Αγροδιατροφική Συνεργασία Ελλάδας- Κίνας

[χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό και 52 δευτ.]

Σε θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη με τον Κινέζο ομόλογό του Τang Renjian, που συνοδευόταν από αντιπροσωπεία. Η συνάντηση αποτελεί –όπως τόνισε ο κ. Αυγενάκης- μία εξαιρετική ευκαιρία για περαιτέρω ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων των δύο χωρών, ενώ θέσαμε ζητήματα που αφορούν την κοινή συνεργασία Ελλάδας- Κίνας στον αγροδιατροφικό τομέα.
            Όπως τόνισε ο υπουργός προς τον Κινέζο ομόλογο του, το εμπορικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων και τροφίμων Ελλάδας- Κίνας, την τριετία 2020-2022 είναι σταθερά ελλειμματικό σε βάρος της χώρας μας. Ειδικότερα για το 2022, το εμπορικό ισοζύγιο παρουσίασε κατακόρυφη αύξηση κατά 75,8% σε σχέση με το 2021, η οποία οφείλεται στη μεγάλη αύξηση των εισαγωγών μας από την Κίνα κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, ωστόσο οι εξαγωγές της χώρας ήταν στάσιμες.  
            Να σημειωθεί ότι οι δυο πλευρές συμφώνησαν να  ενεργοποιηθεί το «Μνημόνιο Συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου Γεωργίας της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Γεωργίας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας για συνεργασία στον αγροτικό τομέα, που είχε υπογραφεί το 2004 χωρίς μέχρι σήμερα να παράξει αποτέλεσμα.
            Επίσης, συζητήθηκαν η δυνατότητα ανταλλαγής τεχνογνωσίας και προσωπικού, η ενίσχυση διμερούς εμπορίου σε περισσότερες κατηγορίες προϊόντων, καθώς αποτελεί πάγια προτεραιότητα η προώθηση των ελληνικών εξαγωγικών προϊόντων στην Κίνα.
            Η χώρα μας αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην προώθηση πιστοποιημένων ποιοτικών προϊόντων στην κινεζική αγορά, η οποία πέρα από τα οφέλη που αποφέρει στην ελληνική αγροτική οικονομία εξασφαλίζει στους κινέζους καταναλωτές ασφαλή πρόσβαση στα ποιοτικά ελληνικά προϊόντα.
            Επίσης ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης της Κίνας Tang Renjian, συνοδευόμενος από τον Πρέσβη της Κίνας στην Ελλάδα Xiao Junzheng, Γενικούς Διευθυντές και αξιωματούχους του Κινεζικού Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και της Κινεζικής Πρεσβείας στην Ελλάδα, επισκέφθηκε τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη.
            Στην προσφώνησή του ο Περιφερειάρχης, αναφέρθηκε στις διαχρονικές επαφές και επισκέψεις επίσημων αντιπροσωπειών της Κίνας στην Κρήτη, στους μακραίωνους, ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς, υπογραμμίζοντας την στρατηγική επιλογή της Κρήτης να στηρίζει τον τουρισμό και τα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα. 
            Στην αντιφώνησή του ο Κινέζος Αξιωματούχος ζήτησε την ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ Κίνας και Ελλάδας με επίκεντρο την Κρήτη και την τεχνογνωσία του νησιού στο ελαιόλαδο, τονίζοντας πως το κρητικό ελαιόλαδο είναι κορυφαίας ποιότητας και εξαιρετικά διάσημο στην Κίνα.  
            Στις δηλώσεις του ο Κινέζος Υπουργός επισήμανε πως «Μιλήσαμε με τον Περιφερειάρχη για την ανάπτυξη της γεωργίας και του τουρισμού. Μπορεί να υπάρξει ένας καλός συνδυασμός συνεργασίας όπως για παράδειγμα ο αγροτικός τουρισμός. Επίσης συνεργασία με κινεζικές επαρχίες που υπάρχουν όμοιες βιομηχανίες. Πιστεύω ότι μπορούμε σε επόμενο βήμα να ενισχύουμε την πρακτική συνεργασία μεταξύ των χωρών μας».
            Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι «Χρειάζεται να γίνουν σημαντικά βήματα για να μπορεί να υπάρξει συνεργασία στον πρωτογενή και τον τουριστικό τομέα. Κι αυτό που τόνισα στον κ. Υπουργό είναι πως αρκετές φορές έχουμε κάνει προσπάθειες αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμα, στο επίπεδο συνεργασίας που θέλουμε.» 
            Στη συνάντηση παραβρέθηκαν η Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα Ειρήνη Χουδετσανάκη – Γιακουμάκη, ο Αντιπεριφερειάρχης ανάδειξης Κρητικής διατροφής, Κρητικής γαστρονομίας και διασύνδεσης αγροδιατροφικού τομέα με τον τουρισμό Σταύρος Τζεδάκης καθώς και ο Διευθυντής της Διεύθυνσηςνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Κρήτης, Κώστας Φωτάκης και ο Αν. Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Π.Ε. Ηρακλείου, Γιάννης Ζηδιανάκης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω