Αδειοδοτήσεις Επισκέψιμων Τυροκομείων

[χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό και 13 δευτ.]

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ, η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) με θέμα τον καθορισμό των προδιαγραφών για τις παρεχόμενες υπηρεσίες, των τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών των εγκαταστάσεων που θα μπορούν να φέρουν το νέο τουριστικό σήμα επισκέψιμου τυροκομείου.
          Για να θεωρείται «επισκέψιμο» ένα τυροκομείο, θα πρέπει να διαθέτει, μεμονωμένα ή συνδυαστικά, χώρο υποδοχής και αναμονής επισκεπτών, αίθουσα κατάλληλα διαμορφωμένη και εξοπλισμένη για γευστική δοκιμή διαφόρων τύπων τυριών και λοιπών προϊόντων, χώρος τοποθέτησης, παρουσίασης και -εάν η επιχείρηση επιθυμεί- πώλησης προϊόντων  ή και υπηρεσίες φιλοξενίας και εστίασης.
          Το Σήμα Επισκέψιμου Τυροκομείου (ΣΕΤ) εκδίδεται από την Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού (ΠΥΤ) του υπουργείου Τουρισμού, στη χωρική αρμοδιότητα της οποίας βρίσκεται η εγκατάσταση για την οποία υποβάλλεται η αίτηση.
          Προβλέπεται η δυνατότητα για γευσιγνωσία, πραγματοποίηση επιμορφωτικών επιδείξεων, δράσεων και άλλων εκδηλώσεων καθώς και η παραγωγή έντυπου ή/και ψηφιακού πολύγλωσσου ενημερωτικού υλικού για την προώθηση της κατανάλωσης ελληνικών τυροκομικών προϊόντων, στο πλαίσιο ενίσχυσης της γαστρονομικής ταυτότητας της Ελλάδας, με έμφαση στα προϊόντα με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π.) και Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (Π.Γ.Ε). Σημειώνεται ότι το με το νέο θεσμικό πλαίσιο επιτρέπεται στις επιχειρήσεις που θα λαμβάνουν το σήμα επισκέψιμων τυροκομείων, η κατά παρέκκλιση παράλληλη λειτουργία χώρων εστίασης και μη κύριων τουριστικών καταλυμάτων (όπως ενοικιαζόμενα δωμάτια, τουριστικές κατοικίες κ.α.) όπως ήδη προβλέπεται και επιτρέπεται για τα επισκέψιμα οινοποιεία, ζυθοποίεια και ελαιοτριβεία του Υπουργείου Τουρισμού.
          Ο Αγροτουρισμός αποτελεί ένα δυναμικό πεδίο ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία και μια από τις προτεραιότητες των ειδικών μορφών τουρισμού καθώς η διασύνδεση του αγροδιατροφικού τομέα, της ελληνικής παραγωγής, με τον τουρισμό και τις παρεχόμενες τουριστικές υπηρεσίες, αναδεικνύεται σε πολιτική αιχμής.
          Σκοπός των πολιτικών αυτών είναι η ανάπτυξη της οικονομίας, στον τομέα των επισκέψιμων εγκαταστάσεων που λαμβάνουν σήμα του Υπουργείου Τουρισμού, όπως επισκέψιμα οινοποιεία, ζυθοποιεία, ελαιοτριβεία και τυροκομεία, αλλά και η ανάδειξη των ελληνικών προϊόντων με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π.) και Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (Π.Γ.Ε.).
          Την ΚΥΑ υπογράφουν οι υπουργοί Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης καθώς και οι υφυπουργοί Τουρισμού Έλενας Ράπτη, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Αθανάσιου Πετραλιά. 
Ολόκληρο το ΦΕΚ με την ΚΥΑ:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω