Ροή Ειδήσεων

Αναδρομική φορολόγηση συνταξιούχων

Το Ενιαίο Δίκτυο των Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Σιδηροδρομικών Μακεδονίας – Θράκης ,το Σωματείο Συνταξιούχων ΗΣΑΠ και το Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΣΑ και θυγατρικών εταιρειών ζητούν από την κυβέρνηση να μην φορολογήσει τα αναδρομικά που κερδήθηκαν μέσω της δικαστικής οδού.
Συγκεκριμένα:
Προς
Α) Τον Πρωθυπουργό κ. Κ. Μητσοτάκη
Β) Αρχηγούς κομμάτων και Βουλευτές
Γ) Υπουργό Οικονομικών κ. Χ. Σταϊκούρα
Δ) Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης
Αναδρομικά και φορολόγηση (11μήνου): Οι συνταξιούχοι να μην πληρώσουν ούτε 1 ευρώ!!
Αναψηλάφηση ενός εγκλήματος….
Το Ενιαίο Δίκτυο των Συνταξιούχων, ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Σιδηροδρομικών Μακεδονίας – Θράκης ,το Σωματείο Συνταξιούχων ΗΣΑΠ και το Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΣΑ και θυγατρικών εταιρειών επανέρχονται στο ζήτημα της φορολόγησης των αναδρομικών που προέρχονται από τις περικοπές των συντάξεών μας, για να ξεκαθαρίσουμε τα εξής:
Ιστορικό:
Υπενθυμίζουμε ότι οι περικοπές των συντάξεών μας αρχίζουν από το 2012 με νόμους της κυβέρνησης Σαμαρά και υπουργό Εργασίας,  τον Γιάννη Βρούτση νόμοι 4093/2012 και 4051/2012.
• Ερχόμαστε λοιπόν στην κατάπτυστη ξανασυζητημένη απόφαση του ΣτΕ για το 11μηνο που αφορούσε το διάστημα 6/2015 έως 5/2016.
• Αφού λοιπόν δημοσιεύτηκε η περιβόητη απόφαση στην συνέχεια υπήρξε καταστρατηγημένη νομοθετική ρύθμιση. Η σημερινή κυβέρνηση αποφάσισε να επιλέξει μόνο τις περικοπές στην κύρια σύνταξη των συγκεκριμένων νόμων να αφήσει απέξω Δώρα κύριων και επικουρικών καθώς και των περικοπών στην επικουρική και να επιστρέψει τα συγκεκριμένα ποσά αφορολόγητα στους δικαιούχους (πονηρά σκεπτόμενη)!! Δεν φορολόγησε τα συγκεκριμένα ποσά την ώρα της εκταμίευσης. Οι συνταξιούχοι οι οποίοι θεωρήθηκαν τότε << τυχεροί>> ανερχόντουσαν σε 1,1 εκατ. δηλαδή μόλις το 30% του συνόλου των συνταξιούχων!!
• Τα αναδρομικά αυτά, προέρχονταν από περικοπές που έγιναν σε κύριες συντάξεις για το διάστημα από τον Ιούνιο του 2015 έως τον Μάιο του 2016, δηλαδή για ένα 11μηνο.
• Ένα χρόνο μετά λοιπόν, η κυβέρνηση επιλέγει να φορολογήσει αυτά ακριβώς τα αναδρομικά των συνταξιούχων, μέσω του φόρου εισοδήματος και της εισφοράς αλληλεγγύης. Έτσι, οι ανωτέρω «τυχεροί» συνταξιούχοι, θα κληθούν να επιστρέψουν ποσά που κυμαίνονται από 20% έως και 55% όσων εισέπραξαν, με βάση την κλίμακα φορολογίας. «Καημένοι τυχεροί συνταξιούχοι»!!
• Μεσοσταθμικά, το ΕΝΔΙΣΥ υπολογίζει ότι θα κληθούν οι συνταξιούχοι να επιστρέψουν στα δημόσια ταμεία, το 33% από τα «ψίχουλα» των αναδρομικών που έλαβαν. Το 2020 έλαβαν 1 δισ. 197 εκατ. ευρώ, το 2021 άλλα 110 εκατ. ευρώ, άρα σύνολο  1 δισ. 307 εκατ. ευρώ, (αυτά τα χρήματα προκύπτουν από την απόφαση του ΣτΕ).
• Το ΕΝΔΙΣΥ υπενθυμίζει ότι τα αναδρομικά που χορηγήθηκαν το 2020, δόθηκαν άτοκα. Με δεδομένο ότι τα αρμόδια δικαστήρια επιδικάζουν έντοκη καταβολή αναδρομικών 6% ανά έτος. Θα έπρεπε η κυβέρνηση για το διάστημα από το 2012 έως το 2016,  να καταβάλλει ποσά, με 30% προσαύξηση, κάτι που δεν έπραξε.
• Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι συνολικά το υπουργείο Οικονομικών, θα εισπράξει από τους συνταξιούχους ένα ποσό στα επίπεδα των 431.100.000 ευρώ (πονηρούλα κυβέρνηση)!
• Το ΕΝΔΙΣΥ ήδη από τις 8 Ιουνίου, είχε αποστείλει επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, με την οποία ζητούσε να τακτοποιηθεί έγκαιρα και με ορθό τρόπο, το συγκεκριμένο ζήτημα, ώστε να μην ταλαιπωρηθούν και να μην αδικηθούν ξανά, οι συνταξιούχοι. Κάτι τέτοιο δεν έγινε. Είχε ζητήσει λοιπόν τα αναδρομικά που θα προκύπτουν από δικαστικές αποφάσεις Ολομελειών, Ανώτερων Δικαστηρίων και θα αφορούν περικοπές συντάξεων να μην φορολογούνται.
• Ζητάμε να σταματήσετε την φορολόγηση των συγκεκριμένων ποσών άμεσα. Καταληστεύετε τους συνταξιούχους και τους εμπαίζετε!! Εκεί που τους χρωστάγατε τους πήρατε και το βόδι!!
Ειδικά σε μια περίοδο ανατιμήσεων και ακρίβειας ακόμα και στα βασικά είδη πρώτης ανάγκης, είναι εγκληματικό να ζητάει η Κυβέρνηση επιστροφές ποσών από τους συνταξιούχους.
Οι συνταξιούχοι σας θεωρούν πολιτικά ανίκανους όσους βάλατε το χέρι σας και ψηφίσατε σε περίοδο μνημονίων την περικοπή των συντάξεων.
Και δεν εννοείται από το 2016 περίοδο εξόδου από τα μνημόνια να μην επαναφέρετε τα κλεμμένα των μνημονίων που ψηφίσατε! 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω