Αύξηση πτωχεύσεων ΕΕ

[χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό και 16 δευτ.]

Το δεύτερο τρίμηνο του 2023, ο αριθμός των δηλώσεων πτώχευσης των επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) αυξήθηκε για έκτο συνεχόμενο τρίμηνο. Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ο αριθμός των πτωχεύσεων αυξήθηκε κατά 8,4% και έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από την έναρξη της συλλογής δεδομένων το 2015.
            Αυτές οι πληροφορίες προέρχονται από στοιχεία για εγγραφές επιχειρήσεων και πτωχεύσεις που δημοσίευσε την Πέμπτη 17 Αυγούστου 2023, η Eurostat. Από τον Φεβρουάριο του 2023, η βάση δεδομένων της Eurostat περιλαμβάνει επίσης μηνιαία δεδομένα σχετικά με τις εγγραφές επιχειρήσεων και τις πτωχεύσεις για χώρες που διαβιβάζουν οικειοθελώς μηνιαίες πληροφορίες.
            Όσον αφορά τις εγγραφές νέων επιχειρήσεων, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, μετά από αύξηση 2% το πρώτο τρίμηνο του έτους, αυτές μειώθηκαν ελαφρά κατά 0,6% το δεύτερο τρίμηνο του 2023. Γενικά, από το 2023, ο αριθμός των Οι εγγραφές επιχειρήσεων ήταν υψηλότερες σε σχέση με την περίοδο 2015-2022. 
            Οι κηρύξεις πτώχευσης αυξήθηκαν περισσότερο στις υπηρεσίες διαμονής και σίτισης το δεύτερο τρίμηνο του 2023
Εξετάζοντας συγκεκριμένα τις πτωχεύσεις ανά δραστηριότητα, όλοι οι κλάδοι της οικονομίας κατέγραψαν αύξηση στον αριθμό των πτωχεύσεων το δεύτερο τρίμηνο του 2023 σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Οι υπηρεσίες διαμονής και τροφίμων (+23,9%), οι μεταφορές και η αποθήκευση (+15,2%) και η εκπαίδευση, η υγεία και οι κοινωνικές δραστηριότητες (+10,1%) ήταν οι τομείς με τις υψηλότερες αυξήσεις στον αριθμό των χρεοκοπιών το δεύτερο τρίμηνο του 2023 σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.  
           
Σε σύγκριση με το προ πανδημίας τέταρτο τρίμηνο του 2019, ο αριθμός των κηρύξεων πτωχεύσεων το δεύτερο τρίμηνο του 2023 ήταν υψηλότερος στην πλειονότητα των τομέων της οικονομίας. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στον αριθμό των πτωχεύσεων, σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2019, καταγράφηκαν στις υπηρεσίες διαμονής και σίτισης (+82,5% και μεταφορές και αποθήκευση (+56,7%).
           
Αντίθετα, το δεύτερο τρίμηνο του 2023, υπήρχαν μόνο δύο τομείς της οικονομίας όπου ο αριθμός των κηρύξεων πτώχευσης ήταν χαμηλότερος από ό,τι το προ πανδημίας τέταρτο τρίμηνο του 2019: η βιομηχανία (-11,5%) και οι κατασκευές (-2,7%).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω