Ροή Ειδήσεων

Αναζητώντας το αόρατο σύμπαν

Κυκλοφορεί η νέα έκδοση «Αναζητώντας το Αόρατο Σύμπαν – Σκοτεινή ύλη, σκοτεινή ενέργεια, μαύρες τρύπες»  του Νταβίντ Ελμπάζ, σε μετάφραση Άγγελου Φιλιππάτου και επιστημονική επιμέλεια Βασίλη Χαρμανδάρη, από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης.
Η πρόοδος της κοσμολογίας μέσα στον 20ό αιώνα σημείωσε τεράστια άλματα: επιταχυνόμενη διαστολή του σύμπαντος, Μεγάλη Έκρηξη, µαύρες τρύπες, υπερκαινοφανείς αστέρες και τόσα άλλα. Ωστόσο, η αόρατη σκοτεινή ύλη, που είναι αναγκαία για να εξηγήσουμε την κίνηση των γαλαξιών, η αόρατη σκοτεινή ενέργεια, που είναι αναγκαία για να δικαιολογήσουμε την επιτάχυνση της διαστολής του σύμπαντος, αλλά και οι µαύρες τρύπες, που εξαφανίζουν τη συνήθη ύλη όπως ο ταχυδακτυλουργός εξαφανίζει έναν λαγό μέσα στο καπέλο του, διαμορφώνουν την εικόνα ενός σύμπαντος που αδυνατούμε να το συλλάβουμε, γιατί δεν μπορούμε να παρατηρήσουμε ολοένα και μεγαλύτερο τμήμα του.
Ρίχνοντας φως σε ό,τι προσφυώς ονομάζεται το μαύρο τρίγωνο της άγνοιάς µας, ο συγγραφέας προσπαθεί να εντοπίσει τις προκαταλήψεις που µας κρύβουν ένα τόσο μεγάλο μέρος του σύμπαντος, αναλύοντας μια σειρά από πιθανές αυταπάτες. Υπάρχει, πράγματι, έλλειμμα ύλης στο σύμπαν; Ενδέχεται οι παρατηρήσεις µας να είναι εσφαλμένες; Άραγε βλέπουμε τριδιάστατα ένα διδιάστατο ολογραφικό σύμπαν; Ή μήπως ζούμε μέσα σε μια μαύρη τρύπα συμπαντικών διαστάσεων, σε μια φυσαλίδα-σύμπαν ή σ’ ένα σύμπαν-νησί;
Σε τούτο το ιδιαίτερα εύληπτο βιβλίο, ο κορυφαίος αστροφυσικός Νταβίντ Ελμπάζ εξετάζει υπό ένα ολότελα διαφορετικό πρίσμα τα θεμελιώδη ερωτήματα που απασχολούν τη σύγχρονη κοσμολογία.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
O Νταβίντ Ελμπάζ είναι γάλλος αστροφυσικός, ειδικός στον σχηματισμό και την εξέλιξη των γαλαξιών, διευθυντής ερευνών στο Τμήμα Αστροφυσικής της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας και Εναλλακτικών Μορφών Ενέργειας (CEA) της Γαλλίας, και επιστημονικός σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος. Ασχολείται επίσης ενεργά με την εκλαΐκευση της επιστήμης. Για το επιστημονικό του έργο, έχει βραβευτεί από την Αμερικανική Αστρονομική Εταιρεία (2000) και το Ινστιτούτο της Γαλλίας (βραβείο Jaffé, 2017). Εκτός από πολλές επιστημονικές εργασίες, έχει γράψει και δύο επιστημονικά μυθιστορήματα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω