Ροή Ειδήσεων

Τα μάτια του δέρματος

Τα μάτια του δέρματος – Η Αρχιτεκτονική και οι αισθήσεις του Juhanni Pallasmaa (Γιούχανι Πάλλασμαα), κυκλοφορούν από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, σε μετάφραση Γιάννη Τουρνικιώτη και Παναγιώτη Τουρνικιώτη.
          Από τότε που πρωτοκυκλοφόρησαν, στα μέσα της δεκαετίας του 1990, Τα μάτια του δέρματος δεν άργησαν να καθιερωθούν ως ένα κλασικό κείμενο της σύγχρονης αρχιτεκτονικής θεωρίας. Στις σελίδες τους ο Φινλανδός αρχιτέκτονας και στοχαστής Γιούχανι Πάλλασμαα, ο οποίος προλογίζει την ελληνική έκδοση, εκφράζει μια χειροπιαστή αρχιτεκτονική πρόθεση· σε μια εποχή κατά την οποία κυριαρχεί η ψηφιακή εικόνα και το χέρι του αρχιτέκτονα το έχει αντικαταστήσει ο ψηφιακός σχεδιασμός, η αρχιτεκτονική, για να εκφράσει ανθρώπινες ψυχολογικές ποιότητες και να επαναφέρει στο επίκεντρό της τον άνθρωπο ως σωματική ύπαρξη, πρέπει να απαλλαγεί από τον οφθαλμοκεντρισμό της και να απευθυνθεί σε όλες τις αισθήσεις, όχι μόνο στην όραση αλλά και στην αφή, στην ακοή, στην όσφρηση, ακόμα και στη γεύση· οφείλει να δώσει έμφαση στη συνολική χωρική εμπειρία του κτιρίου.
          Το δοκίμιο συνοδεύεται από εκτενή εισαγωγή του καθηγητή Πήτερ ΜακΚήθ στη ζωή, στο έργο και στη διανοητική πορεία του Γιούχανι Πάλλασμαα. Τα κείμενα εικονογραφούνται με 41 φωτογραφίες και σχέδια.
          O Juhanni Pallasmaa (Γιούχανι Πάλλασμαα), ένας από τους πλέον διακεκριμένους Φινλανδούς αρχιτέκτονες, αλλά και ένας ξεχωριστός στοχαστής στο πεδίο της αρχιτεκτονικής, γεννήθηκε το 1936 στο Χέμεενλίννα της Φινλανδίας. Σπούδασε στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Ελσίνκι και επί δεκαετίες συνδύασε το έργο του αρχιτέκτονα, τόσο στη χώρα του όσο και διεθνώς, με μια δυναμική ακαδημαϊκή καριέρα. Διετέλεσε πρύτανης του Ινστιτούτου Βιομηχανικών Τεχνών του Ελσίνκι, διευθυντής του Μουσείου Φινλανδικής Αρχιτεκτονικής, καθηγητής και κοσμήτορας της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου του Ελσίνκι, καθώς και επισκέπτης καθηγητής σε διάφορα πανεπιστήμια ανά τον κόσμο.

Ομιλητές 2ης Ημερίδας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω