Ένα Μαλεβίζι για όλους!

[χρόνος ανάγνωσης 4 λεπτά και 24 δευτ.]


«Τα ήθη, τα έθιμα και οι παραδόσεις του Μαλεβιζίου, που είναι πολλά και ξεχωριστά, μπορούν να γίνουν πρεσβευτές του τόπου μας. Ένα τόπο για να ζεις ποιοτικά, να δημιουργείς, να εργάζεσαι, να γίνει πόλος έλξεις και ανάπτυξης. Ένα Μαλεβίζει για όλους!», υπογράμμισε η Μαρία Πιτσικάκη υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος με τον συνδυασμό «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΥΘΥΝΗΣ – Με όραμα για το Μαλεβίζι», και υποψήφιο Δήμαρχο τον Δημήτρη Πιτσικάκη.

Ποιό είναι το κύριο κίνητρο που σας ώθησε να συμμετάσχετε στις Δημοτικές Εκλογές με τον συνδυασμό «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΥΘΥΝΗΣ – Με όραμα για το Μαλεβίζι», με υποψήφιο Δήμαρχο τον Δημήτρη Πιτσικάκη;
Με γνώμονα το τρίπτυχο: «Συνεργασία – Ευθύνη – Όραμα» ο Δημήτρης Πιτσικάκης, δημιούργησε τη νέα Δημοτική Παράταξη «Συνεργασία Ευθύνης» με στόχο να αλλάξει σελίδα στο Δήμο Μαλεβιζίου και μέσα σε λίγους μήνες το στόχο του, τον έκανε πράξη.  
           
Τον Δημήτρη Πιτσικάκη τον ξέρω από τότε που γεννήθηκε. Είναι ένα από τα πέντε παιδιά μιας πολύτεκνης παραδοσιακής Κρητικής οικογένειας, όπου ο κτηνοτρόφος πατέρας του και η μαγείρισσα μάνα του, δούλεψαν σκληρά να μεγαλώσουν τα παιδιά τους.
          Διδάγματα ζωής δεν πήρε μόνο από τους γονείς του, αλλά και από τις γιαγιάδες και τους παππούδες του, γνωστοί για τους αγώνες τους στην Εθνική Αντίσταση. Είναι επιτυχημένος επιχειρηματίας, αυτοδημιούργητος, και χάρη στην οξυδέρκειά του και το έμφυτο επιχειρηματικό του δαιμόνιο, τη δημιουργικότητα και τη μεθοδικότητά του, μα πάνω από όλα την υψηλή αντιληπτική του ικανότητα, τον σεβασμό, τη συνέπεια, την εργατικότητα, πολύ γρήγορα τον έκαναν έναν από τους πιο επιτυχημένους επιχειρηματίες.           Έχει αναπτυχθεί στους τομείς: Εστίαση, τουρισμό, ναυτιλία, βιοτεχνία και στο χώρο του αυτοκινήτου. Τιμώντας δε, την παράδοση της οικογένειας διατηρεί ακόμα και σήμερα την κτηνοτροφική του μονάδα.
Ο ίδιος ευτύχησε και δημιούργησε επίσης μια μεγάλη οικογένεια και σήμερα βλέπει να μεγαλώνουν και να προοδεύουν τα έξι παιδιά του.  
         
Ο Δημήτρης Πιτσικάκης έχει ακόμα ένα δυνατό σημείο. Είναι οραματιστής και το όραμα του το κάνει πράξη. Δουλεύει ομαδικά και με οργάνωση, είναι «ντόμπρος», κρατά το λόγο του και οι διαπροσωπικές σχέσεις και η εμπιστοσύνη που χτίζει με τους ανθρώπους, αλλά και η αμείωτη διάθεση του για προσφορά, τον κάνουν αξιαγάπητο.  
        
  Με γνώμονα αυτό το τελευταίο της προσφοράς, έχοντας πλέον εμπειρία, γνώση και εφόδια, ανέλαβε την πρωτοβουλία να ηγηθεί της δημοτικής παράταξης «Συνεργασία Ευθύνης», αφουγκραζόμενος την ανάγκη της ίδιας της κοινωνίας. Μια σημαντική απόφαση με ένα μόνο γνώμονα ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟΥ ΤΟΥ, με ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, ΑΝΘΡΩΠΙΑ, με το υψηλό αίσθημα ευθύνης που τον διακρίνει.  
          Οι σκέψεις και οι απόψεις του για την ανάπτυξη του Δήμου μας, για ένα Δήμο για τους πολίτες, ένα Δήμο βιώσιμο και δυναμικό, ένα Μαλεβίζι για όλους, με βρίσκουν σύμφωνη και με ώθησαν να συμμετέχω στις ερχόμενες Δημοτικές Εκλογές με τον συνδυασμό «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΥΘΥΝΗΣ» με υποψήφιο Δήμαρχο τον Δημήτρη Πιτσικάκη. Ενώνοντας τις γνώσεις και τις δυνάμεις μου, να δώσουμε μαζί, μια νέα ευκαιρία στον τόπο που ζούμε και μεγαλώνουμε τα παιδιά μας.

Ποιός ο ρόλος του πολιτισμού στην οικονομική ανάπτυξη του Δήμου Μαλεβιζίου;
Πολιτισμός είναι η κουλτούρα μιας κοινωνίας. Δηλαδή ο τρόπος που λειτουργεί ένας λαός, με τα ήθη και τα έθιμα του, τις παραδόσεις του, αλλά και την πολιτιστική κληρονομιά που πήρε, αλλά και θα αφήσει στις επόμενες γενιές. Ο  πολιτισμός συνδέεται με την καλλιτεχνία τη διανόηση, τη φιλοσοφία, την τεχνολογία, αλλά και τον σεβασμό στις ανθρώπινες αξίες.  
           
Ο τρόπος ζωής και συμπεριφοράς που αποκτιέται μέσο της παιδείας και της εκπαίδευσης είναι πολιτισμός. Η ευγένεια, ο σεβασμός, στον άλλο, η καθαριότητα είναι πολιτισμός. Οι συνθήκες ζωής και οι ανέσεις στις πόλεις και τα χωριά μας είναι πολιτισμός και βελτιώνει την κρίσιμη ικανότητα, προωθεί την ψυχαγωγία,  αυξάνει τις γνώσεις, ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα. Και η δημιουργικότητα είναι οικονομία.
           
Τα ήθη, τα έθιμα και οι παραδόσεις του Μαλεβιζίου, που είναι πολλά και ξεχωριστά, μπορούν να γίνουν πρεσβευτές του τόπου μας. Ένα τόπο για να ζεις ποιοτικά, να δημιουργείς, να εργάζεσαι, να γίνει πόλος έλξεις και ανάπτυξης. Ένα Μαλεβίζει για όλους!

Πώς ο πολιτισμός επηρεάζει την βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη της Ενδοχώρας του Μαλεβιζίου και ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά που καθιστούν τον αγροτουρισμό ελκυστικό για τους επισκέπτες;
Όλοι οι πετυχημένοι τουριστικοί προορισμοί «ακουμπάνε» σε μία ανθούσα ενδοχώρα που προσφέρει τοπικά προϊόντα, αναψυχή, παράδοση, πολιτισμό. Το  κέντρο και η περιφέρεια συμβιώνουν συμπληρώνοντας η μία την άλλη, πολλαπλασιάζοντας τις πηγές εσόδων. Στο Μαλεβίζι έχουμε  πλούσια ενδοχώρα. Ο τόπος μας είναι ευλογημένος! Είναι τα αμέτρητα γραφικά χωριά, η εντυπωσιακή άγρια φύση, οι αθλητικές δραστηριότητες στην ύπαιθρο, η ιστορία χιλιάδων ετών, τα μοναστήρια, ο πολιτισμός και οι παραδόσεις, τα εξαιρετικά τοπικά προϊόντα, η γαστρονομία, η φιλοξενία των ανθρώπων της περιοχής που με χαμόγελο σε καλωσορίζουν και σε καλούν να σε κεράσουν μια ρακή! Ο συνδυασμός των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών περιβάλλον-άνθρωπος-πολιτισμός, μπορούν να προσελκύσουν επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο που επιθυμούν τον βιωματικό τουρισμό.
          Τον τουρισμό εμπειρίας αλλά και την πληθώρα των δραστηριοτήτων που ανοίγονται για τους επισκέπτες του Μαλεβιζίου μέσα από την ιστορία, το φυσικό περιβάλλον, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και πολλές ακόμη δραστηριότητες, με εμπειρίες στη φύση, ποδήλατο, περίπατο, ορειβασία, πλεονεκτήματα εναλλακτικού μορφής τουρισμού, έχοντας την φιλοδοξία να καταστήσουν το τόπο μας, έναν ελκυστικό τουριστικό προορισμό για όλο τον χρόνο.
          Με οργανωμένη και συστηματική διασύνδεση τουρισμού – πολιτισμού και τουρισμού αγροδιατροφής και τη τόνωση της τοπικής επιχειρηματικότητας, με την οργάνωση του εναλλακτικού τουρισμού, τη συστηματική προώθηση των τοπικών προϊόντων, την ανάδειξη πολιτιστικών και θρησκευτικών μνημείων και της απαράμιλλης φύσης του ορεινού όγκου του Μαλεβιζίου, ο τόπος μας θα γίνει προορισμός και μέσω κυκλικής οικονομίας. Βοηθώντας τις επιχειρήσεις να δημιουργήσουν βιωματικές εμπειρίες στους τομείς της γαστρονομίας, του κρασιού, της τέχνης, της χειροτεχνίας, της μεταποίησης και των παραδοσιακών προϊόντων και με οργανωμένες προσπάθειες προβολής και εξωστρέφειας του Μαλεβιζίου, η περιοχή μπορεί να μπει δυναμικά στον τουριστικό χάρτη.  

Ποιά είναι τα θέλω σας ως Δημοτική Σύμβουλος στο Μαλεβίζι;
Έχω ξεχάσει πόσα χρόνια αγωνίζομαι, υπηρετώ και υπερασπίζομαι εθελοντικά το καλύτερο για τον τόπο που γεννήθηκα, ζω και δραστηριοποιούμε επαγγελματικά.
          Τα χρόνια που έρχονται, έχουν πολλές προκλήσεις και αλλαγές και οφείλουμε να είμαστε εκεί, να βοηθήσουμε με όποιο τρόπο μπορούμε για την εξέλιξη του τόπου μας, με μικρά και μεγάλα έργα υποδομής, για ένα Μαλεβίζι προετοιμασμένο για νέες προκλήσεις, για ένα Μαλεβίζι προσιτό για όλους.
          Να είμαστε εκεί έτοιμοι για τη κλιματική αλλαγή και τις συνέπειες της, τη διαχείριση αποβλήτων και υδάτινων πόρων, ένα Μαλεβίζι με στόχο και επίκεντρο τον άνθρωπο, δημιουργώντας ευκαιρίες για τον αγρότη, τον ελεύθερο επαγγελματία, τον μικρομεσαίο επιχειρηματία, τον τουρισμό. Ένα Μαλεβίζι διαφορετικό, όμορφο, σύγχρονο, ασφαλές, ανθρώπινο, ευέλικτο ψηφιακά.
          Αυτό το Μαλεβίζι έχω οραματιστεί, αυτό το Μαλεβίζι θέλουμε και αυτό το Μαλεβίζι μας αξίζει.
          Είναι τεράστια τιμή, πρόκληση και ευθύνη η συμμετοχή μου στις δημοτικές εκλογές με τη «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΥΘΥΝΗΣ» και τον Δημήτρη Πιτσικάκη.
          Έχω μάθει και μπορώ να αγωνίζομαι, να δημιουργώ, να βάζω στόχους και να τους πετυχαίνω, να διεκδικώ το δίκιο μου και το δικαίωμα μου, να δίνω λύσεις σε δύσκολες καταστάσεις. Τις εμπειρίες και τις γνώσεις που έχω αποκτήσει τόσα χρόνια που ασχολούμαι με τα κοινά, τις καταθέτω και συμπορεύομαι με αίσθημα ευθύνης για το Μαλεβίζι.
          Ένα μεγάλο ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου σε όλες και όλους (συγγενείς, φίλους, γνωστούς) για την υποστήριξη και την εμπιστοσύνη που μου έχουν δείξει μέχρι σήμερα.
          Εύχομαι οι συντοπίτες μου, σε αυτές τις εκλογές, να μου δώσουν την ευκαιρία με την ψήφο τους, να συνεχίσω να διεκδικώ για τον τόπο μας και από αυτό το μετερίζι, πάντα με την υπόσχεση ότι, η ψήφος τους δεν θα πάει χαμένη.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Η Μαρία Πιτσικάκη, είναι επιχειρηματίας και Πρέσβειρα Γυναικείας Επιχειρηματικότητας Κρήτης, Ιδρύτρια και Επίτιμη Πρόεδρος του Αναπτυξιακού Συλλόγου Γυναικών Επιχειρηματιών Κρήτης, Πρόεδρος Σοροπτιμιστικού Ομίλου Ηρακλείου «ΑΡΕΤΟΥΣΑ».
Γεννήθηκε, μεγάλωσε και επιχειρηματικά δραστηριοποιείται στον Κρουσώνα. Έχει σπουδάσει ζωγραφική, αγιογραφία, δημοσιογραφία. Έχει στο ενεργητικό της 33 ατομικές εκθέσεις σε Ελλάδα και  εξωτερικό και 29 ομαδικές όπου έχει αποσπάσει 2ο βραβείο ζωγραφικής. Πίνακες της βρίσκονται σε Πρεσβείες, Δήμους, Επιμελητήρια, Τράπεζες, Δημόσιες υπηρεσίες, στις Μινωικές Γραμμές, επιχειρήσεις, συλλόγους,  ατομικές και ιδιωτικές συλλογές. Φορητές εικόνες της βρίσκονται σε δεκάδες εκκλησίες της Κρήτης. Δίδαξε ζωγραφική σε παιδιά του ΚΔΑΠ Κρουσώνα και στο Ζάνειο Εκπαιδευτήριο. Έχει φιλοτεχνήσει τρία βιβλία, καθώς και  το μετάλλιο του Νικηφόρου Φωκά για τον Δήμο Τεμένους.
          Ως μέλος της επιτροπής της Διεθνούς Αμνηστίας Ηρακλείου, έχει ζωγραφίσει και δωρίσει σχέδιο που τυπώθηκε σε Αφίσες και κάρτες για όλη την Ελλάδα. Συνεργάστηκε με την Νομαρχιακή επιτροπή λαϊκής επιμόρφωσης Ηρακλείου και είναι η πρώτη γυναίκα που μπήκε στις φυλακές Αλικαρνασσού, δίδαξε ζωγραφική στους κρατούμενους και οργάνωσε τα εργαστήρια της φυλακής τα οποία λειτουργούν μέχρι και σήμερα. Στη συνεργασίας της με την ΝΕΛΕ ήταν παραγωγός της ταινίας μικρού μήκους «Ο γάμος των σαλιγκαριών»,  η οποία προβλήθηκε στην ΕΡΤ. Έχει πάρει έπαινο για την προσφορά της στην Τέχνη από τη Νομαρχία Ηρακλείου, Φορείς και πολιτιστικούς συλλόγους.
          Για την προσφορά της στο τόπο της βραβεύτηκε από την εφημερίδα «Η Φωνή του Μαλεβιζίου». Δημοσιογραφεί από το 1981. Μέλος της Ένωσης Δημοσιογράφων Συγγραφέων και Τουρισμού Ελλάδος. Έχει συνεργαστεί με τις εφημερίδες «Έθνος», «Γυναίκα της Κρήτης», «Κρητικά Θέματα», «Κρητικά Επίκαιρα», «Αλλαγή» και «Τόλμη». Επίσης με τους Ραδιοφωνικούς Σταθμούς «ΕΡΑ Ηρακλείου», «Ράδιο Κρήτη», και με τους τηλεοπτικούς σταθμούς «Κρήτη ΤV», «Κανάλι 29» και «TV Creta». Συνεκδότρια της αθλητικής εφημερίδα «Κρητικά Σπόρ». Ιδιοκτήτρια της μηνιαίες εφημερίδα «Η ΡΙΖΑ», βραβευμένη το 2000 με έπαινο από την Ένωση Δημοσιογράφων Συγγραφέων και Τουρισμού Ελλάδας.
          Ιδιοκτήτρια του Κέντρου Εστίασης Τέχνης & Πολιτισμού, τουριστικά καταλύματα «ΞΑΘΕΡΙ», βραβευμένο για την προώθηση της Μεσογειακής διατροφής, αναγνωρισμένη ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας για την UNESCO από το Med Diet Declarat People Culture Food.  Ιδιοκτήτρια γραφείου δημοσίων σχέσεων.
          Έχει επιμεληθεί πλήθος βιβλίων, εντύπων, αφίσες και διαφημιστικά μηνύματα για τα ΜΜΕ. Έχει γράψει πέντε  βιβλία, δύο παιδικά, «Παίζω και μαθαίνω» και «Το χοτραράκι και η Δήμητρα», ένα θεατρικό στην Κρητική διάλεκτο, το «Παλαιϊνά και νόστημα» καταγραφή Κρητικών συνταγών της Κρήτης, «Τα φυτά και τα βότανα της Κρήτης στην υγειά μας και στην ομορφιά μας», και είναι υπό έκδοση «Τα Παραμύθια του Παππού».
          Το 1983 ήταν η μια από τις δύο γυναίκες που αντιπροσώπευσαν την Ελλάδα σε συνέδριο στην Ε.Ε. για την Ενιαία Αγροτική πολιτική και Αγορά. Η παρέμβασή της αφορούσε στη θέση και τα προβλήματα της Ελληνίδας αγρότισσας.
          Διοργανώνει Εκθέσεις Κρητικών Προϊόντων σε Κρήτη, Ελλάδα και Εξωτερικό. Καθιέρωσε από το 2017 την Εβδομάδα Γυναικείας Επιχειρηματικότητας «Cretan Women’ s Week» στην Κρήτη. Διοργανώνει Ημερίδες για την Γυναικεία Επιχειρηματικότητα. Συμμετέχει σε δια-επιστημονικά συνέδρια και Ημερίδες στην Ελλάδα και Ευρώπη καθώς και σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα Ενδυνάμωσης της Γυναικείας Επιχειρηματικότητας.
          Η Μαρία Πιτσικάκη έχει πλούσια κοινωνική δραστηριότητα καθώς έχει υπάρξει ή είναι ενεργό μέλος: 
• Στο Δ.Σ. του  Επιμελητηρίου Ηρακλείου (ΕΒΕΗ).
• Στο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Εμπόρων και Βιοτεχνιών Νομού Ηρακλείου (ΟΕΒΕΝΗ ) και εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας στη ΓΣΕΒΕΕ.
• Στο ΔΣ της Εκπαιδευτικής Αναπτυξιακής ΠΛΟΗΓΟΣ.
• Στο Εθνικό Επιμελητηριακό Δίκτυο Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών (ΕΕΔΕΓΕ).
• Στον Σύλλογο  Καλλιτεχνών Ελλάδας.
• Στην Ένωση Δημοσιογράφων Συγγραφέων και Τουρισμού Ελλάδας.
• Ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου «Νέα Γενιά», Κρουσώνα και  ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Γυναικών Κρουσώνα.
• Ιδρυτικό μέλος του Κέντρου Ειδικών παιδιών Άγιος Σπυρίδωνας.
• Ιδρυτικό μέλος του κέντρου ειδικών παιδιών «Ο Άγιος Σπυρίδωνας».
          Για όλες τις παραπάνω δραστηριότητες της έχει οριστεί Πρέσβειρα Γυναικείας Επιχειρηματικότητας της Κρήτης στην Ευρώπη. Από τη θέση της Πρέσβειρας Γυναικείας Επιχειρηματικότητας μέσα από τα συλλογικά όργανα που συμμετέχει  και ως μέλος των συλλόγων που ανήκει, παρεμβαίνει ανοιχτά και σε κάθε δυνατή ευκαιρία, για την ισότιμη θέση της Γυναίκας στην Επιχειρηματικότητα, στην παραγωγική διαδικασία, στην Ηγεσία, στην Πολιτική και στον Πολιτισμό.
• Συμμετέχει, με τους παραπάνω ρόλους της, σε δια-επιστημονικά συνέδρια και Ημερίδες στην Ελλάδα και στην Ευρώπη καθώς και σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα Ενδυνάμωσης της Γυναικείας Επιχειρηματικότητας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω