Γυναίκες στις ελληνικές επιχειρήσεις

[χρόνος ανάγνωσης 45 δευτερόλεπτα]

Ο μέσος μισθός μικτός πλήρους απασχόλησης των γυναικών είναι 1.115 € και αντιστοιχεί στο 86,83% του μισθού των ανδρών 1.284 € (ΕΦΚΑ, Δεκ 2021), καταγράφεται σε έρευνα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) για τη θέση των γυναικών στις ελληνικές επιχειρήσεις. Παράλληλα στο 39% των επιχειρήσεων, γυναίκες είναι επικεφαλής σε περισσότερο από το 1/3 των διευθύνσεων ή κρίσιμων τμημάτων τους. Από την άλλη, οι μισές (50%) φέρεται να διαθέτουν γυναίκες επικεφαλής σε λιγότερο από το 1/3 των κρίσιμων τμημάτων τους. Υπάρχει, όμως, και ένα εντυπωσιακό 11% που δεν εμπιστεύεται γυναίκα επικεφαλής σε καμία διεύθυνση ή τμήμα της επιχείρησης. 
            Από τα ευρήματα της έρευνας προκύπτει ότι μόλις το 34% των επιχειρήσεων του δείγματος δηλώνουν πως προσφέρουν ειδικά σχεδιασμένα επιμορφωτικά προγράμματα για την ενδυνάμωση των γυναικών στον χώρο εργασίας και την επαγγελματική τους εξέλιξη στις γυναίκες εργαζόμενές τους, είτε συστηματικά (16%), είτε μη συστηματικά (18%). Μια στις τέσσερις (25%) δηλώνουν πως το κάνουν μόνο σπάνια και κατά περίπτωση, ενώ το 41% δε διαφοροποιεί την πολιτική εκπαίδευσης ανάλογα με το φύλο.
            Υπενθυμίζεται πως οι γυναίκες αποτελούν το 51,7% του γενικού πληθυσμού της χώρας, οι εργαζόμενες γυναίκες είναι το 47,67% του συνόλου των εργαζομένων ενώ πλήττονται από την ανεργία με 64,2% στο σύνολο των ανέργων.

Αναλυτικά τα στοιχεία της Έρευνας:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω