Έναρξη εκδηλώσεων Επανάστασης 1821

Στην ιστορική Παναγία τη Θυμιανή, την Αγία Λαύρα της Κρήτης, στους Κομιτάδες Σφακίων θα τελεστεί, την Κυριακή 6 Ιουνίου και ώρα 10:30 το πρωί, ο επίσημος εορτασμός για τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης στην Κρήτη, με συνδιοργάνωση του Δήμου Σφακίων και της Περιφέρειας Κρήτης. Το πρωί στον ιστορικό ναό της Παναγίας της Θυμιανής θα τελεστεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, Δοξολογία, επιμνημόσυνη δέηση, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ.κ. Ειρηναίου. Το ιστορικό πλαίσιο της συμμετοχής της Κρήτης στην Ελληνική Επανάσταση θα αναλυθεί από την καθηγήτρια Ιστορίας κα Μαρία Ευθυμίου, ενώ επιπλέον θα παρουσιαστεί μουσικό απόσπασμα από το μελοποιημένο από τον Δ. Μαραμή έργο «Καπετάν Μιχάλης» του Ν. Καζαντζάκη, και παραδοσιακά ριζίτικα τραγούδια από τοπικούς συλλόγους καλλιτεχνών.
Το απόγευμα της ίδιας μέρας στο Ενετικό λιμάνι στη πόλη των Χανίων θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της Υπαίθριας Έκθεσης «1821 Η  Κρήτη στην Ελληνική Επανάσταση» της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών (ΕΚΙΜ) / Ιστορικού Μουσείου Κρήτης (ΙΜΚ). Μετά τα εγκαίνια θα γίνει η παρουσίαση της έκθεσης από τον πρόεδρο της ΕΚΙΜ καθηγητή Αλέξη Καλοκαιρινό.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΦΑΚΙΩΝ
ΩΡΑ 10:30 – ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΘΥΜΙΑΝΗΣ – ΣΦΑΚΙΑ
Α΄  ΜΕΡΟΣ
07:00 – Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.10:30 – Δοξολογία χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Λάμπης και Σφακίων κ.κ. Ειρηναίου, Επιμνημόσυνη Δέηση, Κατάθεση Στεφάνων απότον Δήμαρχο Σφακίων, την τηςΠεριφερειάρχη Κρήτης, της Κυβέρνησης και τωνΕκπρόσωπο Ένοπλων Δυνάμεων.
• Τήρηση ενός λεπτού σιγής• Ανάκρουση Ύμνου της Κρήτης• Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου
Β΄ ΜΕΡΟΣ
• Χαιρετισμός από τον Δήμαρχο Σφακίων,  Μανούσο Χιωτάκη• Χαιρετισμός από τον Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη• Χαιρετισμός από τον Μητροπολίτη Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ.κ. Ειρηναίο• Χαιρετισμός από την Πρόεδρο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη• Χαιρετισμός από Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης• Ριζίτικο τραγούδι για την Παναγία την Θυμιανή  από τον μουσικοχορευτικό Σύλλογο Σφακίων• Ομιλία από την Μαρία Ευθυμίου, Καθηγήτρια Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών: «Οι δύσκολες πλευρές μιας Επανάστασης: το ’21 και η Κρήτη»• Μουσικά αποσπάσματα από το έργο «Καπετάν Μιχάλης» του Νίκου Καζαντζάκη σε σύνθεση του Δημήτρη Μαραμή. Τραγούδι: Αναστάσιος  Αποστόλου και Αγγελική Τουμπανάκη. Πιάνο: Δημήτρης Μαραμή. Συμμετέχουν οι Παραδοσιακοί Σύλλογοι «Το Ρόδον» και «Τα Σφακιά» με παραδοσιακές φορεσιές και όπλα της εποχής της Επανάστασης.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΠΟΛΗΣ ΧΑΝΙΩΝ
ΩΡΑ 19:00 ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ – ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΤΕΧΑΚΗ ΕΝΕΤΙΚΟ ΛΙΜΑΝΙ ΧΑΝΙΩΝ.Παρουσίαση της έκθεσης από τον πρόεδρο της ΕΚΙΜ καθηγητή Αλέξη Καλοκαιρινό.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως την 30 Ιουνίου 2021 και θα είναι επισκέψιμη από Δευτέρα έως Κυριακή και ώρες 9 το πρωί έως 10 το βράδυ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω