Ροή Ειδήσεων

Θεμέλιος λίθος κτιριακού συγκροτήματος Περιφέρειας Κρήτης

Αγιασμός από τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κκ. Ειρηναίο και την τοποθέτηση θεμέλιου λίθου από τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη πραγματοποιήθηκε  στην ιστορική συνοικία «Λάκκος» στο Ηράκλειο για την κατασκευή του υπερσύγχρονου βιοκλιματικού κτιριακού συγκροτήματος της Περιφέρειας.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, Αντιπεριφερειάρχες, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, υπηρεσιακά στελέχη και βουλευτές.
Σημειώνεται ότι η Περιφέρεια Κρήτης θα κατασκευάσει και ένα νέο κτιριακό συγκρότημα γραφείων στην περιοχή του Σκαλανίου στο Ηράκλειο, και η σχετική μελέτη θα δημοπρατηθεί το επόμενο δίμηνο.
Συνολικά την επόμενη τριετία θα παραδοθούν προς χρήση ιδιόκτητα βιοκλιματικά κτίρια της Περιφέρειας Κρήτης 6.000 τ.μ., με διασφαλισμένους πόρους, που θα πληρούν τις προϋποθέσεις σύγχρονων γραφείων για τους εργαζόμενους, ενώ θα είναι αναβαθμισμένη και η εξυπηρέτηση των πολιτών.
Χαρακτηριστικά του έργου
Το έργο, πρόκειται να  κατασκευαστεί στο Ο.Τ. 317  στην συνοικία «Λάκκος» του Ηρακλείου, στην «πλατεία του υγειονομικού» του Ηρακλείου, μεταξύ του «Πανανείου Νοσοσκομείου» και του μνημειακού κτηριακού συνόλου του Ιερού Ναού Αγίου Ματθαίου  και στη θέση όπου προϋπήρχε το κτήριο  της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Ηρακλείου, η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης.
Αφορά, στην ανέγερση Κτηρίου Γραφείων, Αναψυκτηρίου , Υποσταθμού Δ.Ε.Η.- Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε, μικρή πεζογέφυρα και πλήρης  αναδιαμόρφωση του περιβάλλοντος- ακαλύπτου χώρου του οικοπέδου της Περιφέρειας Κρήτης. Το συνολικό εμβαδόν κάλυψης του συγκροτήματος  είναι 1220,4τμ. και δόμησης 3347,20 τ.μ.
Το Κτήριο Γραφείων, διατάσσεται σε τέσσερις υπέργειους ορόφους (Ισόγειο, Α’, Β’ και Γ’ όροφος) και δύο υπόγειους (Α’ και Β’ υπόγειο).  Στους υπέργειους ορόφους, συνολικού εμβαδού 3321,70τμ. στεγάζονται οι χώροι κύριας χρήσης του κτηρίου και στα δύο υπόγεια συνολικού εμβαδού 1939,12 τμ., Χώροι Στάθμευσης, χώροι Η/Μ εγκαταστάσεων, Αρχεία, Αποθήκες και λοιποί βοηθητικοί χώροι.
Στο ισόγειο του κεντρικού κτηρίου, εκτός των  Γραφείων και των λοιπών βοηθητικών χώρων, χωροθετείται Αίθουσα Σεμιναρίων- Διαλέξεων, προβολών, ενώ τμήμα των εσωτερικών χώρων κίνησης και αναμονής (φουαγιέ) του ισογείου (φουαγιέ αίθουσας) και του Α’ ορόφου λειτουργούν ως χώροι έκθεσης της τοπικής ιστορίας (έκθεση ιστορικών ιατρικών εργαλείων κλπ).  Στον Α’ , Β’ και Γ’ όροφο, του κτηρίου χωροθετούνται Χώροι Γραφείων και οι απαραίτητοι βοηθητικοί τους χώροι. Η πρόσβαση των πεζών από τον υπαίθριο χώρο γίνεται μέσω τεσσάρων εισόδων στο επίπεδο του Ισογείου και μέσω δύο εισόδων στη στάθμη του Α’ ορόφου.
Το κτηριακό συγκρότημα συμπληρώνουν ο ανεξάρτητος Υπόγειος Υποσταθμός της Δ.Ε.Η.- Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε, για την υπογείωση τμήματος του όμορου δικτύου της και υπόγειες δεξαμενές νερού. Προβλέπεται η αναδιαμόρφωση του συνόλου του υπαιθρίου χώρου του γηπέδου συνολικού εμβαδού 1703,74 τμ.
Η θέση του γηπέδου στην ιστορική γειτονιά του Λάκκου, η απόδοση του υπαίθριου χώρου στην πόλη ως χώρο ελεύθερης  χρήσης από όλους- πλατείας και «κέντρο» της γειτονιάς, οι μικρές κλίμακες της περιοχής και είναι καταλυτικοί παράγοντες, που υπαγορεύουν τις βασικές επιλογές της αρχιτεκτονικής οργάνωσης και σχεδιασμού του συγκροτήματος.
Καθοριστικός παράγοντας στον σχεδιασμό  και την επιλογή της οργάνωσης και των κατασκευαστικών λύσεων του κελύφους είναι ο προσανατολισμός, ο βιοκλιματικός και ενεργειακός σχεδιασμός με στόχο την εξασφάλιση συνθηκών άνεσης και εξοικονόμησης ενέργειας. Το κτήριο γραφείων  οργανώνεται γύρω από ένα κεντρικό τριώροφο αίθριο, που αποτελεί τον εσωτερικό ενδιάμεσο «δημόσιο» χώρο, συντελεί στη βελτίωση του μικροκλίματος και επιτρέπει δυνατότητες εναλλακτικών λειτουργιών.
Με την αξιοποίηση των προσανατολισμών επιτρέπει τον άμεσο φυσικό φωτισμό και αερισμό του συνόλου των εσωτερικών χώρων κύριας χρήσης και συμβάλλει στην ενεργειακή απόδοση (μείωση της κατανάλωσης ενέργειας για φωτισμό, θέρμανση και δροσισμό). Ιδιαίτερη βαρύτητα δίδεται στην απρόσκοπτη πρόσβαση ατόμων με κινητικές ιδιαιτερότητες και εμποδιζόμενων ατόμων σε όλους τους χώρους, ενώ υπάρχει πρόβλεψη σε κάθε όροφο και για χώρους υγιεινής με προδιαγραφές για ΑμεΑ.
Ο περιβάλλοντας ακάλυπτος χώρος. διαμορφώνεται με σκοπό να αποτελέσει περιβάλλον ελκυστικό, οργανικά συνδεδεμένο και για την εκτόνωση του αστικού περίγυρου με λειτουργίες περιπάτου διέλευσης, στάσης, και αναψυχής, όχι μόνο των κτηρίων αλλά και της ευρύτερης περιοχής «Λάκκου». Αντιμετωπίζεται ως δημόσιος χώρος- πλατεία  στην πόλη, ένα ανοιχτό «δωμάτιο» σε δημόσια χρήση.
Επιδιώκεται η δημιουργία ενός συλλογικού χώρου σε τοπική κλίμακα, και με τις νέες φυτεύσεις, από ενδημικά φυτά (δένδρα και θάμνους) της Κρήτης, που αντέχουν στις ατμοσφαιρικές συνθήκες του αστικού περιβάλλοντος, ενός θύλακα πρασίνου και αστικού «κήπου» που να φέρνει στη μνήμη τις αυλές και τα περιβόλια που υπήρχαν στην περιοχή.

Περιεχόμενο μη διαθέσιμο.
Παρακαλούμε επιτρέψτε τα cookies πατώντας Αποδοχή στο πλαίσιο

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω
Αρέσει σε %d bloggers:

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο