Ροή Ειδήσεων

Νέες αντικειμενικές αξίες ακινήτων

Τις νέες αντικειμενικές αξίες οι οποίες θα ισχύσουν από 1 Ιανουαρίου 2022 και τον νέο ΕΝΦΙΑ παρουσίασε την Δευτέρα 7 Ιουνίου ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας.
Συγκεκριμένα οι αντικειμενικές αξίες αναπροσαρμόζονται, για να πλησιάζουν τις εμπορικές αξίες, σύμφωνο με τα διεθνή και ευρωπαϊκά εκτιμητικά πρότυπα και τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές. Η αναπροσαρμογή δεν γίνεται από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών, αλλά από πιστοποιημένους εκτιμητές.
Διευρύνει τη φορολογητέα βάση επί της ακίνητης περιουσίας, ιδίως μέσω του ΕΝΦΙΑ ο οποίος αναδιαμορφώνεται. Ο νέος ΕΝΦΙΑ που σχεδιάζεται θα εφαρμοστεί από τις αρχές του 2022 και θα αποπληρωθεί σε περισσότερες από τις υφιστάμενες 6 δόσεις.
Με το νέο χάρτη των αντικειμενικών αξιών, η κάλυψη του πληθυσμού διευρύνεται από το 85% στο 98%, αγγίζοντας την πλήρη κάλυψη των περιοχών που είναι εντός σχεδίου.
Δημιουργούνται 3.643 νέες ζώνες με αποτέλεσμα ο νέος χάρτης των αντικειμενικών αξιών να περιλαμβάνει πλέον 13.808 ζώνες.
Η επέκταση αυτή οδηγεί σε αρκετές αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών σε ζώνες τουριστικών περιοχών, όπου οι αντικειμενικές αξίες που εφαρμόζονταν όλα τα προηγούμενα χρόνια ήταν πολύ χαμηλές. Περιοχές σε νησιά και στην ηπειρωτική χώρα, με έντονη τουριστική δραστηριότητα, αλλά και περιοχές με υψηλό οικιστικό ενδιαφέρον.
Έτσι, για παράδειγμα, στη Μύκονο υπάρχει ζώνη όπου η αντικειμενική αξία αυξάνεται πάνω από 200%, ενώ μέχρι πρότινος ήταν μόλις 1.200 ευρώ.
Οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφονται σε περιοχές με έντονη ανάπτυξη και αυξημένο οικιστικό ενδιαφέρον, όπως τα νότια προάστια.
Ειδικότερα σύμφωνα με το υπουργείο το 60% των υφιστάμενων ζωνών παρουσιάζει αύξηση με μέσο όρο αύξησης 18%, ενώ το 13% παρουσιάζει μείωση με μέσο όρο μείωσης 11%, και το 27% παραμένει αμετάβλητο.
Τέλος σε λίγες ημέρες, θα λειτουργήσει ψηφιακός χάρτης, σχετικά με τη ζώνη στην οποία ανήκει το ακίνητο και θα υπολογίζεται από τον ενδιαφερόμενο η αντικειμενική αξία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω