[χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά και 13 δευτ.]
Με στόχο τη δημιουργία μιας σύγχρονης εκπαιδευτικής δομής που θα παρέχει ευρύ φάσμα γνώσεων σε όσους θέλουν να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα και θα τους καταρτίζει στις σύγχρονες μεθόδους παραγωγής, ήταν το θέμα ευρείας σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 17 Αυγούστου 2023 στις 1 το μεσημέρι, στην Γεωργική Σχολή Μεσσαράς.
Σύμφωνα με τον κ. Λευτέρη Αυγενάκη, στόχος του ΥΠΑΑΤ είναι η ουσιαστική αναβάθμιση της Γεωργικής Σχολής Μεσσαράς, ώστε να γίνει το επίκεντρο της εκπαίδευσης των αγροτών μας και να αποτελέσει πρότυπο γεωργικής σχολής για ολόκληρη τη χώρα. Να γίνει και πάλι ο φάρος της γεωργικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα, όπως σημείωσε, έχοντας ως μοντέλο αναβάθμισης την Γεωργική Αμερικανική Σχολή της Θεσσαλονίκης.
Ανέφερε, επίσης, ότι απαιτείται επέκταση της εκπαίδευσης και κατάρτισης σε συνεργασία με τα ερευνητικά ιδρύματα της Κρήτης και με την Περιφέρεια, υπό την εποπτεία του εκπαιδευτικού προγράμματος του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ. Στο σχεδιασμό αυτό θα συμπεριληφθεί και ο Σταθμός Γεωργικής Έρευνας Ασωμάτων Ρεθύμνου, που πλέον δεν λειτουργεί και η επαναλειτουργία του θα διασυνδεθεί με τη Σχολή Μεσσαράς.
Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης δεσμεύτηκε ότι «είμαστε παρόντες να συμβάλουμε έμπρακτα με τις υπηρεσίες μας, ώστε να προχωρήσουμε στην εκπαίδευση των αγροτών μας. Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε εκπαιδευμένους και σωστά καταρτισμένους αγρότες στο νησί μας. Θα είναι προς όφελος του πρωτογενή τομέα, της οικονομίας του τόπου μας αλλά και της εθνικής οικονομίας γενικότερα».
Η σύσκεψη διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) Λευτέρη Αυγενάκη και συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, ο Δήμαρχος Φαιστού, Γρηγόρης Νικολιδάκης, ο Γ.Γ. του ΥΠΑΑΤ Γιώργος Στρατάκος, ο Πρόεδρος του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, Σέρκο Χαρουτουνιάν, ο καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην Γ.Γ. του ΥΠΑΑΤ, Χρήστος Αυγουλάς, η καθηγήτρια του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου, Μαρία Μιχαλοπούλου, εκπρόσωποι της Γεωργικής Αμερικανικής Σχολής Θεσσαλονίκης, καθώς και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των Δήμων Γόρτυνας και Φαιστού, οι Αντιπεριφερειάρχες, Ειρήνη Χουδετσανάκη και Σταύρος Τζεδάκης, εκπρόσωποι της Διαχειριστικής του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, της Αναπτυξιακής Κρήτης και της Διοίκησης της Γεωργικής Σχολής Μεσσαράς.
Αναλυτικότερα σε δηλώσεις του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, υπογράμμισε: «Η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα αποτελεί προσωπικό στοίχημα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Και δεν νοείται ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα χωρίς τη Γεωργική Σχολή Μεσσαράς και αντίστοιχη Σχολή στους Ασωμάτους Ρεθύμνου. Σήμερα κάνουμε ένα μεγάλο πρώτο βήμα, με τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων, είτε είναι εποπτευόμενη από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, είναι πανεπιστήμια, είτε η Περιφέρεια ή οι Δήμοι της περιοχής και γενικά όσοι είναι σε θέση να γνωρίζουν πράγματα και να συνεισφέρουν σε γνώσεις, εμπειρίες και απόψεις που θα συμβάλλουν να διαμορφωθεί ένα σύγχρονο project πάνω στο οποίο θα χτίσουμε αξιοποιώντας όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που διαθέτει το ΥΠΑΑΤ. Το βέβαιο είναι ότι πρόκειται για μια προσπάθεια απολύτως συντονισμένη και όσοι μετέχουμε στη σύσκεψη είμαστε στοχοπροσηλωμένοι σε αυτή την προσπάθεια, ώστε πολύ σύντομα να έχουμε να παρουσιάσουμε στοιχεία, νούμερα, χρονοδιάγραμμα, κάτι που ζητούν η περιοχή αλλά και οι νέοι που θέλουν να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα, αλλά δεν τολμούσαν επειδή πίστευαν ότι δεν υπάρχει η ανάλογη στήριξη από την πολιτεία.
Τώρα τους απαντούμε με έργα και πολύ σύντομα θα υπάρχουν χειροπιαστά αποτελέσματα ώστε να κάνουν το μεγάλο βήμα. Τους λέμε, ναι! Επενδύστε. Αφιερώστε τη ζωή σας στον πρωτογενή τομέα. Είμαστε δίπλα σας, στην πράξη.
Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια εκπαιδευτική δομή σύγχρονη η οποία θα εκπαιδεύει τους λειτουργούς του πρωτογενούς τομέα στις σύγχρονες μεθόδους παραγωγής και θα παρέχει ένα ευρύ φάσμα γνώσεων και εμπειριών. Μέσα από την Γεωργική Σχολή Μεσσαράς θα θέσουμε τις βάσεις ώστε η πρωτογενής παραγωγή της Κρήτης να περάσει στην νέα εποχή. Εδώ θα χτυπήσει η καρδιά της αναγέννησης της πρωτογενούς παραγωγής της Κρήτης και της μετάβασης στη νέα εποχή.