Ροή Ειδήσεων

Βιωματικό ταξίδι Κρητικών γεύσεων

Με επιτυχία έληξαν οι εργασίες του επιστημονικού συνεδρίου «Κρητικός Τρόπος Ζωής: Μεσογειακή Παράδοση & Εφαρμογές στη σύγχρονη εποχή», που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Grecotel Creta Palace στο Ρέθυμνο και διοργάνωσαν το Ελληνικό Κέντρο Αριστείας για την Υγεία και την Ευεξία και ο Όμιλος Ν. Δασκαλαντωνάκη – Grecotel.  
          Η έναρξη του συνεδρίου συνοδεύτηκε με τις βραβεύσεις της Περιφέρειας Κρήτης, του Περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη και της καθηγήτριας της Ιατρικής, πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Υγείας και τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών Αντωνίας Τριχοπούλου.
Την επομένη ημέρα σε εκδήλωση -μοναστηριακό  δείπνο στο Αρκάδι βραβεύτηκε ο Πανεπιστημιακός Καθηγητής – ερευνητής Αντώνης Καφάτος που επί πολλά χρόνια επιστημονικά για λόγους υγείας προωθεί την Κρητική διατροφή – δίαιτα. Οι βραβεύσεις έγιναν από τον Καθηγητή Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Harvard Δρ. Στέφανο Κάλη και τον Διευθυντή Λειτουργίας της Grecotel Δημήτρη Καλαϊτζιδάκη, ο οποίος ανέφερε ότι «Το όλο θέμα ήταν όνειρο ετών που έγινε πλέον πραγματικότητα».
          Παρόντες επίσης στην εκδήλωση, ήταν η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης Μαίρη Λιονή, ο Δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργος Μαρινάκης, η Αντιδήμαρχος Τουρισμού Πέπη Μπιρλιράκη, ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Χρήστος Λιονής, ο οποίος εκπροσώπησε το Πανεπιστήμιο Κρήτης και βουλευτές.
          Στο πλαίσιο του συνεδρίου 25 καταξιωμένοι επιστήμονες κορυφαίων πανεπιστημίων του κόσμου , θα παρουσιάσουν σημαντικά στοιχεία και δεδομένα για τα οφέλη της κρητικής διατροφής στην υγεία, ενώ παράλληλα, θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν μια «γεύση» από τα τοπικά προϊόντα και την παραγωγή της Κρήτης και να διερευνήσουν από κοινού με τους φορείς και τους παραγωγούς τις προοπτικές που ανοίγονται διεθνώς, για τα τοπικά προϊόντα.
          Μέσω του συνεδρίου, όπως αναφέρθηκε προσφέρεται βιωματική εμπειρία στους συμμετέχοντες, μέσα από ένα μοναδικό «πάντρεμα» επιστήμης και βιωματικών δράσεων, με τη συμμετοχή τοπικών φορέων και παραγωγών. Έτσι πέρα από τις ανακοινώσεις και τα επιστημονικά συμπεράσματα για την καλή υγεία, γίνονται θεματικές εκδηλώσεις για τα κυρία κρητικά προϊόντα, ενώ για την προώθηση τους μετέχουν αγρότες, εξαγωγείς, αλλά και επιχειρηματίες-έμποροι από ξένες χώρες και κυρία από την Αμερική. Επίσης στο χώρο του ξενοδοχείου γίνονται γεύματα κρητικής γαστρονομίας και προβολής Κρητικών προϊόντων, όπως και γευσιγνωσίας.
          Μάλιστα οι θεματικές του συνεδρίου περιλαμβάνουν δεδομένα για την Κρήτη από το παρελθόν μέχρι σήμερα, δίδοντας έμφαση στο εμπόριο ελαιολάδου ενώ θα παρουσιαστούν και μελέτες μεταξύ των οποίων και η μελέτη των επτά χωρών για τον τρόπο ζωής και τη διατροφή των παλαιότερων γενεών που έχουν αναδείξει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Επιπλέον, θεματικές του συνεδρίου θα εστιάσουν και στην πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ, ενώ θα αναδειχθούν και τα οφέλη της ελιάς, του ελαιολάδου με έμφαση στις φαινόλες.
          Το Συνέδριο τελούσε υπό την Αιγίδα των Υπουργείων Τουρισμού, Εξωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της Περιφέρειας Κρήτης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω