Έναρξη αιτήσεων «Τουριστικά Χωριά 2023»

[χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό και 35 δευτ.]

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού – UNWTO, άνοιξε την πρόσκληση για αιτήσεις για την τρίτη έκδοση της πρωτοβουλίας του για τα καλύτερα τουριστικά χωριά του 2023. Τα κράτη μέλη του UNWTO μπορούν να παρουσιάσουν έως και οκτώ χωριά μέσω των Εθνικών Διοικήσεων Τουρισμού (NTAs). Οι αιτήσεις θα κλείσουν στις 23 Ιουνίου 2023 και οι νικητές θα ανακοινωθούν προς το τέλος του έτους.
Μέχρι σήμερα, περισσότερα από 70 χωριά από σχεδόν 40 χώρες έχουν αναγνωριστεί ως τα καλύτερα τουριστικά χωριά. Άλλοι 40 έχουν επιλεγεί για να συμμετάσχουν στο Πρόγραμμα Αναβάθμισης όπου επωφελούνται από την καθοδήγηση εμπειρογνωμόνων και τις ευκαιρίες δικτύωσης.
            Αναλυτικότερα η πρωτοβουλία «Best Tourism Villages by UNWTO» έχει τρεις συνιστώσες:
• Τα « Καλύτερα Τουριστικά Χωριά του UNWTO » αναγνωρίζουν εξαιρετικά παραδείγματα προορισμών αγροτικού τουρισμού με πολιτιστικά και φυσικά πλεονεκτήματα, που διατηρούν και προωθούν τις αγροτικές και κοινοτικές αξίες, τα προϊόντα και τον τρόπο ζωής και έχουν ξεκάθαρη δέσμευση για την καινοτομία και τη βιωσιμότητα σε όλες τις πτυχές της. Η επιλογή βασίζεται σε αξιολόγηση των πόρων και των πρωτοβουλιών τους σε εννέα τομείς που καλύπτουν τους τρεις πυλώνες της αειφόρου ανάπτυξης, τον οικονομικό, τον κοινωνικό και τον περιβαλλοντικό.• Το πρόγραμμα αναβάθμισης «Best Tourism Villages by UNWTO» ωφελεί ορισμένα χωριά μεταξύ εκείνων που δεν πληρούν πλήρως τα κριτήρια για να λάβουν την αναγνώριση. Αυτά τα χωριά λαμβάνουν υποστήριξη από τον UNWTO και τους εταίρους για την αντιμετώπιση των κενών που εντοπίστηκαν στη διαδικασία αξιολόγησης.• Το δίκτυο «Best Tourism Villages by UNWTO» παρέχει χώρο ανταλλαγής εμπειριών και καλών πρακτικών και ευκαιριών. Περιλαμβάνει εκπροσώπους των χωριών που αναγνωρίζονται ως «Καλύτερο Τουριστικό Χωριό από τον UNWTO» καθώς και των χωριών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Αναβάθμισης και θα επωφεληθεί από τις συνεισφορές ειδικών, εταίρων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα που ασχολούνται με την προώθηση του τουρισμού για την αγροτική ανάπτυξη. Το Δίκτυο συμβάλλει επίσης στο έργο του UNWTO για τον εντοπισμό καλών πρακτικών, την ανάπτυξη κατευθυντήριων γραμμών και συστάσεων πολιτικής, καθώς και γνώσεων και γνώσεων.
           
Οι αιτήσεις αξιολογούνται από ένα ανεξάρτητο Διεθνές Συμβουλευτικό Συμβούλιο που αποτελείται από ειδικούς σε διαφορετικούς τομείς (διατήρηση πολιτιστικών και φυσικών πόρων, βιωσιμότητα, ανάπτυξη τουριστικών προϊόντων, μάρκετινγκ, αλυσίδα αξίας, κ.λπ.) με βάση εννέα τομείς, συμπεριλαμβανομένων της βιωσιμότητας, των υποδομών, της συνδεσιμότητας και ενσωμάτωση της τουριστικής αλυσίδας αξίας.
           
Εκτός από την ατομική καθοδήγηση, τα χωριά στο Πρόγραμμα Αναβάθμισης θα ενταχθούν επίσης στο Best Tourism Villages Network, το οποίο σήμερα αριθμεί πάνω από 100 μέλη σε πέντε περιοχές του κόσμου. Από την ίδρυσή του, το Δίκτυο BTV είχε οργανώσει μια σειρά από εκπαιδευτικές συνεδρίες και masterclasses, επιτρέποντας σε εκατοντάδες συμμετέχοντες να επωφεληθούν από την καθοδήγηση των ειδικών και την ανατροφοδότηση από τους ηγέτες του κλάδου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω