Ροή Ειδήσεων

Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου

Νέος Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Άσυλο – EUAA, ξεκίνησε τις εργασίες του με ενισχυμένη εντολή και βασιζόμενος τα επιτεύγματα του προδρόμου, της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο. Ο νέος Οργανισμός αποτελεί βασικό στοιχείο του νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο. Θα συμβάλει στη σύγκλιση των κανόνων υποδοχής σε όλη την ΕΕ, ώστε να επιτευχθεί μεγαλύτερη ομοιομορφία στη λήψη αποφάσεων και ευθυγράμμιση μεταξύ των συστημάτων ασύλου των κρατών μελών.
           
Ο νέος Οργανισμός θα λάβει χρηματοδότηση ύψους 172 εκατ. ευρώ από την ΕΕ το 2022 και θα ξεκινήσει 8 επιχειρήσεις για τη στήριξη των αρχών ασύλου και υποδοχής στα κράτη μέλη με σχεδόν 2.000 άτομα. Μια νέα ομάδα 500 εμπειρογνωμόνων θα παρέχει αποτελεσματικότερη στήριξη στα εθνικά συστήματα ασύλου που επιβαρύνονται με υψηλό φόρτο εργασίας, προκειμένου το όλο σύστημα διαχείρισης της μετανάστευσης της ΕΕ να καταστεί πιο αποτελεσματικό και βιώσιμο.
          Ο EUAA αντικαθιστά την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) με περισσότερα εργαλεία για να υποστηρίξει τα κράτη μέλη ώστε να επιφέρουν μεγαλύτερη σύγκλιση στις πρακτικές ασύλου και υποδοχής στα υψηλά πρότυπα της ΕΕ.
Στις 19 Ιανουαρίου 2022, η νέα εντολή της EUAA τέθηκε σε ισχύ μετά από συμφωνία πέρυσι μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της ΕΕ σχετικά με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σηματοδοτεί την πρώτη από τις προτάσεις για τη μεταρρύθμιση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου (ΚΕΣΑ) που πρέπει να εγκριθεί και ένα σημαντικό βήμα προόδου στον εκσυγχρονισμό των πρακτικών ασύλου και υποδοχής της ΕΕ.
Η σύνθεση της διαχειριστικής ομάδας και του διοικητικού συμβουλίου της EASO μεταφέρεται αυτόματα στην EUAA, συμπεριλαμβανομένων των ρόλων του Εκτελεστικού Διευθυντή και του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω