Διεθνείς πρωτοβουλίες για την Αγιά Σοφιά

Το μέλλον της Ευρώπης μετά την πανδημία είναι στην ατζέντα της Γενικής Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας που διεξάγεται στην Κρήτη 22 Ιουλίου το απόγευμα και θα ολοκληρωθεί την Δευτέρα 26 Ιουλίου 2021, σε ξενοδοχείο στη Γεωργιούπολη Αποκορώνου Χανίων.
Σε συνέντευξη Τύπου των διοργανωτών επισημάνθηκε:
Στην κατεύθυνση της ευαισθητοποίησης της διεθνούς κοινής γνώμης, η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας ανέλαβε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, γιατί δυστυχώς οι αντιδράσεις από διεθνείς οργανισμούς αλλά θα έλεγα και των κυβερνήσεων ακόμα και από ομόδοξες χώρες, δεν ήταν οι αναμενόμενες.
Εμείς ως ένας διακοινοβουλευτικός θεσμός επιδιώκουμε να ευαισθητοποιήσουμε την διεθνή κοινή γνώμη με στόχο την άσκηση πίεσης στις κυβερνήσεις με απώτερη επιδίωξη την αναπροσαρμογή αυτής της απόφασης βεβήλωσης ενός τέτοιου μνημείου.
Για το λόγο αυτό προχωρούμε στην έκδοση ενός εμβληματικού τόμου, με τους εμβληματικούς ναούς της Αγίας Σοφίας σε όλο τον κόσμο. Έχουμε εντοπίσει 38 τέτοιους νέους από τη Σκωτία έως την Κίνα. Ο τόμος θα εκδοθεί σε διάφορες γλώσσες και θα παρουσιαστεί σε πρωτεύουσες ευρωπαϊκών και όχι μόνο χωρών, με στόχο να δημιουργηθεί «επικοινωνιακός θόρυβος» σε όλο τον κόσμο. 
Η δεύτερη πρωτοβουλία που έχουμε αναλάβει και είναι επίσης σε εξέλιξη, είναι ένας διεθνής φωτογραφικός διαγωνισμός με ναούς αφιερωμένους στην Αγία Σοφία, παλαιότερους αλλά και νεότερους ναούς, γιατί στις μέρες μας σε όλο τον ορθόδοξο κόσμο ανεγείρονται ναοί για την Αγία Σοφία, γεγονός που καταδεικνύει τη δοξολογική σχέση που έχουμε εμείς οι Ορθόδοξοι με την Σοφία του Θεού αλλά και το ισχυρό αποτύπωμα, την βαριά σκιά, που έχει αφήσει στους ορθοδόξους η Αγιά Σοφία στην Πόλη.
Η τρίτη πρωτοβουλία, που επίσης βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι η καθιέρωση μίας πολιτιστικής διαδρομής για τις πόλεις που φιλοξενούν εμβληματικούς ναούς της Αγίας Σοφίας, με στόχο να ενταχθεί στις πολιτιστικές διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης και προς αυτή την κατεύθυνση βρισκόμαστε σε επαφές με το Συμβούλιο της Ευρώπης.
Τέλος για την φετινή μας Γενική Συνέλευση κεντρικό θέμα είναι το μέλλον της Ευρώπης, το μέλλον του κόσμου μετά την πανδημία. Η Δ.Σ.Ο. συμμετέχει ενεργά στον διάλογο που έχουν ξεκινήσει τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. (Το Ευρωκοινοβούλιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η Κομισιόν) και θα ολοκληρωθεί με την διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης που θα γίνει του χρόνου την άνοιξη. Εμείς συμμετέχουμε ενεργά, αφιερώνουμε τη Γενική μας Συνέλευση σε αυτό το στόχο, τον διάλογο για την Ευρώπη την επόμενη μέρα, ως ένας Διακοινοβουλευτικός θεσμός που στόχο – μεταξύ άλλων – έχει την ανάδειξη των χριστιανικών αξιών στην Ευρώπη. Την προαγωγή της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς των ορθοδόξων όπου γης.
Ευελπιστούμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ξανά-αναλογιστεί τους βασικούς πυλώνες της, τους πυλώνες του ευρωπαϊκού πολιτισμού που δεν είναι άλλοι από το αρχαιοελληνικό πνεύμα, την κλασική παιδεία, το ρωμαϊκό δίκαιο και τις πανανθρώπινες χριστιανικές αξίες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω