[χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά]
Το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) δημοσίευσε μια νέα, εκτενή μελέτη με τίτλο «Το brand Ελλάδα: Πόσο ελκυστική είναι η Ελλάδα ως τουριστικός προορισμός; Σύγκριση με ανταγωνιστικούς μεσογειακούς προορισμούς», η οποία εξετάζει τη θέση της χώρας μας στις αγορές της Γερμανίας, της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ισπανίας και της Ιταλίας. Η ανάλυση (επισυνάπτεται) βασίζεται σε έρευνες της GWI που πραγματοποιήθηκαν σε δύο κύματα το 2025 και σε δύο ακόμη το 2024, με αντικείμενο τις προτιμήσεις των ταξιδιωτών για τους επόμενους δώδεκα μήνες, συμπεριλαμβανομένης της θερινής περιόδου που αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για τον ελληνικό τουρισμό.
Η μελέτη καταγράφει ότι η Ελλάδα παραμένει σταθερά υψηλά στις προτιμήσεις των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών για ταξίδια στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα, κατατάσσεται τρίτη σε προτίμηση στη Γερμανία και την Ιταλία, τέταρτη στη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο και έκτη στην Ισπανία. Σε σύγκριση με το 2024, η χώρα βελτιώνει τη θέση της στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ισπανία, ενώ διατηρεί ισχυρή παρουσία στις υπόλοιπες αγορές. Οι πέντε αυτές αγορές αντιστοιχούν σε ποσοστό μεταξύ 47% και 48% των συνολικών εσόδων του εισερχόμενου τουρισμού, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για τη διετία 2023–2024.
Αναφορικά με τις κορυφαίες επιλογές των ταξιδιωτών, η Ελλάδα εμφανίζεται σταθερά μέσα στις πρώτες θέσεις. Στη γερμανική αγορά προηγούνται η Ιταλία και η Ισπανία, ενώ η Ελλάδα καταλαμβάνει την τρίτη θέση. Στη Γαλλία, οι ταξιδιώτες προτιμούν κυρίως την Ισπανία και την Ιταλία, με την Ελλάδα να βρίσκεται στην τέταρτη θέση. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία, η Ιταλία και η Γαλλία προηγούνται, ενώ η Ελλάδα ακολουθεί στην τέταρτη θέση με σημαντική άνοδο σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Στην Ισπανία, οι ταξιδιώτες στρέφονται κυρίως προς την Ιταλία, τη Γαλλία και την Πορτογαλία, ενώ στην Ιταλία η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση μετά την Ισπανία και τη Γαλλία.
Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον εύρημα αφορά τις αγορές της Ιταλίας και της Ισπανίας, όπου άλλοι μεσογειακοί προορισμοί, όπως η Κροατία και η Τουρκία, δεν περιλαμβάνονται καν στην πρώτη δεκάδα προτίμησης, γεγονός που ενισχύει τη σχετική θέση της Ελλάδας. Παρά το πλεονέκτημα της οδικής πρόσβασης που διαθέτουν ανταγωνιστικοί προορισμοί όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία, η Ελλάδα διατηρεί σταθερά υψηλή ελκυστικότητα στις δυτικοευρωπαϊκές αγορές.
Αναλυτικότερα ανά αγορά, οι κορυφαίες 5 χώρες που σκέφτονται να επισκεφθούν, οι υπό μελέτη αγορές, στο εξωτερικό τους επόμενους 12 μήνες, είναι:
Για τους Γερμανούς: Ιταλία (26,8%), Ισπανία (24,9%), Ελλάδα (19,7%), Αυστρία (19%), Γαλλία (17,9%). Να σημειωθεί ότι η Ιταλία, η Γαλλία και η Αυστρία συνορεύουν με τη Γερμανία και συνεπώς ευνοούνται από εύκολη οδική πρόσβαση.
Για τους Γάλλους: Ισπανία (26,9%), Ιταλία (24,8%), Πορτογαλία (15,1%), Ελλάδα (12,6%), Ην. Βασίλειο (11,9%). Να σημειωθεί ότι η Ιταλία και η Ισπανία συνορεύουν με τη Γαλλία και συνεπώς ευνοούνται από εύκολη οδική πρόσβαση.
Για το Ην. Βασίλειο: Ισπανία (31%), Ιταλία (24,2%), Γαλλία (21,7%), Ελλάδα (19,9%), ΗΠΑ (17,4%).
Για τους Ισπανούς: Ιταλία (28,2%), Γαλλία (23,2%), Πορτογαλία (20,6%), Ην. Βασίλειο (16,6%), Γερμανία (11,3%). Να σημειωθεί ότι η Πορτογαλία συνορεύει με την Ισπανία και συνεπώς ευνοείται από εύκολη οδική πρόσβαση.
Για τους Ιταλούς : Ισπανία (30,5%), Γαλλία (22,4%), Ελλάδα (16,8%), Ην. Βασίλειο (15,0%), Πορτογαλία (12,7%). Να σημειωθεί ότι η Γαλλία συνορεύει με την Ιταλία και συνεπώς ευνοείται από εύκολη οδική πρόσβαση.
Διαβάστε την πλήρη μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ με αναλυτικά τα δεδομένα, τις συγκρίσεις και τα συμπεράσματα ανά αγορά:




