Απαξίωση Ξεναγών

Ο μόνος κλάδος του τουρισμού που δεν δικαιούται το επίδομα ανεργίας φέτος διότι έλαβε μόνο 50 ένσημα το 2020 είναι οι ξεναγοί, που πολλάκις αναφέρονται από τις κυβερνήσεις ως Έλληνες Πρεσβευτές. Υπενθυμίζεται ότι όλο το 2020 αλλά και το πρώτο 6μηνο του 2021, οι ξεναγοί δεν εργάστηκαν καθόλου.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών (ΠΟΞΕΝ) καταγγέλλει «την απαξιωτική αδιαφορία της Ηγεσίας των Υπουργείων Τουρισμού και Εργασίας στις επανειλημμένες εκκλήσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξεναγών, η οποία επί έναν ολόκληρο χρόνο, προσπαθεί μάταια να τους συναντήσει και να τους ενημερώσει για τα προβλήματα που ταλανίζουν τον κλάδο.»
Οι ξεναγοί ζητούν επειγόντως τη νομοθετική ρύθμιση ώστε και οι ξεναγοί να ενταθούν στην επιδότηση ανεργίας.
Η ΠΟΞΕΝ επισημαίνει πως «Η μικρή και ελλειμματική στήριξη από την Πολιτεία έφτασε κατόπιν πολλών και χρονοβόρων προσπαθειών της Ομοσπονδίας και των Σωματείων που την απαρτίζουν.
Για όλο το 2020 οι Ξεναγοί έλαβαν μόνο 1868 ευρώ και 50 ένσημα!
Τελικά, η κατάσταση άρχισε να εξομαλύνεται από τον φετινό Ιούλιο και, ευτυχώς, η χώρα μας κατάφερε να πρωταγωνιστήσει στην ανάκαμψη του τουρισμού, να ενισχύσει την οικονομία της και να μειώσει την ανεργία που αυξήθηκε σε καιρό πανδημίας.
Μετά το τέλος της φετινής και εξαιρετικά σύντομης τουριστικής σεζόν ο κλάδος των επαγγελματιών Ξεναγών της Ελλάδας βρίσκεται για μια ακόμη φορά σε αδιέξοδο.
Με 4 μόλις μήνες εργασίας μετά από ενάμιση χρόνο καθολικής ανεργίας αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.
Η μόνη, ελάχιστη, στήριξη που απομένει είναι το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ για τους 3 μήνες του χειμώνα το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση των Ξεναγών.
Κινδυνεύουμε, όμως, να χάσουμε και αυτό το επίδομα λόγω έλλειψης ικανού αριθμού ενσήμων – μόνο 50 ένσημα από το 2020 που δεν αρκούν για να μας το εξασφαλίσουν.
Για άλλους επαγγελματικούς κλάδους του Τουρισμού το εμπόδιο αυτό ξεπεράστηκε με ειδική νομοθετική ρύθμιση, στην οποία όμως οι Ξεναγοί δεν συμπεριλήφθηκαν.»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω