Θερμοκοιτίδα καινοτόμων νεοφυών επιχειρήσεων Χανίων

Την αντίθεσή του στην αξιοποίηση ως ξενοδοχειακών μονάδων των ιστορικών ακινήτων στο λόφο Καστέλι στα Χανιά, ιδιοκτησίας του Πολυτεχνείου Κρήτης δηλώνει ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Εμπορίου, Καινοτομίας & Κοινωνικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κρήτης κ. Αντώνης Παπαδεράκης.
Συγκεκριμένα ο Αντιπεριφερειάρχης δήλωσε:
«Θεωρώ ότι η απόφαση της Συγκλήτου του Πολυτεχνείου Κρήτης ,να ανανεώσει την από το 2017 σύμβαση παραχώρησης χρήσης στην εταιρεία BELVEDERE  των ιστορικών ακινήτων στο λόφο Καστέλι δεν συνάδει ούτε με την Ακαδημαϊκή αντίληψη αλλά ούτε και με το γενικότερο πνεύμα που γνωρίζω ότι διαπνέει τις Πρυτανικές αρχές για το ρόλο του Πολυτεχνείου ως Δημόσιου Ακαδημαϊκού και Ερευνητικού Ιδρύματος.
Πιστεύω ότι η απόφαση αυτή είναι προϊόν εγκλωβισμού προγενέστερων  δεσμεύσεων και διεργασιών.
Δεν θα σταθώ σε ενστάσεις και τυχόν κενά στις διαδικασίες με σημαντικότερη την συμφωνία σε χρήσεις που δεν επιτρέπονται.
Θέλω να επισημάνω όμως ότι, εκτός από την ιστορική σημασία τους για τη πόλη και την ιδιαίτερη σημασία τους λόγω της θέσης τους, τα κτίρια στο Καστέλι είναι μέρος και της ιστορίας του ίδιου του Πολυτεχνείου μιας και στέγασαν τις πρώτες Ακαδημαϊκές και Εκπαιδευτικές δραστηριότητες του Ιδρύματος. Συνεπώς  η μετατροπή τους σε ξενοδοχείο με συναφείς εμπορικές δραστηριότητες θα αποτελεί, πέρα των άλλων, και προσβολή στην ιστορία του Πολυτεχνείου Κρήτης. Ας φανταστούμε, στο όνομα κάποιων εσόδων, την μετατροπή των κτιρίων του Μετσόβιου Πολυτεχνείου στην οδό Πατησίων σε ξενοδοχείο ή Εμπορικό Κέντρο.
Οι χρήσεις πρέπει να είναι εντός του ρόλου ενός Δημόσιου Ακαδημαϊκού, Ερευνητικού Ιδρύματος. Στο πνεύμα αυτό είχα διατυπώσει, στα τέλη του 2019, ως Αντιπεριφερειάρχης Καινοτομίας στις Πρυτανικές αρχές και σε άλλους καθηγητές την ιδέα της δημιουργίας μιας θερμοκοιτίδας καινοτόμων νεοφυών επιχειρήσεων σε τομείς νέων τεχνολογιών, πολιτισμού και δημιουργικής βιομηχανίας και ευρύτερα την δημιουργία ενός Πόλου καινοτομίας στα Χανιά πράγμα που θα δώσει ώθηση στη δημιουργία του Τεχνολογικού Πάρκου στο Ακρωτήρι. Είναι υπόθεση πρωτίστως του Πολυτεχνείου αλλά και των τοπικών αρχών και φορέων η επεξεργασία και υιοθέτηση και άλλων ρεαλιστικών και αναγκαίων χρήσεων.
Η τοπική κοινωνία και οι φορείς είναι πιστεύω έτοιμοι να στηρίξουν και τώρα, όπως έγινε και στα πρώτα του βήματα, το Πολυτεχνείο Κρήτης σε κάθε προσπάθεια ακαδημαϊκής ανέλιξης αλλά και συμβολής του στην πνευματική και πολιτιστική αναβάθμιση της πόλης των Χανίων και γενικότερα της Κρήτης.
Η Περιφέρεια Κρήτης και σε αυτή τη φάση, όπως δήλωσε ο Περιφερειάρχης, είναι  έτοιμη να κάνει, όπως και μέχρι τώρα, αυτό που μπορεί και πρέπει, σε συνεργασία με τις Πρυτανικές Αρχές».

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω