Ίδρυση Στρογγυλής Τραπέζης Δημοσίου Χρέους

[χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά και 45 δευτ.]

Με την παγκόσμια ανάπτυξη να επιβραδύνεται το 2023 και να παραμένει κάτω από τον ιστορικό της μέσο όρο, απαιτείται επείγουσα δράση για την ενίσχυση της διεθνούς χρηματοοικονομικής αρχιτεκτονικής, ιδίως στον τομέα της επίλυσης του χρέους και της ενίσχυσης του παγκόσμιου διχτυού χρηματοοικονομικής ασφάλειας, τόνισε η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) κυρία Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, απευθυνόμενη στην ηγεσία της ομάδας G20.
          Ειδικότερα η κυρία Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα στην διάρκεια της πρώτης συνάντησης των υπουργών Οικονομικών και των Διοικητών της Κεντρικής Τράπεζας της ομάδας των χωρών G20 στο Μπανγκαλόρ της Ινδίας επισήμανε την ανάγκη επίλυσης των οφειλών και την παράλληλη ενίσχυση του Παγκόσμιου Δικτύου Χρηματοοικονομικής Ασφάλειας.

            Για το θέμα της επίλυσης των οφειλών υπογράμμισε: «Υπό το πρίσμα των αυξανόμενων ευπαθειών του χρέους σε πολλές χώρες, υποστηρίζω σθεναρά τις προσπάθειες για την ενίσχυση της αρχιτεκτονικής του χρέους και τη βελτίωση της ταχύτητας και της αποτελεσματικότητας της επίλυσης του χρέους.
Οι ευπάθειες του δημόσιου χρέους, που είχαν ήδη αυξηθεί πριν από την πανδημία, έχουν επιδεινωθεί από τους κραδασμούς που προέρχονται από τον Covid-19 και τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις αναπτυσσόμενες χώρες και τις χώρες χαμηλού εισοδήματος με πολύ περιορισμένο χώρο πολιτικής και τεράστιες αναπτυξιακές ανάγκες.
Ως εκ τούτου, είναι επιτακτική ανάγκη για την G20 να ενισχύσει την αρχιτεκτονική του χρέους. Η G20 το έκανε το 2020 με την Πρωτοβουλία Αναστολής Εξυπηρέτησης Χρέους (DSSI) και με τη θέσπιση του Κοινού Πλαισίου (CF) για την επίλυση του χρέους.
Έκτοτε, το ΤΣ παρέδωσε μια πράξη χρέους για το Τσαντ. Είναι πλέον κρίσιμο να ολοκληρωθεί η αναδιάρθρωση του χρέους της Ζάμπια, να συσταθεί Επιτροπή Πιστωτών για την Γκάνα και να προωθηθεί η συνεργασία με την Αιθιοπία.
Ωστόσο, απαιτούνται πιο προβλέψιμες, έγκαιρες και τακτικές διαδικασίες τόσο για τις χώρες στο πλαίσιο της ΚΣ όσο και για εκείνες που δεν καλύπτονται από αυτήν, συμπεριλαμβανομένης της Σρι Λάνκα και του Σουρινάμ.
Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ενισχύσουμε τον διάλογο και τη συνεργασία σε θέματα χρέους. Αυτός είναι ο στόχος της νέας Παγκόσμιας Στρογγυλής Τραπέζης για το Δημόσιο Χρέος (Global Sovereign Debt Roundtable – GSDR): να συγκεντρώσει πιστωτές -επίσημους, παλιούς και νέους και ιδιωτικούς- και χώρες οφειλέτες για να συζητήσουν βασικά ζητήματα που μπορούν να διευκολύνουν τη διαδικασία επίλυσης του χρέους. Ξεκινήσαμε το GSDR υπό την αιγίδα της ινδικής προεδρίας της G20 την περασμένη εβδομάδα σε επίπεδο βουλευτών, και ακολούθησε μια δεσμευμένη και εποικοδομητική συνεδρίαση των αρχηγών νωρίτερα σήμερα. Θα βασιστούμε περαιτέρω σε αυτή τη συζήτηση κατά τη διάρκεια των εαρινών συνεδριάσεων της Παγκόσμιας Τράπεζας-ΔΝΤ τον Απρίλιο.»


          Επίσης για την Ενίσχυση του Παγκόσμιου Δικτύου Χρηματοοικονομικής Ασφάλειας ανέφερε: «Στο ρόλο μας στο κέντρο του Παγκόσμιου Δικτύου Χρηματοοικονομικής Ασφάλειας, το ΔΝΤ κλιμακώνει τον δανεισμό καθώς τα μέλη μας αντιμετωπίζουν τις σημαντικές οικονομικές προκλήσεις που έχουν φέρει τα τελευταία χρόνια.
          • Μέσω των τυπικών δανειοδοτικών μας διευκολύνσεων και της έκτακτης χρηματοδότησης, το ΔΝΤ έχει εγκρίνει χρηματοδότηση 272 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε 94 χώρες από την αρχή της πανδημίας, εκ των οποίων οι 57 είναι χώρες χαμηλού εισοδήματος.
          • Έχουμε επίσης εντείνει τις προσπάθειές μας για να βοηθήσουμε στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης. Αρκετές χώρες έχουν επωφεληθεί από το νέο Παράθυρο Τροφίμων Σοκ του ΔΝΤ, συμπεριλαμβανομένων του Μαλάουι, της Γουινέας και της Αϊτής, και αναμένεται να το πράξουν και άλλες.
          • Το νέο RST παρέχει μακροπρόθεσμη οικονομικά προσιτή χρηματοδότηση για να βοηθήσει τα μέλη να εφαρμόσουν ισχυρές πολιτικές για το κλίμα και να καταλύσουν πρόσθετη χρηματοδότηση. Μέχρι στιγμής, τέσσερα προγράμματα που υποστηρίζονται από την RST έχουν εγκριθεί από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ: Κόστα Ρίκα, Μπαρμπάντος, Ρουάντα και Μπαγκλαντές. Καθώς αναμένονται πολλά ακόμη αιτήματα RST, καλούμε τα μέλη μας για περαιτέρω δεσμεύσεις για τη διοχέτευση των SDR στο καταπίστευμα.
          Σε έναν κόσμο μεγάλης αβεβαιότητας και επαναλαμβανόμενων αναταράξεων, είναι κρίσιμο να ενισχυθεί περαιτέρω η ικανότητα του ΔΝΤ να υποστηρίζει τα μέλη του. Αυτό ισχύει πιο επειγόντως για τη χρηματοδότησή μας με ευνοϊκούς όρους για χώρες χαμηλού εισοδήματος μέσω του Μηχανισμού Μείωσης και Ανάπτυξης της Φτώχειας (PRGT). Η ζήτηση για υποστήριξη PRGT έχει φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα και μπορεί να καλυφθεί μόνο εάν συνδυαστεί με αύξηση των πόρων δανείων και επιδοτήσεων PRGT. Επιπλέον, μια επιτυχημένη αναθεώρηση των ποσοστώσεων -την οποία η ιδιότητα μέλους του ΔΝΤ έχει δεσμευτεί να ολοκληρώσει έως τον Δεκέμβριο του 2023- είναι κρίσιμη για ένα ισχυρό Παγκόσμιο Δίκτυο Χρηματοοικονομικής Ασφάλειας. Το τελευταίο ήταν πάντα σημαντικό για την παγκόσμια σταθερότητα και είναι ακόμη πιο σημαντικό στο σημερινό δύσκολο παγκόσμιο περιβάλλον, ειδικά για τις πιο ευάλωτες χώρες και ανθρώπους. Το κοινό μας συμφέρον είναι να διασφαλίσουμε μια εύρυθμη και ολοκληρωμένη παγκόσμια οικονομία.»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω