Ίδρυση Σχολής Επαγγελμάτων Κρέατος Κρήτης

[χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό και 25 δευτ.]

Την ίδρυση Σχολής Επαγγελμάτων Κρέατος στο Ηράκλειο Κρήτης, προβλέπει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τίτλο «Ενίσχυση της πρότυπης κτηνοτροφίας, ρυθμίσεις για την αλιεία και τις υδατοκαλλιέργειες, διατάξεις για τη φυτοϋγεία, τα βιοκτόνα προϊόντα και την ποιότητα τροφίμων και άλλες διατάξεις για την τόνωση της αγροτικής ανάπτυξης».
Το νομοσχέδιο συζητιέται στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής σε τέσσερεις συνεδριάσεις, με την τέταρτη να έχει οριστεί την Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου, στις 14.00.
          Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης επισήμανε ότι η ίδρυση της Σχολής παρέχει την δυνατότητα σε πολίτες της Κρήτης να εκπαιδευτούν και να γίνουν πιστοποιημένοι επαγγελματίες στον τομέα του κρέατος, χωρίς να χρειαστεί να μεταβούν στην Αθήνα που είναι η πλησιέστερη αντίστοιχη σχολή.
          Επίσης το σχέδιο νόμου, μεταξύ άλλων, ρυθμίζει τα Κτηνοτροφικά πάρκα και το διαχειριστικά σχέδια βόσκησης, επικαιροποιεί τον ορισμό της αγροτικής εκμετάλλευσης, συμπεριλαμβάνοντας και τις Ομάδες Παραγωγών, δίνει χρονική παράταση έως 30 Ιουνίου 2024 στους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς να επικαιροποιήσουν τα καταστατικά τους, κατανοώντας τις υγειονομικές δυσκολίες που υπήρχαν τα τελευταία χρόνια και λειτουργούσαν αποτρεπτικά ως προς την πραγματοποίηση των απαραίτητων γενικών συνελεύσεων.
          Όσον αφορά την Αλιεία και Υδατοκαλλιέργεια δίνει την δυνατότητα στους φορείς μονάδων υδατοκαλλιέργειας να χρησιμοποιούν τα επαγγελματικά-βοηθητικά τους σκάφη για την μετακίνηση τουριστών, εφόσον αυτοί θα συμμετάσχουν σε δραστηριότητες αλιευτικού τουρισμού στις εγκαταστάσεις τους. Ρυθμίζει το πλαίσιο για την αναμίσθωση και ίδρυση εκτάσεων υδατοκαλλιέργειας, όπως και τις κυρώσεις για εκπρόθεσμες αιτήσεις ή για άσκηση υδατοκαλλιέργειας χωρίς την απαιτούμενη έγκριση. Στις Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών(ΠΟΑΥ), θέτει ως προαπαιτούμενο την έγκριση όλων των εμπλεκόμενων φορέων διαχείρισής τους για την οποιαδήποτε νέα χρήση υδατοκαλλιέργειας εντός αυτών. Τέλος, διευρύνουμε την περίοδο απομάκρυνσης αυθαίρετων εγκαταστάσεων από τις 20 στις 60 μέρες, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες που μπορεί να επικρατούν.
          Δημιουργούνται Αγροτικά Τμήματα στα Επιμελητήρια προσδιορίζοντας τον αριθμό των αντιπροσώπων τους στο ΔΣ των Επιμελητηρίων. Ρυθμίζει την δυνατότητα ανάθεσης στα Επιμελητήρια, με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, της σύστασης Μητρώου Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων. Με αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλιστεί η λειτουργία ενός σύγχρονου, αποτελεσματικού και πλούσιου σε πληροφορίες μητρώου αγροτών, προκειμένου να υπάρξει η απαραίτητη όσμωση των αγροτών, κτηνοτρόφων, αλιέων και μελισσοπαραγωγών με τις περιφέρειες.
          Δημιουργείται μητρώο ελεγκτών-επαληθευτών επενδυτικών σχεδίων ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα έλλειψης στελεχών της Υπηρεσίας Διαχείρισης Έργων Ταμείου Ανάκαμψης (ΥΔΕΤΑ) του Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω