Ροή Ειδήσεων

Πιλοτικά drones κτηνοτρόφων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη συνάντηση τοπικών φορέων για το Ευρωπαϊκό Έργο Ορίζοντας Ευρώπη CHAMELEON. Η συνάντηση οργανώθηκε από το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ) και την Ερευνητική Ομάδα Βιομηχανικής και Ψηφιακής Καινοτομίας της Σχολής Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης, στις εγκαταστάσεις του ΜΑΙΧ, την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2022.  
          Με στόχο την αναζήτηση μιας ολιστικής προσέγγισης προς μια βιώσιμη και ψηφιακή γεωργία, κτηνοτροφία, δασοκομία και αγροτική ανάπτυξη στην Ευρώπη μέσω της αξιοποίησης καινοτόμων τεχνολογιών όπως τα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη (drones) και τα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης, εκπρόσωποι τοπικών φορέων είχαν τη δυνατότητα να αναδείξουν θέματα και ιδιαιτερότητες της τοπικής κτηνοτροφίας, σε μία εποικοδομητική συζήτηση με αμφίδρομη ανταλλαγή πληροφοριών.  
          Μέσω του CHAMELEON θα υλοποιηθούν πιλοτικές εφαρμογές σε τρεις ευρωπαϊκές αγροτικές περιοχές. Στην Ελλάδα, η πιλοτική εφαρμογή οργανώνεται και υλοποιείται από το ΜΑΙΧ και το Πολυτεχνείο Κρήτης στην ευρύτερη περιοχή των Χανίων και στοχεύει στην παρακολούθηση κοπαδιών αιγοπροβάτων με τη βοήθεια drones που φέρουν τεχνολογικό εξοπλισμό (καμερών, αισθητήρων), ώστε η διαχείρισή τους να γίνεται εύκολα και αποδοτικά από τους κτηνοτρόφους.
          Η κοινοπραξία του έργου με 12 εταίρους από 9 ευρωπαϊκές χώρες έχει στόχο την εισαγωγή ενός νέου επιχειρηματικού μοντέλου και την ανάπτυξη πλατφόρμας τεχνητής νοημοσύνης, για την ανάπτυξη και προώθηση καινοτόμων υπηρεσιών για τη γεωργία, τη κτηνοτροφία και τη δασοκομία. Το CHAMELEON θα αντιμετωπίσει με αυτό το τρόπο τις ανάγκες περίπλοκων αγροτικών οικοσυστημάτων μέσω Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (drones), ψηφιακής πλατφόρμας και καινοτόμων τεχνολογιών. 
          Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής και ο ειδικός σύμβουλος κ. Κουμάκης, ο κ. Τζεράκης από τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό «ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ», ο κ. Παπαδαντωνάκης από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Χανίων, ο κ. Μπαλαντίνος, Πρόεδρος της Ένωσης Τυροκόμων Χανίων, ο κ. Βερυκάκης Γιάννης, Πρόεδρος Συλλόγου Κτηνοτρόφων Χανίων, ο κ. Βεγλίρης από την Περιφέρεια Κρήτης και ο κ. Φραγκιουδάκης Νεκτάριος από τους Μύλους Κρήτης. Επίσης συμμετείχαν ορισμένοι από τους εταίρους του έργου όπως η Κυπριακή εταιρεία σχεδιασμού και ανάπτυξης drones, Acceligence – συντονιστής του έργου, η εταιρεία παροχής εξειδικευμένων τεχνολογικών λύσεων ADRESTIA, η ομάδα εργασίας του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων με επικεφαλής τους κ.κ. Μπαουράκη, Καλαϊτζίδη και Αγγελάκη, και η ερευνητική ομάδα Indigo του Πολυτεχνείου Κρήτης, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή της Σχολής Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης κ. Αραμπατζή Γιώργο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω