Ημέρες Ντοκιμαντέρ

Από 23 έως 26 Σεπτεμβρίου 2021 στις 21:00, στο Δημοτικό Κινηματογράφο Κήπο Χανίων πραγματοποιούνται οι Ημέρες Ντοκιμαντέρ, με ελεύθερη είσοδο, που διοργανώνει το Κέντρο Πολιτισμού Κρήτης.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
• Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου, ώρα 21:00
Κρουσώνας: Στα Χνάρια του Καπετάν Σατανά
Τα βουνά του Κρουσώνα στις ανατολικές παρειές του Ψηλορείτη υπήρξαν η μάνα τροφός των ανταρτών της «Ομάδας» Σατανά. Ήταν αυτοί που δεν δίστασαν να αγωνιστούν για ό,τι τους υπαγόρευε η συνείδησή τους. Ποιες ήταν αυτές οι πύρινες ψυχές που στην περίοδο του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου επισφράγισαν την Παρουσία τους στον τόπο με την δράση τους; Ποιος ήταν ο Καπετάν Σατανάς και πόση φωτιά να είχε στην ψυχή για να τα βάλει με τους δαίμονες;
Σκηνοθεσία: Βίκη Αρβελάκη
Σενάριο: Κατερίνα Μπικάκη
Eπιστημ. Σύμβ: Κων/νος Ε. Μαμαλάκης, Γιώργος Α. Τζωράκης
Διευθυντής Φωτογραφίας: Μιχάλης Μπούχλης
Μουσική: Γιώργης Μανωλάκης
Παραγωγή: Cyclos Film
• Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου
Πρωτόγονη Φωνή
Ώρα 21:00
Ένα μικρό χωριό διοργανώνει το Μουσικό Διδασκαλείο, βαθιά στην ενδοχώρα της Kρήτης. Εκεί ο Fady, ένας μουσικός του κόσμου, συνεχίζει το εσωτερικό του ταξίδι μέσα από τους ήχους της λύρας. Η δυνατότητα του  ανθρώπου να υπερβεί την ταυτότητα και την καταγωγή του, συντελούνταν πάντα με την ίδια πανίσχυρη γλώσσα επικοινωνίας. Tην μουσική.
Σκηνοθεσία: Βίκη Αρβελάκη
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Σταύρος Παπαδημητρίου, Γιώργος Δαράκης
Hxοληψία: Νικολέττα Φιλίππου
Διεύθυνση Παραγωγής: Χρύσα Καπαγιωρίδου
Παραγωγή: Cyclos Film
Σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μέρωνα
200 Χρόνια – Τα βάσανά μου χαίρομαι
Ώρα 21:00
Με αφορμή τα 200 χρόνια ελληνικού κράτους, εστιάζουμε στη συνύπαρξη των λαών και την ανταλλαγή των πολιτισμικών στοιχείων, υπό το πρίσμα της μουσικής… γιατί η μουσική δεν έχει σύνορα και τα τραγούδια δεν  περιορίζονται σε εθνικές αφηγήσεις. Ένα τραγούδι αγνώστου προέλευσης, τραγουδήθηκε από  Έβραίους, Κούρδους, Τσιγγάνους, γνωστό στην Κρήτη ως «Τα βάσανά μου χαίρομαι», στην Τουρκία ως «Ada Sahillerinde», στη Μ.Ασία ως «Μάτια μου», στους Άραβες ως «Qadukka al mayyas» και αναδεικνύει τη συνύπαρξη των λαών.  Την ευθύνη του αποτελέσματος αναλαμβάνει η ανοιχτή μουσική συλλογικότητα Yar Aman, (στα Χανιά) η οποία ασχολείται με την παραδοσιακή μουσική στη βάση της ισοτιμίας, δίχως κερδοσκοπικά κίνητρα και διαχωρισμούς γνωστικού επίπεδου.
Δημιουργική Ομάδα: Yar Aman
• Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου
Οι Φύλακες της Μνήμης
Ώρα 21:00
Πλάι και απέναντι στους χρυσοθήρες της σύγχρονης oικονομίας δουλεύουν οι φύλακες της μνήμης και της  ιστορίας μας. Η προσπάθεια των ανθρώπων της ΚΕ  Εφορείας Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων [Δυτική Κρήτη] συνεχίζεται αμείωτη όλα αυτά τα χρόνια. Στο ντοκιμαντέρ μας ξεναγούν στα ευρήματά τους και μας κοινωνούν, το όραμα, το πάθος και το μεράκι τους.
Σκηνοθεσία – Σενάριο: Σταύρος Ψυλλάκης
Διευθυντής Φωτογραφίας: Δημήτρης Κατσαϊτης
Ηχοληψία: Δημήτρης Φαντάκης
Μοντάζ: Σπύρος Κόκκας
Μουσική: Βαγγέλης Φάμπας
Επιστημ. Σύμβουλος: Μαρία Βλαζάκη
Κάρολος Καμπελόπουλος
Ώρα 22:15
Κάποιες στιγμές σήκωνε το κεφάλι, και απ’ το μικρό παράθυρο  κοιτούσε την μεγάλη αυλή από κάτω, το Μοναστήρι του. Μετά γύριζε το βλέμμα του και περπατούσε τον μακρύ και στενό διάδρομο μέχρι το εργαστήρι του. Μια αφήγηση στον φακό συνομιλεί με μια φωτογράφιση χωρίς λόγια. Πότε μιλάει η φωνή, πότε η σιωπή. Μικρές ιστορίες της ζωής του Κάρολου Καμπελόπουλου μέσα από μια ανέκδοτη συνέντευξη.
Φωτογραφίες: Ασπασία Κουλήρα
Συνέντευξη: Βίκη Αρβελάκη, Ασπασία Κουλήρα
Κάμερα: Γιάννης Χαιρεκάκης, Δημήτρης Ροζάκης
Ηχοληψία: Ζοζέφ Συροκάκης
Αρχειακό Υλικό: Νέα Τηλεόραση Κρήτης
• Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου ώρα 21:00
Αλάστωρ
Σε όλες τις εποχές οι άνθρωποι στέκουν ανήμποροι μπροστά στην ανεξέλεγκτη δύναμη της ανταπόδοσης του κακού. Η ταινία εξετάζει την ανάγκη και τις ρίζες της εκδίκησης. Παρά τη θέσπιση νόμων και ηθικών αξιών, η έννοια της βεντέτας παραμένει ζωντανή. Η λογική σπάνια είναι σε θέση να τιθασεύσει τον δαίμονα της εκδίκησης, ο οποίος στην αρχαία Ελλάδα είχε όνομα: Αλάστωρ. Ζωντανές ερμηνείες από αρχαίες ελληνικές τραγωδίες συνυφαίνονται με σημερινά γεγονότα και εμπειρίες, αναζητώντας απάντηση στο βασανιστικό ερώτημα: Γιατί σκοτωνόμαστε;
Σκηνοθεσία: Μένιος Καραγιάννης
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Μένιος Καραγιάννης
Μουσική: Απόστολος Δημητρακόπουλος
Παραγωγή: SKAPETA FILMS, Menios Carayannis

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω