Λεύκωμα Νίκος Κοπάσης 1917-2017

Παρουσιάστηκε με επιτυχία στα Χανιά από την Περιφέρεια Κρήτης και το Δήμο Χανίων το βιβλίο-αυτοβιογραφία του Σφακιανού βετεράνου «Νίκος Κοπάσης 1917-2017. Πτυχές μιας ζωής σε αυτοτελείς ιστορίες».
Το βιβλίο, προσωπογραφία-Λεύκωμα, αποτελεί αυτοβιογραφία του αείμνηστου Σφακιανού αντιστασιακού Νίκου Κοπάση, βετεράνου του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και η παρουσίαση του έγινε με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης, Π.Ε.  Χανίων, του Δήμου Χανίων – ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ, παρουσία της οικογένειας Κοπάση, της Εκκλησίας, Αρχών, θεσμικών εκπροσώπων και πολιτών. Οι σημειώσεις του, οι αφηγήσεις και οι καταγραφές στο βιβλίο, αποτελούν ιστορικές παρακαταθήκες στις νεότερες γενιές,
Το βιβλίο που εκδόθηκε με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, μέσα από τις σελίδες του ξεδιπλώνεται η ζωή του Νίκου Κοπάση από το 1917 έως και το 2017, όπως και η αντιστασιακή του δράση τα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, μέσω αφηγήσεων του ίδιου, δημοσιευμάτων, εγγράφων και σημειώσεων από το προσωπικό αρχείο του.
Στην εκδήλωση απεύθυναν χαιρετισμό, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο Νίκος Καλογερής, Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, ο Μανούσος Χιωτάκης, Δήμαρχος Σφακίων, ο Ανδρέας Μανουσέλης, Πρόεδρος Ένωσης Σφακιανών Χανίων, ενώ αναγνώστηκε ο χαιρετισμός του Μανούσου Παραγιουδάκη, Επίτιμου Αρχηγού ΓΕΕΘΑ.
Στον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης τόνισε πως, η Περιφέρεια Κρήτης τιμά την Μάχη της Κρήτης, τους ήρωες της Εθνικής αντίστασης, τους Κρητικούς που απάντησαν στο κάλεσμα της πατρίδας, με γενναιότητα ψυχής και υψηλό φρόνημα, προσθέτοντας ότι «Ως Περιφέρεια Κρήτης, 80 χρόνια μετά τη Μάχη της Κρήτης, τιμούμε απόψε τη μνήμη του Νικολάου Κοπάση, που έφυγε από τη ζωή το 2017. Του Κρητικού που δεν δίστασε μπροστά στην υπεροπλία του εχθρού.
Το Χρυσό Αριστείον Ανδρείας, ο Πολεμικός Σταύρος Γ΄ Τάξεως, το Μετάλλιο Εξαίρετων Πράξεων και τόσες άλλες τιμητικές διακρίσεις, που αξιώθηκε εν ζωή, πλέκουν σήμερα το στεφάνι της δόξας και της τιμής που του αξίζει.
Κλείνοντας, να εκφράσω θερμά συγχαρητήρια στο συγγραφέα του βιβλίου, στην οικογένειά του, στους συντελεστές της έκδοσης, καθώς και στους διοργανωτές και συμμετέχοντες ομιλητές στην αποψινή παρουσίαση. Γιατί είναι μια εκδήλωση μνήμης, στην οποία ο ίδιος ο Νίκος Κοπάσης, ως ο μεγάλος απόντας, μας διδάσκει ότι ο άνθρωπος πρέπει να τολμά, να αντικρίζει πρόσωπο με πρόσωπο την αυστηρή μορφή, της ευθύνης, γιατί έτσι θα εκπληρώσει το χρέος του στον τόπο και τις επόμενες γενιές».
Την επιμέλεια έκδοσης του βιβλίου είχαν τα αδέλφια Θοδωρής και Λευτέρης Κοπάσης. Τα κείμενα, φωτογραφίες, έγγραφα, προέρχονται από το αρχείο του αντιστασιακού Νίκου Κοπάση. Η φωτογραφία εξωφύλλου είναι του Marko Todorovic. Ο Σχεδιασμός εξωφύλλου, σελιδοποίηση, επεξεργασία φωτογραφιών είναι του Γιώργου Φιλοξένη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω