Ανάλυση πηγών χρηματοδότησης

Στο τρίμηνο που έληξε στις 21 Φεβρουαρίου 2022, οι χρηματοπιστωτικές αγορές είχαν κλονιστεί από τον ταχύτερο ρυθμό σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής παγκόσμια. Κατά την υπό εξέταση περίοδο, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων αυξήθηκαν σημαντικά. Οι χρηματιστηριακές αγορές υποχώρησαν εν μέσω μιας εναλλαγής επενδυτών μακριά από τις μετοχές τεχνολογίας και άλλων αναπτυσσόμενων μετοχών και σε μετοχές αξίας. Συγκριτικά, τα εταιρικά πιστωτικά περιθώρια επηρεάστηκαν ελάχιστα. Οι χρηματοοικονομικές συνθήκες περιορίστηκαν σε μέτρια ένταση στις μη ασιατικές αναδυόμενες οικονομίες της αγοράς (EMEs).
Τα παραπάνω καταγράφονται στην τριμηνιαία ανασκόπηση της BIS όπου αναλύει τα πρότυπα δανεισμού και τις μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης.
Η τριμηνιαία ανασκόπηση της BIS του Μαρτίου 2022 παρουσιάζει έρευνα που υπογραμμίζει το βασικό ζήτημα των πηγών χρηματοδότησης των ενδιάμεσων χρηματοπιστωτικών οργανισμών και πώς αυτό επηρεάζει τη μεταβλητότητα του δανεισμού τόσο από τράπεζες όσο και από μη τράπεζες. Περιέχει επίσης ένα ειδικό χαρακτηριστικό που εξετάζει πιθανές διαδρομές για ανάπτυξη μετά την πανδημία.
          Επίσης οι επενδυτές εμφανίστηκαν ανήσυχοι από την προοπτική μιας αποφασιστικής νομισματικής πολιτικής που θα σφίγγει σε παγκόσμια κλίμακα. Οι ονομαστικές αποδόσεις των ομολόγων αυξήθηκαν σημαντικά στις περισσότερες προηγμένες οικονομίες (AEs) ξεκινώντας από τα μέσα Δεκεμβρίου, καθώς η αντίληψη των επενδυτών για μια μετατόπιση από την Federal Reserve ενισχύθηκε. Η αύξηση των ονομαστικών αποδόσεων μεταφράστηκε ως επί το πλείστον σε άνοδο των πραγματικών αποδόσεων – ενώ η αντιστάθμιση του πληθωρισμού κινήθηκε πλάγια. Τούτου λεχθέντος, οι πραγματικές (προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό) αποδόσεις παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό σε αρνητικό έδαφος. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι αναβαθμίσεις των επιτοκίων είχαν κλίση προς το σύντομο άκρο της καμπύλης απόδοσης, το οποίο ισοπέδωσε σε σχέση με τη δομή του όρου άλλων AEs. Το δολάριο ανατιμήθηκε έναντι των νομισμάτων AEs, ιδίως σε σχέση με εκείνα των κεντρικών τραπεζών που ήταν λιγότερο ανεπτυγμένες στον κύκλο σύσφιξης. Στη ζώνη του ευρώ, η Fed και η ΕΚΤ».
          Η αλλαγή της νομισματικής πολιτικής άφησε σαφές αποτύπωμα στα επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία. Οι παγκόσμιες αγορές μετοχών ήταν στο πίσω μέρος τις πρώτες εβδομάδες του 2022. Οι μετοχές τεχνολογίας –που θεωρούνται πιο ευαίσθητες στις μεταβολές των επιτοκίων– υπέστησαν μεγάλες απώλειες αποτίμησης τον Ιανουάριο καθώς οι επενδυτές στράφηκαν προς μετοχές ενέργειας και αξίας. Παραδόξως, ίσως, τα εταιρικά spreads διευρύνθηκαν μέτρια συνολικά, ακόμη και μειώθηκαν για τους τομείς που αρχικά πλήττονταν από την εμφάνιση της Omicron. Παρόμοια με τις μετοχές, τα πιστωτικά περιθώρια αντανακλούσαν μια εναλλαγή από την τεχνολογία σε ενέργεια και αξία.
Ειδικότερα ολόκληρη η Τριμηνιαία Επιθεώρηση BIS:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω