Σε αδιέξοδο χιλιάδες ιδιοκτήτες επιχειρήσεων

Σε αδιέξοδο βρίσκονται χιλιάδες ιδιοκτήτες επιχειρήσεων σε περίοδο μηδενικού τζίρου μπροστά στην υποχρέωση τριπλής καταβολής δόσεων ρυθμίσεων – τρεχουσών – εκκαθαρισμένων ασφαλιστικών οφειλών.
Σημειώνεται πως σύμφωνα με την εκκαθάριση της ΗΔΙΚΑ, στις 30 Νοεμβρίου 2020 καλούνται περίπου 800.000 ελεύθεροι επαγγελματίες να καταβάλλουν την πρώτη από τις πέντε μηνιαίες δόσεις της οφειλής τους για τις εισφορές του 2019. Το μέσο χρεωστικό υπόλοιπο, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του e-ΕΦΚΑ ξεπερνά τα 1300 ευρώ.
Η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) ζητά με Επιστολή της στον Υπουργό Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση, την κεφαλαιοποίηση και αναστολή τους όπως στο πρώτο κύμα της πανδημίας. Επίσης να επανεισαχθεί και η έκπτωση 25%, που αφορούσε στους ασφαλισμένους  οι οποίοι κατέβαλαν τις εισφορές τους ή/και τις δόσεις τους εμπρόθεσμα.
Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Γιώργος Καρανίκας δήλωσε: «Οι υποχρεώσεις για χιλιάδες ιδιοκτήτες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων συσσωρεύονται επικίνδυνα και η κυβέρνηση σαφώς γνωρίζει πως είναι ανθρωπίνως αδύνατο να εξυπηρετηθούν όλες μαζί ταυτόχρονα και μάλιστα εν μέσω πανδημίας και lockdown. Είναι θεμιτό λοιπόν και αποτελεί σήμερα την μόνη ρεαλιστική λύση, έγκαιρα το Υπουργείο Εργασίας να ενεργοποιήσει το μέτρο της αναστολής ή εναλλακτικά την κεφαλαιοποίηση και μετάθεσή της πληρωμής του συνόλου των ασφαλιστικών οφειλών, είτε αυτών που δημιουργήθηκαν εξαιτίας της πανδημίας, είτε αυτών που προέρχονται από εκκαθάριση και η πληρωμή τους είχε προγραμματισθεί για τώρα, στη βάση όμως τελείως διαφορετικών δεδομένων. Δεν πρέπει να αφήσουμε το τεντωμένο σχοινί της αγοράς να σπάσει στην κορύφωση της εθνικής προσπάθειας για αναχαίτιση των συνεπειών της πανδημίας, ιδιαίτερα σε μια εποχή που τα νέα για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού είναι περισσότερο αισιόδοξα από ποτέ».   

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω