Από το αγρόκτημα στο πιάτο

Επιστολή στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιο Λιβανό απέστειλε η Περιφερειακή Σύμβουλος Κρήτης, Ειρήνη Χουδετσανάκη – Γιακουμάκη και Πρόεδρος της Ένωσης AREPO (Ένωση Ευρωπαϊκών Περιφερειών για Προϊόντα Προέλευσης) με θέμα: Την υποχρεωτική επισήμανση των τροφίμων, στο πλαίσιο της στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο – Farm to Fork», η οποία ανακοινώθηκε την Άνοιξη του 2020 από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σκοπός της επιστολής είναι, η ενημέρωση του αρμόδιου Υπουργού και των εμπλεκόμενων στελεχών και φορέων του Υπουργείου για τις διαπιστώσεις και προτάσεις της Ομάδας Εργασίας AREPO πριν αυτές κατατεθούν προς επεξεργασία στους εμπλεκόμενους φορείς της Ε.Ε.
Στην επιστολή παρουσιάζονται αναλυτικά:
– Τα αποτελέσματα των εργασιών της Ομάδας Εργασίας AREPO και
– Τα συμπεράσματα, οι προτάσεις που εξήχθησαν και οι αποφάσεις που λήφθηκαν, για το ευαίσθητο θέμα της υποχρεωτικής επισήμανσης των τροφίμων, το οποίο θα απασχολήσει σύντομα την αγροτική κοινότητα της Ευρώπης.
Η Περιφέρεια Κρήτης, αμέσως μετά την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της Ομάδας Εργασίας AREPO της Περιφέρειας Κρήτης, εργάστηκε μεθοδικά προκειμένου να συντάξει ένα κοινό έγγραφο θέσης στο οποίο αποτυπώνονται: Επιστημονικά τεκμηριωμένες απόψεις, για τις επιπτώσεις της εφαρμογής των συστημάτων επισήμανσης στις Γεωγραφικές Ενδείξεις (Γ.Ε.) προϊόντα Π.Ο.Π., Π.Γ.Ε. και Ε.Π.Ι.Π.
Στόχος της πρότασης  είναι η σωστή καταγραφή των ιδιαίτερων διατροφικών χαρακτηριστικών των προϊόντων – επάνω στις συσκευασίες, μέσω ενός δίκαιου συστήματος αξιολόγησης – που θα προβάλει τη μοναδικότητά τους, βάσει γεωγραφικής περιοχής και θα αναδεικνύει τα ιδιαίτερα τους χαρακτηριστικά  που τα κάνουν ξεχωριστά.
Για το ζήτημα της υποχρεωτικής επισήμανση των τροφίμων στην επιφάνεια της συσκευασίας (μπροστινή πλευρά), θα πρέπει έως την Άνοιξη του 2022 -στο πλαίσιο της στρατηγικής F2F- να έχει υιοθετηθεί ένα ενιαίο σύστημα επισήμανσης των συσκευασμένων τροφίμων, που θα βοηθά τον καταναλωτή προκειμένου να επιλέγει προϊόντα υψηλής διαιτητικής και διατροφικής αξίας. 

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω