Ροή Ειδήσεων

Αγροδιατροφικά προϊόντα ΟΔΑΠ

Αγροδιατροφικά προϊόντα προερχόμενα από τη χλωρίδα που βρίσκεται εντός απαλλοτριωμένων εκτάσεων των αρχαιολογικών χώρων και τα οποία είναι συνυφασμένα με τη μυθολογία, την ιστορία, τη θρησκεία, του ίδιου του χώρου ή της ευρύτερης περιοχής του θα διαθέτουν τα πωλητήρια στα Μουσεία στους Αρχαιολογικούς Χώρους. Τα παραγόμενα προϊόντα εκτός από την ένταξή τους στην αγροτοδιατροφική αλυσίδα αποτελούν και πολιτιστικά αγαθά με διακριτή ταυτότητα και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.
Η δράση αυτή συμβάλλει στην ανάδειξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας και στη δημιουργική σύνδεσή της με τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους, ώστε να τονιστεί η συνέχεια της ιστορίας και της παράδοσης της γεωργίας στην Ελλάδα. Παράλληλα με τη σύνδεση αυτή, υποστηρίζεται ουσιαστικά η προβολή της παραγωγής του πρωτογενούς τομέα, προσδίδοντας σε αυτόν ποιότητα και υπεραξία.
Ήδη ο Οργανισμός Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ) σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας, υλοποίησε την περίοδο 2020-2021 πιλοτικό πρόγραμμα συγκομιδής ελαιοκάρπου από τις ελιές της Άλτεως στην Αρχαία Ολυμπία, αλλά και την Αρχαία Ήλιδα, δύο εκ των σημαντικότερων αρχαιολογικών μας χώρων με διεθνή διάσταση και προβολή. Η επωνυμία του ελαιολάδου «Χάρισμα Διός» εμπνέεται από την ιστορία της περιοχής, και κατοχυρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2020 με απόφαση της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Το παραχθέν ελαιόλαδο διατίθεται, από το καλοκαίρι 2021, σε καλαίσθητες συσκευασίες των 250 ml, από το Πωλητήριο στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, ενώ σύντομα θα διατίθενται και από το Πωλητήριο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.
Στις συσκευασίες αναγράφονται στοιχεία τόσο για τα υψηλής στάθμης ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου, όσο και για την σύνδεσή του με την μακραίωνη και σημαντική ιστορία των δυο αρχαιολογικών χώρων, που σχετίζονται με την ίδρυση και τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων κατά την αρχαιότητα.
Με δεδομένη την σύνδεση του ελαιολάδου με την προετοιμασία των αθλητών στην αρχαιότητα, καθώς αποτελούσε χρηστικό προϊόν με το οποίο οι αθλητές άλειφαν το σώμα τους πριν κατέβουν στον Στίβο, αλλά και με συγκεκριμένα ευρήματα, όπως οι στλεγγίδες, στόχος του Οργανισμού είναι η δημιουργία ειδικών συσκευασιών του ελαιολάδου με ακριβή αντίγραφα των αρχαίων έργων και πληροφορίες για την μεταξύ τους σχέση, αλλά και με την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων.
Οι εργασίες παραγωγής, και συσκευασίας ήταν ευγενική προσφορά προς τον ΟΔΑΠ, από την εταιρεία Mediterre Eurofood SA, η οποία έχει έδρα την Ηλεία, διαθέτει τα εχέγγυα και τα πιστοποιητικά ποιότητας λειτουργίας, σύγχρονες εγκαταστάσεις και εξοπλισμό, μεγάλη εμπειρία στην διαδικασία παραγωγής ελαιολάδου και την αναγκαία τεχνογνωσία, καθώς συνεργάζεται με διαπιστευμένο προσωπικό (γεωπόνους, γευσιγνώστες κ.ά.) και πιστοποιημένα  εργαστήρια, για τη συνεχή παρακολούθηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του ελαιολάδου.
Η εμφιάλωση του ελαιολάδου από τους αρχαιολογικούς χώρους της Αρχαίας Ολυμπίας και της Αρχαίας Ήλιδας, χώρους με υψηλή συμβολική αξία, είναι η πρώτη ενέργεια που επιχειρεί ο Οργανισμός στην κατεύθυνση αυτή με σκοπό: α) την ετήσια εφαρμογή του προγράμματος για το ελαιόλαδο της Αρχαίας Ολυμπίας με τη διατήρηση της υψηλού επιπέδου ποιότητας και τη διεύρυνση των σημείων πώλησης β) την επέκταση του προγράμματος και σε άλλες περιοχές της χώρας, οι οποίες διακρίνονται για την παραγωγή ελαιολάδου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω