Ροή Ειδήσεων

Ίδρυση μονάδας ρομποτικής

Το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά» ιδρύει Μονάδα Ρομποτικής, ενώ παράλληλα το επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει διαγωνισμός για την αγορά κτηρίου που θα στεγάσει τις δομές του, καθώς στο σημερινό κτήριο καταβάλλεται ενοίκιο. Στο νέο κτήριο του «Αθηνά» θα συστεγάζονται όλα τα Ινστιτούτα, η Μονάδα Ρομποτικής και το Κέντρο Έρευνας στην Τεχνητή Νοημοσύνη, την Επιστήμη Δεδομένων και τους Αλγορίθμους «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ».
          Η νέα Μονάδα Ρομποτικής του «ΑΘΗΝΆ» στοχεύει στην ανάπτυξη ρομποτικών προϊόντων και υπηρεσιών προς όφελος της Πολιτείας, των επιχειρήσεων, αλλά και της κοινωνίας. Θα εξειδικεύεται σε διάφορους θεματικούς τομείς αιχμής, όπως είναι η Ιατρική Ακριβείας, η αγροδιατροφή, τα drones και οι υπηρεσίες βιομηχανικής παραγωγής.
            Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά» κ. Γιάννης Εµίρης επεσήμανε πως:  «Το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά» είναι το μοναδικό Ερευνητικό Κέντρο στη χώρα με αποκλειστικό προσανατολισμό τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, καλύπτοντας ένα ευρύτατο φάσμα εφαρμογών και μεταφοράς τεχνολογίας σε ποικίλους τομείς, όπως οι γλωσσικές τεχνολογίες, η βιώσιμη ανάπτυξη, ο ψηφιακός πολιτισμός και η κυβερνοασφάλεια. Διατηρώντας μια έντονη αναπτυξιακή δυναμική, το «Αθηνά» βρίσκεται φέτος στο επίκεντρο νέων εξελίξεων με σημαντικότερες την ίδρυση της Μονάδας «Αρχιμήδης» στην Τεχνητή Νοημοσύνη, την Επιστήμη Δεδομένων και τους Αλγορίθμους, και της Μονάδας Ρομποτικής, αμφότερες χρηματοδοτούμενες από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ). Οι νέες Μονάδες συμπληρώνουν πολύπλευρα τα πεδία όπου το «Αθηνά» ήδη πρωτοστατεί και ανοίγουν νέους ορίζοντες για δράσεις με αντίκτυπο στην κοινωνία, από την εξόρυξη γνώσης και τη λήψη αποφάσεων μέχρι τα αυτόνομα οχήματα, την ιατρική ρομποτική και την έξυπνη γεωργία. Η επέκταση των δραστηριοτήτων μας βασίζεται στο κτηριακό πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από το ΤΑΑ και θα αναβαθμίσει τις υποδομές του «Αθηνά» στην Αθήνα, την Πάτρα και την Ξάνθη».
           
Η συνολική επένδυση για την αναβάθμιση και επέκταση των υποδομών και την προμήθεια νέου υπερσύγχρονου ερευνητικού και τεχνολογικού εξοπλισμού στο «Αθηνά» ανέρχεται περίπου στα 60 εκατομμύρια ευρώ.
            Βασικές πηγές χρηματοδότησης είναι:
• Η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης για 1) το κτηριακό έργο του «Αθηνά» αγγίζει τα 15 εκατομμύρια ευρώ. Επιπρόσθετα,  για 2) την δημιουργία του Κέντρου «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» το ποσό που καταβάλλεται από το Ταμείο Ανάκαμψης ανέρχεται περίπου στα 19 εκατομμύρια ευρώ, ενώ 3) για την Μονάδα Ρομποτικής περίπου στα 3,7 εκατομμύρια ευρώ.
• Επιπρόσθετα χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων η επιπλέον χρηματοδότηση 8,7 εκατομμύρια ευρώ για την αγορά του νέου κτηρίου.
• Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, επίσης θα χρηματοδοτήσει το κατασκευαστικό έργο, την προμήθεια εξοπλισμού και την ενεργειακή αναβάθμιση του κτηρίου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω