (TSI) στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ).Το έργο φέρει τον τίτλο «Υποστήριξη της εφαρμογής μεταρρύθμισης του συστήματος επίσημων ελέγχων τροφίμων βάσει ανάλυσης κινδύνου στην Ελλάδα (Supporting the Implementation of the Risk-Based Food Control System Reform in Greece)» και υλοποιείται σε συνεργασία με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). 

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε παρουσία του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπύρου Πρωτοψάλτη, και συμμετείχαν κορυφαία στελέχη και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (SG REFORM), της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού της Κυβέρνησης, το Γραφείο του Υπουργού, τα Γραφεία Υφυπουργών, το Γραφείο του Γενικού Γραμματέα, μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής (Steering Committee), η Ομάδα Διοίκησης Έργου (ΟΔΕ) και στελέχη του ΥΠΑΑΤ.

Το έργο, διάρκειας 18 μηνών, επικεντρώνεται σε πέντε βασικούς πυλώνες μεταρρύθμισης:
Μεθοδολογία: Κατάρτιση ενοποιημένης μεθοδολογίας risk-based για όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης. 
Συντονισμός: Βελτίωση του συντονισμού μεταξύ αρμόδιων φορέων και ανταλλαγή καλών πρακτικών.  
Ψηφιακές Λύσεις: Ανάπτυξη ΤΠΕ, ψηφιακών λύσεων, διαλειτουργικότητας και ανταλλαγής δεδομένων.  
Θεσμική Αναδιάρθρωση: Διατύπωση προτάσεων θεσμικών μεταρρυθμίσεων για μεγαλύτερη αποδοτικότητα.  
Εκπαίδευση & Εφαρμογή: Υλοποίηση εκπαιδεύσεων και πιλοτικών εφαρμογών σε Περιφέρειες.   

Ο Γενικός Γραμματέας Σπύρος Πρωτοψάλτης δήλωσε:«Με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την τεχνογνωσία του ΟΟΣΑ, περνάμε σε ένα ενιαίο σύστημα ελέγχων βάσει ανάλυσης κινδύνου. Μειώνουμε το διοικητικό βάρος, αξιοποιούμε διαλειτουργικότητες και σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία και ενισχύουμε την αποτελεσματικότητα και τη συνέπεια των ελέγχων σε όλη την αλυσίδα τροφίμων. Μετρήσιμα αποτελέσματα, συνεργασία όλων των φορέων και σε ένα πιο σύγχρονο κράτος – αυτή είναι η κατεύθυνση του ΥΠΑΑΤ».

Κατά τη σύσκεψη, συμφωνήθηκε ένας σαφής οδικός χάρτης υλοποίησης, ο οποίος περιλαμβάνει:
1.  Τη συγκρότηση των απαραίτητων ομάδων εργασίας
2.  Τον καθορισμό του χρονοδιαγράμματος εκπαιδεύσεων για τα στελέχη. 
3.  Τον σχεδιασμό των πιλοτικών δράσεων σε επιλεγμένες Περιφέρειες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω