Αναβάθμιση Λιμένων Κρήτης

[χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό και 18 δευτ.]

Ο λιμένας Καλοί Λιμένες και το λιμάνι Αγίου Νικολάου, πρόκειται να ενταχθούν στον κατάλογο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) σε σχέση με τα εξουσιοδοτημένα λιμάνια που είναι αρμόδια για την έκδοση πιστοποιητικών υγιεινής πλοίων στην Κρήτη. Σημειώνεται πως ο λιμένας Καλοί Λιμένες είναι μοναδική πύλη SHENGEN που εξυπηρετεί TRANSIT πλοία από τον κόσμο, που πολλές φορές έχει λήξει η ισχύς του πιστοποιητικού τους (6μηνη ισχύς) και δεν σταματούν για ανεφοδιασμό εξαιτίας αυτού του προβλήματος.
Παράλληλα στο λιμάνι του Αγίου Νικολάου δένουν πολλά κρουαζιερόπλοια τα οποία ζητούν ανανέωση του πιστοποιητικού υγειονομικού ελέγχου.
            Πρέπει να θυμίσουμε ότι μέχρι και σήμερα, η Κρήτη διαθέτει δύο εξουσιοδοτημένα Λιμάνια που είναι του Ηρακλείου και των Χανίων και η ένταξη δυο επιπλέον λιμένων της Κρήτης στη λίστα του Π.Ο.Υ. θα πραγματοποιηθεί μετά από πρόταση της Περιφέρειας Κρήτης.
            Το αίτημα έχει ήδη εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή αρχή EU HEALTHY GATEWAYS και αναμένεται και η υπογραφή από το Υπουργείο Υγείας το αμέσως προσεχές διάστημα. Σύμφωνα με το Νόμο 5034 Τεύχος A’ 69/18.03.2023, για την έκδοση, παράταση και ανανέωση των Υγειονομικών Πιστοποιητικών Πλοίων, που προβλέπονται στο άρθρο 39 του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού και στην υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.47324/1.9.2022 (Β’ 4605) κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας, Εσωτερικών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, επιβάλλεται τέλος που θα βαρύνει τους ιδιοκτήτες των πλοίων. Επομένως η Περιφέρεια Κρήτης θα έχει πρόσθετους οικονομικούς πόρους που μπορούν να διατεθούν στις Υπηρεσίες και τους Πολίτες της. 
            Επιπλέον, η ένταξη των λιμένων αυτών αναβαθμίζει τις παρεχόμενες Υπηρεσίας της Περιφέρειας Κρήτης, με την συμμετοχή  του τμήματος Δημόσιας και Περιβαλλοντικής Υγιεινής της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας, του μοναδικού τμήματος σε Περιφέρεια της χώρας μας που έχουν προβλεφθεί οι απαιτήσεις του διεθνούς υγειονομικού κανονισμού στον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας και διαθέτει εξειδικευμένο – πιστοποιημένο προσωπικό σε σχέση με τον υγειονομικό έλεγχο πλοίων και την έκδοση πιστοποιητικού σε αυτά. 
            Με τη δράση αυτή της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κρήτης θα ενισχυθεί η προστασία της υγείας των ταξιδιωτών, κατοίκων και επισκεπτών της Κρήτης, ενώ παράλληλα θα διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των λιμένων επιθεωρώντας τους και αποδεικνύοντας ότι αυτά βρίσκονται σε άριστη υγειονομική κατάσταση ώστε να μην επιβάλλονται περιττοί περιορισμοί στη διεθνή κυκλοφορία επιβατών και εμπορευμάτων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω