Διεθνή συνέδρια ΟΑΚ

[χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό και 47 δευτ.]

Ολοκληρώθηκαν επιτυχώς τις τελευταίες ημέρες οι εργασίες δύο Διεθνών Συνεδρίων τα οποία πραγματοποιήθηκαν στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ).
Αρχικά, πραγματοποιήθηκε το 8ο Διεθνές Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ερευνητικής Δράσης ΕRΝΕST (European Research Network in Signal Transduction, COST18133), με τίτλο “GPCR structure and function: The present and perspectives for the future”, με Προέδρους του Συνεδρίου την Ζαφειρούλα (Ηρώ) Γεωργούση και τον Κώστα Ιατρού από το Εθνικό Κέντρο Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» σε συνεργασία με τις Jana Selent (Πανεπιστήμιο Pompeu Fabra, Βαρκελώνη)  και  Antonella Di Pizio, (Τεχνικό Πανεπιστήμιο Μονάχου) Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο του Δικτύου ΕRNEST αντίστοιχα. Συμμετείχαν 128 Ερευνητές από 25  Χώρες της Ευρώπης και των ΗΠΑ στην ΟΑΚ.  
Στόχος του ΕRΝΕST είναι η μεγέθυνση της γνώσης για την κατανόηση των μηχανισμών δράσης και ρύθμισης της λειτουργίας μιας μεγάλης οικογένειας διαμεμβρανικών υποδοχέων (πρωτεϊνών που ονομάζονται GPCRs – G Protein-Coupled Receptors) της ενδοκυτταρικής τους σηματοδότησης, των συνεπειών της για την διεπικοινωνία των κυττάρων και τη συμμετοχή τους στις φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού, αλλά και σε ανωμαλίες τους που προκαλούν πληθώρα παθολογικών καταστάσεων. Σήμερα, το 37% των χορηγουμένων φαρμάκων για καρδιακά, νευροεκφυλιστικά, γαστρεντερικά, ενδοκρινολογικά και άλλα νοσήματα δεσμεύονται σε αυτούς τους υποδοχείς, που αποτελούν μια από τις σημαντικότερες κατηγορίες φαρμακολογικών στόχων.
            Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες του 19ου Διεθνούς Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Ιατροδικαστικής Εντομολογίας. Υπεύθυνοι του Συνεδρίου ήταν ο Καθηγητής Jens Amendt (Goethe-Universität Frankfurt am Main, Γερμανία), o Καθηγητής Stefano Vanin (Università di Genova, Ιταλία), η Καθηγήτρια Amoret Whitaker (University of Winchester, Ηνωμένο Βασίλειο), η Dr Lena Lutz (Goethe-Universität Frankfurt am Main, Γερμανία) και ο Luca Manelli (University of Winchester, Ηνωμένο Βασίλειο).
Τα θέματα του Συνεδρίου περιελάμβαναν μεθόδους αναγνώρισης εντόμων για τον προσδιορισμό του χρόνου θανάτου και ανίχνευσης φαρμακευτικών ουσιών. Επίσης, συζητήθηκε ο σχεδιασμός των επιστημονικών μελετών και η στατιστική τους ανάλυση, από ειδικούς της Αστυνομίας, της Ιατροδικαστικής και της Βιολογίας. 
            Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια όλων των Συνεδρίων, νέοι Επιστήμονες παρουσίασαν, με ομιλίες και αναρτημένες ανακοινώσεις, ερευνητικά αποτελέσματα και καινοτόμες τεχνολογίες σχετικά με τη δομή, λειτουργία και ρύθμιση των υποδοχέων, των σηματοδοτικών οδών που διεγείρουν και των κυτταρικών αποκρίσεων που πυροδοτούν, όταν δεσμεύονται από ορμόνες, ή νέα φάρμακα που σχεδιάζονται με μεθοδολογίες βιοπληροφορικής και τεχνητής νοημοσύνης, ή χορηγούνται σε ζωικά μοντέλα. Αξιοσημείωτη ήταν επίσης και η μεγάλη συμμετοχή νέων Ελλήνων επιστημόνων, οι οποίοι διαπρέπουν στο εξωτερικό, στις εργασίες των συνεδρίων αυτών.
            Όλες οι μελέτες δημοσιεύονται σε περιοδικά υψηλής απήχησης και συμβάλλουν στην ανάπτυξη και τον σχεδιασμό νέων φαρμάκων και θεραπευτικών προσεγγίσεων με στόχο την βελτίωση της ανθρώπινης υγείας, αλλά και της γρήγορης ανάπτυξης των επιστημών κυρίως μετά την περίοδο της πανδημίας.
            Τα Διεθνή αυτά Συνέδρια συνεχίζονται διαρκώς και τη φετινή χρονιά με τη συμμετοχή μεγάλων προσωπικοτήτων, όπως για παράδειγμα  το ετήσιο Συνέδριο του CERN με επίκεντρο τη γενικότερη Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Φυσική των στοιχειωδών Σωματιδίων.  Με τον τρόπο αυτό η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης, μαζί με τα σημαντικά υπάρχοντα Επιστημονικά Ιδρύματα της Κρήτης, καθίσταται τόπος συνάντησης, προβληματισμού και ανοιχτού εποικοδομητικού διαλόγου για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων του πλανήτη μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω