Έκθεση Οικονομικών σχέσεων Ελλάδας – ΗΠΑ

[χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό και 40 δευτ.]

Το 2022 ο όγκος του διμερούς εμπορίου Ελλάδας – ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 87% σε σχέση με το 2021 υπερβαίνοντας τα 5,6 δις ευρώ και αυξάνοντας τη συμμετοχή του στο συνολικό όγκο εμπορίου της Ελλάδας από 2,9% σε 3,9% σε σχέση με το 2021, σύμφωνα με την Ετήσια Έκθεση, των Γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων, της Ελληνικής Πρεσβείας στις ΗΠΑ.
            Ειδικότερα, οι ελληνικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 38,6% το 2022, με την αξία των εξαγωγών της Ελλάδας στις ΗΠΑ να ανέρχεται σε 2,22 δις ευρώ. Παράλληλα, οι ελληνικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ παρέμειναν αμετάβλητες όσον αφορά τη συμμετοχή τους στο σύνολο των ελληνικών εξαγωγών (περίπου 4,1% του συνόλου). Αντίστοιχα, οι εισαγωγές της Ελλάδας από τις ΗΠΑ σημείωσαν ακόμα μεγαλύτερη αύξηση το 2022, της τάξης του 141%, υπερβαίνοντας κατά πολύ την αύξηση των ελληνικών εξαγωγών την ίδια χρονική περίοδο. Έτσι, οι εισαγωγές της Ελλάδας από τις ΗΠΑ ανήλθαν το 2022 σε 3,45 δις ευρώ. Αξιοσημείωτη είναι και η αύξηση που παρουσιάζεται στη συμμετοχή των εισαγωγών της Ελλάδας από τις ΗΠΑ στο σύνολο των ελληνικών εισαγωγών (+1,5%). Η πολλαπλάσια αύξηση των εισαγωγών σε σχέση με τις εξαγωγές επέδρασσε αρνητικά στο ισοζύγιο διμερούς εμπορίου μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ. Έτσι το εμπορικό πλεόνασμα που κατέγραψε η Ελλάδα το 2021, ύψους 176 εκ. ευρώ, μετατράπηκε σε εμπορικό έλλειμμα το 2022 άνω των 1,2 δις ευρώ. Οι ΗΠΑ είναι ο έκτος (6ος) σημαντικότερος πελάτης, ο έβδομος (7ος) σημαντικότερος προμηθευτής για το 2022.
            Η θετική εξέλιξη των τουριστικών μεγεθών σε ό,τι αφορά τις ΗΠΑ, μετά την πανδημία, συνεχίσθηκε και το 2022 με ραγδαία αύξηση των αφίξεων, των εισπράξεων και των διανυκτερεύσεων. Ως τελευταίες εξελίξεις του έτους 2022 σε ειδικότερους τομείς συνεργασίας, επισημαίνεται η υπογραφή, 4.4.2022, του Μνημονίου Κατανόησης / Συνεργασίας στον Τουρισμό (US-Greece Tourism Memorandum of Understanding), σε οποίο πλαίσιο βασίσθηκε η στρατηγική συνεργασία μεταξύ του Ε/ Υπουργείου Τουρισμού και Α/ αερομεταφορέων, με αποτέλεσμα την πραγματοποίηση 63 τακτικών πτήσεων εβδομαδιαίως κατά την τουριστική σεζόν του 2022 (ως ισχύει και κατά το τρέχον έτος).
            Επισημαίνεται ότι, αν και παραδοσιακά το μεγαλύτερο μέρος της επιχειρηματικής δράσης επικεντρώνεται στην Ανατολική Ακτή ΗΠΑ (Northeast και South Atlantic), και σε σημαντικότερες πύλες εισόδου ελληνικών προϊόντων (κυρίως Νέα Υόρκη), ωστόσο υπάρχει σημαντικό περιθώριο ανάπτυξης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων τόσο στις Μεσοδυτικές Πολιτείες (Midwest) και σε Πολιτείες του Νότου (South East Central και South West Central) όσο και στη Δυτική Ακτή (West/Mountain) και κυρίως West/Pacific, όπου, μεταξύ άλλων, συγκεντρώνεται η πλειοψηφία των νεοφυών επιχειρήσεων και των εταιρειών τομέα ΤΠΕ.  
            Σε κάθε περίπτωση, ιδιαίτερο ενδιαφέρον διαδραματίζει ο δυναμικός ρόλος που διαδραματίζει η ομογένεια στις ΗΠΑ ως σθεναρή γέφυρα φιλίας, συνεργασίας και ενίσχυσης των υφιστάμενων μακρόχρονων δεσμών μεταξύ των δύο πλευρών, λαμβανομένης υπόψη της σημασίας των επαφών που διατηρούν οι ομογενειακές οργανώσεις, όπως AHEPA, AHI, HALC, Hellenic Initiative κ.ά.

Αναλυτικά η Ετήσια Έκθεση 2022:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω