Ροή Ειδήσεων

Κβαντικό Αναπτυξιακό Άλμα ΙΤΕ

Την ενίσχυση του συνόλου των ερευνητικών Ινστιτούτων και των Δομών του, δρομολογεί το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης τα 3 έως 5 έτη. Η χρηματοδότηση, ύψους 56.271.056 €, από το Ταμείο Ανάκαμψης εντάσσεται στον πυλώνα «Ιδιωτικές Επενδύσεις και Οικονομικός Μετασχηματισμός», μέσω του οποίου ενισχύονται Ερευνητικά Κέντρα.

Ο Πρόεδρος του ΙΤΕ, καθηγητής Νεκτάριος Ταβερναράκης, τόνισε:
«Είμαστε ενθουσιασμένοι με τη σημαντική αυτή επιτυχία της πρότασης του ΙΤΕ για τη δημιουργία ενός Innovation Hub, που θα ενισχύσει τα Ινστιτούτα και τις Δομές του Ιδρύματος, σε όλες τις Περιφέρειες, στις οποίες το ΙΤΕ έχει παρουσία. Η συνολική χρηματοδότηση ανέρχεται σε 56.271.056 Ευρώ, και τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, και της Γενικής Γραμματείας Έ ρευνας και Καινοτομίας. Η νέα αυτή ενίσχυση, σε συνδυασμό με την πρόσφατη χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Κρήτης, ύψους 1.858.958 Ευρώ (η μεγαλύτερη σε επίπεδο Περιφέρειας), για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών μας εγκαταστάσεων, και τη δημιουργία δυο φωτοβολταϊκών πάρκων, διασφαλίζει την ουσιαστική και δυναμική ανάπτυξη του Ιδρύματος, για τα επόμενα χρόνια. Προάγει, παράλληλα, την αξιοποίηση των υψηλής στάθμης ερευνητικών αποτελεσμάτων που παράγονται στο ΙΤΕ, μέσω της ανάπτυξης καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών. Προσωπικά, αισθάνομαι μεγάλη χαρά για τις σημαντικές προοπτικές που διανοίγονται, αλλά και για την ευκαιρία που δίνεται στο Ίδρυμα να προχωρήσει στο μέλλον, πραγματοποιώντας ένα ακόμα κβαντικό αναπτυξιακό άλμα!».

Συγκεκριμένα, το έργο, το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει ως ισχυρός μοχλός ανάπτυξης για το ΙΤΕ, περιλαμβάνει:
• Κόμβο Καινοτομίας, Έρευνας και Εκπαίδευσης, στην έδρα του Ιδρύματος στο Ηράκλειο.
• Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας για την Αειφόρο Ενεργειακή Μετάβαση, στο Ινστιτούτο Πετρελαϊκής Έρευνας στα Χανιά.
• Εργαστηριακές εγκαταστάσεις Έρευνας και Καινοτομίας στο Τμήμα Βιοϊατρικών Ερευνών στα Ιωάννινα.
• Εγκατάσταση Πράσινης Ενεργειακής Μετάβασης στο Ινστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής στην Πάτρα.
• Επέκταση κτηριακών υποδομών του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών στο Ρέθυμνο.
• Νέα κτηριακή εγκατάσταση στο Αστεροσκοπείο του Σκίνακα, για το Ινστιτούτο Αστροφυσικής.
Στρατηγικό στόχο της επένδυσης αυτής αποτελεί η δημιουργία νέων, όπως και η αναβάθμιση κι επέκταση των υφιστάμενων υποδομών του ΙΤΕ, με γνώμονα την ενίσχυση της αριστείας του διεθνώς, στον εξαιρετικά ανταγωνιστικό χώρο της έρευνας. Θα αποτελέσει δε εφαλτήριο για την υλοποίηση νέων ερευνητικών προγραμμάτων, σε τεχνολογίες αιχμής, την ανάπτυξη της καινοτομίας και την προώθηση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, συμβάλλοντας έτσι στην αναστροφή της διαρροής του υψηλής στάθμης ανθρώπινου δυναμικού στο εξωτερικό, καθώς και στη βιώσιμη ανάπτυξη της Χώρας.

Ο Υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας, Δρ. Χρίστος Δήμας, δήλωσε:
«Το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί μια πολύ σημαντική ευκαιρία, προκειμένου να αναβαθμίσουμε τις δυνατότητες και την ανταγωνιστικότητα της εθνικής οικονομίας. Οι πόροι που αναμένεται να αξιοποιηθούν για την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας θα ξεπεράσουν τα 500 εκατ. ευρώ. Οι προτάσεις που έχουμε καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αφορούν στη χρηματοδότηση της βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας, την ουσιαστική ενίσχυση των ερευνητικών προγραμμάτων, την αναβάθμιση και επέκταση των υποδομών των Ερευνητικών Κέντρων και μεταρρυθμίσεις για τις επενδύσεις σε έρευνα & ανάπτυξη (R&D). Οι προτάσεις του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας είναι πολύ σημαντικές και θα συμβάλλουν στην ουσιαστική αναβάθμιση των δυνατοτήτων του ΙΤΕ αλλά και στη συνολική ενίσχυση του χώρου της έρευνας».

Πηγή 8ο Τεύχος ΚΡΗΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω