Επέκταση GIS-CRETE

Η Περιφέρεια Κρήτης, προχώρησε στην υπογραφή νέας σύμβασης, για τη συντήρηση και επέκταση της Υποδομής Γεωχωρικών Πληροφοριών (ΥΓεΠ) «GIS-CRETE». Με σκοπό την απρόσκοπτη και αποτελεσματική λειτουργία του συστήματος, το νέο έργο περιλαμβάνει ενδεικτικά τις ενότητες:
• Επέκταση και Εμπλουτισμός της υποδομής με νέα σύνολα δεδομένων,  τόσο από Υπηρεσίες της Περιφέρειας όσο και τρίτων φορέων. Θα αναρτηθούν Δασικοί Χάρτες, γεωτεμάχια από Εθνικό Κτηματολόγιο, Περιφερειακό  Σχέδιο Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή, Δεδομένα Πλημμυρών, Περιβαλλοντικά δεδομένα, Χάρτες Εκπομπών Ρύπων κ.α.
• Υπηρεσίες Ανάπτυξης νέων Λειτουργιών με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού, με παρεμβάσεις που θα βελτιώσουν τη διεπαφή του συστήματος με τους τελικούς χρήστες.
• Υποστήριξη Χρηστών μέσω Κέντρου Επικοινωνίας (Ηelpdesk), το οποίο θα είναι προσβάσιμο στους πολίτες είτε μέσω τηλεφώνου, είτε μέσω e-mail.
• Συντήρηση και Φιλοξενία πληροφοριακής υποδομής, αναβάθμιση του εγκατεστημένου λογισμικού, τεχνική παρακολούθηση για την εύρυθμη λειτουργία της υποδομής, βελτιώσεις και εκσφαλμάτωση.
• Υποστήριξη Δράσεων Εξωστρέφειας, δημοσιεύσεις, ημερίδες, δελτία τύπου και ότι άλλο απαιτηθεί για τη γνωστοποίηση της λειτουργίας του συστήματος, τη διεύρυνση της βάσης των χρηστών και την ανάδειξη του οφέλους από τη χρήση του.
Υπενθυμίζεται ότι η ΥΓεΠ της Περιφέρειας Κρήτης, αφορά στη δημιουργία ενός πλήρους, λειτουργικού και παραγωγικού συστήματος δυναμικής, ελεύθερης και διάφανης διάθεσης γεωχωρικών πληροφοριών. Η σύγχρονη διαχείριση γεωχωρικών πληροφοριών, βάσει των διαδικασιών που υπαγορεύει το νομοθετικό πλαίσιο, αποτελεί προαπαιτούμενο του ψηφιακού μετασχηματισμού. Η ΥΓεΠ θα αποτελέσει εργαλείο εκπλήρωσης των στόχων της αειφόρου ανάπτυξης, της κατανόησης και αντιμετώπισης των περιβαλλοντικών ζητημάτων, της αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, της εξοικονόμησης φυσικών και οικονομικών πόρων, της υποστήριξης της υγιούς επιχειρηματικότητας, της βελτίωσης της ποιότητας ζωής και της ενίσχυσης της τοπικής δημοκρατίας, αφού εξασφαλίζει έλεγχο και πρόσβαση σε αξιόπιστη πληροφορία. Το έργο ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2021.
Η καινοτομία της Υποδομής της Περιφέρειας Κρήτης, έγκειται στην παρεχόμενη δυνατότητα, μέσω δυναμικών ηλεκτρονικών/ψηφιακών υπηρεσιών, αναζήτησης, θέασης και τηλεφόρτωσης των δεδομένων, παρέχοντας παράλληλα την πλούσια λειτουργικότητα μία σύγχρονης πύλης γεωχωρικών δεδομένων.
Επιπλέον, η ΥΓεΠ παρέχει άμεση και εύκολη πρόσβαση σε σχεδόν πραγματικό χρόνο σε ανοικτά δορυφορικά δεδομένα Sentinel του Ευρωπαϊκού αποθετηρίου Παρατήρησης της Γης και του Copernicus.
Οι χρήστες ως μέρος της λύσης μέσω συμμετοχικών διαδικασιών μπορούν να κάνουν σχετικές γεωαναφερόμενες υποδείξεις και σχόλια στο περιεχόμενο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω