Εκτός η Κρητική κτηνοτροφία

[χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό και 36 δευτ.]

Ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) ζητά από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, τα τοπικά πρόβατα και η αίγα της Κρήτης, να συμπεριληφθούν στον κατάλογο και στα προγράμματα διατήρησης και γενετικής Βελτίωσης των αυτόχθονων φυλών, υπογραμμίζοντας ότι στην Κρήτη εκτρέφονται:
• Η Φυλή Σφακίων, ένα από τα καλύτερα ορεινά πρόβατα της Ευρώπης.
• Ένας μικρός αλλά, σημαντικός αριθμός προβάτων Αστερουσίων,
• Ένας μικρός αριθμός προβάτων Ανωγείων.
• Η ντόπια αίγα της Κρήτης.
          Ολόκληρη η Επιστολή του ΣΕΚ προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:
          «Θέμα: Ένταξη των τοπικών προβάτων και της αίγας της Κρήτης στον κατάλογο και στα προγράμματα διατήρησης και γενετικής Βελτίωσης των αυτόχθονων φυλών.
Κύριοι Υπουργοί,
Κυρία Γενική Γραμματέα, 
          Όπως γνωρίζετε και φαίνεται και από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η περιφέρεια της Κρήτης είναι μια από τις Ισχυρότερες προβατοτροφικές και αιγοτροφικές περιοχές της Ελλάδος. Η αξιοποίηση των προγραμμάτων των Σχέδιων Βελτίωσης και των Νέων Αγροτών της ΚΑΠ, οπού η περιφέρεια βρίσκεται στις πρώτες θέσεις στην Ελλάδα, οδήγησε στον εκσυγχρονισμό και την δημιουργία σύγχρονων και αποδοτικών αιγο-προβατοτροφικών εκμεταλλεύσεων σε ποσοστό μεγαλύτερο από 40%. Σήμερα οι εκμεταλλεύσεις αυτές, των οποίων ιδιοκτήτες είναι νέοι άνθρωποι αναζητούν απεγνωσμένα ζώα απαλλαγμένα νοσημάτων, παραγωγικών τα οποία θα βοηθούσαν στην μείωση του κόστους και στην αριστοποίηση της παραγωγής.
          Δυστυχώς και πάρα το ότι στην Κρήτη εκτρέφονται:
– η Φυλή Σφακίων, ένα από τα καλύτερα ορεινά πρόβατα της Ευρώπης,
– ένας μικρός αλλά, σημαντικός αριθμός προβάτων Αστερουσίων
– ένας μικρός αριθμός προβάτων Ανωγείων και
– η ντόπια αίγα της Κρήτης,
έχει σταματήσει η όποια προσπάθεια γενετικής βελτίωσης είχε γίνει στον Σταθμό Γεωργικής Ερεύνης Ασωμάτων.
          Οι κτηνοτρόφοι προσπαθούν μονοί τους να βελτιώσουν τα ζώα τους και τελευταία έχει επεκταθεί η μόδα της Υπόλοιπης Ελλάδας να αγοράζονται ζώα από άλλες χώρες τα οποία έχουν τεράστια προβλήματα προσαρμοστικότητάς στο ξηροθερμικό περιβάλλον της Κρήτης. Επίσης τα ζώα αυτά είναι εντελώς ακατάλληλα για τό ημιεντατικό σύστημα εκτροφής, αλλά ελευθέρας βοσκής που δεσπόζει στην Κρήτη.
          Ενώ υπάρχει αυτή η τεράστια ανάγκη σε παραγωγικά ζώα και σε γενετική βελτίωση αλλά και διάσωση και των πολύτιμων γενετικών πόρων του τόπου μας, με μεγάλη μας έκπληξη διαπιστώσαμε ότι στον κατάλογο των αυτόχθονων φυλών δεν συμπεριλαμβάνεται η φυλή Σφακίων, το πρόβατο Αστερουσίων, το πρόβατο Ανωγείων και η αίγα της Κρήτης.
          Επειδή οι ευθύνες του Υπουργείου σας διαχρονικά είναι μεγάλες για την αναποτελεσματικότητα των όποιων προγραμμάτων γενετικής βελτίωσης έχει εφαρμόσει, ζητούμε:
1. Την ένταξη στο κατάλογο των αυτόχθονων φυλών προβάτων Σφακίων, Αστερουσίων, Ανωγείων και της αίγας της Κρήτης.
2. Την αξιοποίηση των Πόρων της ΚΑΠ για εφαρμογή αποτελεσματικών προγραμμάτων διάσωσης και γενετικής βελτίωσης των παραπάνω φυλών, με την εμπλοκή των ιδίων των κτηνοτροφών και των φορέων τους που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στην προσπάθεια αύτη.
          Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες.»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω