Ροή Ειδήσεων

Πράσινη Βιοτεχνολογία

Ο Γιώργος Δημόπουλος, Καθηγητής σε ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου, το John Hopkins (USA), θα ηγηθεί της ανάπτυξης του νέου ερευνητικού τομέα για την ανάπτυξη νέας γενιάς μικροβιακών βιοεντομοκτόνων στο Ινστιτούτο, χάρη στη δημιουργία μιας «έδρας ERA (European Research Area)» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Ε.Ε.) η οποία συνοδεύεται από σημαντική χρηματοδότηση.
          Ο Γιώργος Δημόπουλος εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης το 1996 και εν συνεχεία πραγματοποίησε μια σπουδαία καριέρα στο εξωτερικό (Harvard, EMBL, Imperial College, Johns Hopkins). Θεωρείται ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες στον κόσμο στον τομέα της Μοριακής Βιολογίας των εντόμων και των Βιοτεχνολογικών εφαρμογών για την καταπολέμησή τους.
          Ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΙΤΕ και Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Νεκτάριος Ταβερναράκης τόνισε ότι «Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό ερευνητικό πρόγραμμα που θα συνεισφέρει καινοτόμες λύσεις στην καταπολέμηση των εντόμων, συμβάλλοντας στην καθιέρωση αριστείας στον αγροδιατροφικό τομέα αλλά και την προστασία της Δημόσιας Υγείας.»
          Ο Επιστημονικός Υπεύθυνος και Συντονιστής του έργου Καθηγητής Γιάννης Βόντας, Διευθυντής του ΙΜΒΒ-ΙΤΕ δήλωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που το όραμά μας να καταστήσουμε το ΙΜΒΒ-ΙΤΕ πρωτοπόρο στην ανάπτυξη νέας γενιάς βιοεντομοκτόνων, για την προστασία της Δημόσιας Υγείας και τον έλεγχο των εχθρών των καλλιεργειών, γίνεται πραγματικότητα». Ακόμη επισήμανε ότι «Οι νέοι ερευνητές, που θα διεξάγουν έρευνα αιχμής στο Ινστιτούτο υπό την καθοδήγηση του διακεκριμένου διεθνώς Καθηγητή Γιώργου Δημόπουλου, σε συνεργασία με υφιστάμενες ομάδες, θα δημιουργήσουν μια εξαιρετικά ποιοτική κρίσιμη μάζα στο αντικείμενο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, ικανή να πετύχει σημαντικά ερευνητικά αποτελέσματα, με αντίκτυπο στον παραγωγικό ιστό.»
          Τέλος ο Καθηγητής Γιώργος Δημόπουλος υπογράμμισε ότι «Το ΙΜΒΒ-ΙΤΕ είναι το κορυφαίο ερευνητικό ίδρυμα στην Ελλάδα, με μεγάλη διεθνή απήχηση. Θα είναι μεγάλη μου χαρά να συμβάλλω στις δραστηριότητες του Ινστιτούτου στα πλαίσια της «Έδρας ERA». Προσθέτοντας ότι «Θα παραχθούν πρωτοπόρα επιστημονικά αποτελέσματα υψηλής ποιότητας και θα εδραιωθεί μια μακροπρόθεσμη επιστημονική δραστηριότητα με μεγάλη διεθνή προβολή και αξία για το ΙΤΕ, αλλά και αντίκτυπο στην εκπαίδευση και στην κοινωνία.»
          Σημειώνεται πως το νέο ερευνητικό έργο με την ονομασία «MicroBioPest» θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2023, θα είναι πενταετές και θα χρηματοδοτηθεί με 2,5 εκατομμύρια ευρώ. Θα χρησιμοποιήσει σύγχρονες βιοτεχνολογικές προσεγγίσεις, προκειμένου να αξιοποιήσει τη μικροβιακή βιοποικιλότητα της Κρήτης και της Μεσογείου, για την απομόνωση βιοδραστικών μορίων φυσικής προέλευσης κατάλληλων για την ανάπτυξη βιοεντομοκτόνων νέας γενιάς. Θα δημιουργήσει ερευνητικές υποδομές που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα του ΙΜΒΒ σε διεθνές επίπεδο και θα εκπαιδεύσει νέους ερευνητές σε έρευνα αιχμής, με πολλές δυνατότητες αξιοποίησης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω