Ανάγκη αλλαγών ΚΑΠ

[χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά και 30 δευτ.]

Το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2024, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με φορείς γεωργών, κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων και αλιέων από όλη την Κρήτη, με πρωτοβουλία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη, στο Επιμελητήριο Ηρακλείου.
          Ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει τα προβλήματα των αγροτών και ότι πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις τόσο σε ό,τι αφορά στην αναθεώρηση της ΚΑΠ όσο και στη μείωση του κόστους εργασίας.
          Ο Υπουργός δήλωσε ότι «Δεν είμαστε απέναντι. Είμαστε στην ίδια πλευρά της όχθης και ως κυβέρνηση πασχίζουμε για το καλό των αγροτών, αντιμετωπίζοντας τα προβλήματά τους σε τοπικό, εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο». Ακόμη επισήμανε πως «Θα παλέψω όσο μπορώ, όσο περνάει από το χέρι μου. Να είστε βέβαιοι ότι θα εξαντλήσω όλα τα εργαλεία που είτε έχουν ξεχαστεί είτε θα πρέπει να δημιουργήσουμε για το καλό του πρωτογενούς τομέα». 
          Έθεσε, ακόμη, στο τραπέζι τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για ελάφρυνση της φορολογίας στους αγρότες, όπως η μείωση του ΦΠΑ για αγορά αγροτικών μηχανημάτων από το 24% στο 13%, μείωση του ΦΠΑ για αγορά λιπασμάτων και ζωοτροφών από το 13% στο 6%, κατάργηση του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για φορολόγηση των επιδοτήσεων από το πρώτο ευρώ, κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου που συνέδεε την ασφαλιστική εισφορά με το εισόδημα και επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο (160 εκατ. ευρώ τα δύο προηγούμενα χρόνια και 82 εκατ. ευρώ το 2024). Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε από τους εκπροσώπους των φορέων, εφόσον έχουν προτάσεις για ορθότερο τρόπο κατανομής των χρημάτων αυτών, να τις καταθέσουν.
          Ο Υπουργός αναφέρθηκε και στην επικείμενη δημιουργία αγροτικών τμημάτων στα Επιμελητήρια της χώρας. Στόχος να υπάρχει η δυνατότητα καταγραφής των πραγματικών δυνάμεων που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα, όπως επίσης και να μετεξελιχθεί το ήδη υπάρχον μητρώο, που είναι ελλιπές σε πληροφορίες.  Υπογράμμισε πως δεν είναι ξέφραγο αμπέλι ο ΟΠΕΚΕΠΕ: «Είχα πει ότι αυτό το απόστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ πρέπει να τελειώσει, αυτό ήδη γίνεται. Δεν είναι ξέφραγο αμπέλι για καμία εταιρεία. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα γίνει μηχανισμός υπόδειγμα που θα λειτουργεί μόνο προς όφελος των δικαιούχων».
            Τέλος σημείωσε το χρονοδιάγραμμα πληρωμών του Οργανισμού:
– Μέχρι τα μέσα Φλεβάρη θα ανοίξει εκ νέου η Ενιαία Αίτηση Ενισχύσεων του 2023 για διορθώσεις τόσο στα Οικολογικά Σχήματα (EcoSchemes) αλλά και γενικώς, ενώ πριν το Πάσχα αναμένεται πληρωμή των αδιάθετων κονδυλίων ύψους 88 εκατ. ευρώ μαζί με τα 425 εκατ. ευρώ για τα Οικολογικά Σχήματα.- Εντός Απριλίου θα καταβληθούν επίσης 245 εκατ. ευρώ που αφορούν στις συνδεδεμένες ενισχύσεις, ενώ μέσα στον Μάρτιο θα ανοίξει η πλατφόρμα υποδοχής δηλώσεων ΟΣΔΕ 2024.- Σε ό,τι αφορά τα 16.000 δεσμευμένα ΑΦΜ παραγωγών, ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει ξεκινήσει ήδη τον έλεγχο για τον αποχαρακτηρισμό όσων είναι τυπικά εντάξει ενώ σε όσα διαπιστωθούν παρατυπίες θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη.
          Αναφορικά με τον νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ είπε πως στόχος είναι να μη μένει κανένας ανασφάλιστος εξού και θα υπάρχει η υποχρεωτική ασφάλιση και έπειτα οι προαιρετικοί κίνδυνοι. Ο ΥπΑΑΤ ζήτησε να κατατεθούν, μέχρι 15 Φεβρουαρίου, προτάσεις ώστε ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ να μπορεί να λειτουργεί σωστά και ανταποδοτικά.
          Τόνισε, ακόμη, την ανάγκη αλλαγών στην ΚΑΠ και παρέθεσε τις 6 αλλαγές που κατέθεσε η χώρα μας, για τις οποίες ατύπως υπήρξε ενημέρωση ότι έχουν γίνει δεκτές. Οι προθέσεις της Κυβέρνησης είναι ξεκάθαρες. Και βελτιώσεις στην ΚΑΠ πρέπει να γίνουν, και σοβαρές παρεμβάσεις έτσι ώστε η ζωή, η καθημερινότητα να βελτιωθούν και το κόστος ζωής των αγροτών να μειωθεί. Γι’ αυτόν τον λόγο και κινούμαστε συντονισμένα. Και όσο η οικονομία εξελίσσεται και εξελίσσεται καλά, άλλο τόσο είμαστε αισιόδοξοι για τα επόμενα βήματα, για τα επόμενα γενναία βήματα της Κυβέρνησης, υπέρ των αγροτών, των κτηνοτρόφων, των αλιέων και των μελισσοπαραγωγών της χώρας μας.
          Το μήνυμα που φεύγει και από την Κρήτη είναι ότι τα προβλήματα είναι υπαρκτά, υπάρχουν ιδιαιτερότητες από περιοχή σε περιοχή, αλήθεια είναι. Ωστόσο τα μεγάλα προβλήματα απασχολούν συνολικά τους αγρότες όλης της Ευρώπης.
Όμως, την ίδια στιγμή, δεν ξεχνάμε και τις ιδιαιτερότητες σε κάθε περιοχή. Γι΄ αυτό και δουλεύουμε και στα δύο επίπεδα.
Στη σύσκεψη μετείχαν, μεταξύ άλλων, ο ΓΓ του Υπουργείου Γιώργος Στρατάκος, ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Λευτέρης Ζερβός, ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Νεκτάριος Βιδάκης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μιχάλη Βάμβουκας, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Μανώλης Αλιφιεράκης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ρεθύμνου Γιώργος Γιακουμάκης, ο Γιάννης Γλεντζάκης μέλος του ΔΣ του ΟΠΕΚΕΠΕ καθώς, επίσης, και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω