Διαχείριση λαγοκέφαλου χωρίς αποφάσεις

[χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό και 4 δευτ.]

Την Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2026 πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Συμβουλίου Αλιείας, με κεντρικό θέμα την πρόταση της Περιφέρειας Κρήτης προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τη Γενική Διεύθυνση Αλιείας για την υλοποίηση Πιλοτικού Προγράμματος Διαχείρισης του τοξικού είδους λαγοκέφαλος. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν υπηρεσιακά στελέχη, εκπρόσωποι επιστημονικών φορέων και επαγγελματιών αλιέων, καθώς και ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Σταύρος Τζεδάκης. 

Το Συμβούλιο εξέτασε αναλυτικά την πρόταση της Περιφέρειας Κρήτης, η οποία έχει ήδη λάβει θετική αρχική ανταπόκριση από το ΥΠΑΑΤ. Στο πλαίσιο της συζήτησης υπογραμμίστηκε η ανάγκη συντονισμένης συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, καθώς και η σημασία της τεκμηρίωσης του προτεινόμενου προϋπολογισμού. Η Περιφέρεια διαθέτει σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως υφιστάμενη υποδομή και προηγούμενες μελέτες του ΕΛΚΕΘΕ, που ενισχύουν την ωριμότητα της πρότασης. 

Στόχος του προγράμματος είναι η αντιμετώπιση των επιπτώσεων του λαγοκέφαλου, τόσο μέσω της σταθεροποίησης των πληθυσμών του είδους και της πιθανής ανάκαμψης των ιχθυοαποθεμάτων, όσο και μέσω της διερεύνησης εναλλακτικών χρήσεων για το συγκεκριμένο ψάρι. Οι εκπρόσωποι των επαγγελματιών αλιέων εξέφρασαν τη στήριξή τους στη συνέχιση της προσπάθειας. 

Κατά τη συζήτηση παρουσιάστηκε επίσης η πρόταση που έχει υποβληθεί από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κρήτης, σε συνεργασία με τα Τμήματα Αλιείας, στο πλαίσιο ανοικτής πρόσκλησης για την εμπορία και προώθηση αλιευτικών ειδών. Η πρόταση στοχεύει στην ενίσχυση της παρουσίας εδώδιμων εισβολικών ειδών στην αγορά, δημιουργώντας νέες δυνατότητες εμπορίας για τους επαγγελματίες αλιείς.  

Επιπλέον, εξετάστηκε το ζήτημα της αλιείας μεγάλων πελαγικών ψαριών, με τα αρμόδια τμήματα να αναλαμβάνουν τη διερεύνηση πιθανών λύσεων και την αποστολή σχετικού εγγράφου προς το Υπουργείο. Τέλος, συζητήθηκε η προοπτική νέας προκήρυξης για πρόγραμμα αποζημίωσης που αφορά προστατευόμενα είδη. 

Σημειώνεται ότι, παρά τη συζήτηση γύρω από την ανάγκη στήριξης των αλιέων, δεν υπήρξε δέσμευση για αποζημιώσεις στο πλαίσιο του υπό εξέταση πιλοτικού προγράμματος.

Χορηγούμενο
AKTINOVOLIA
Χορηγούμενο
Cargo

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω
Hide Ads for Premium Members by Subscribing
Hide Ads for Premium Members. Hide Ads for Premium Members by clicking on subscribe button.
Subscribe Now