Ανεξέλεγκτες οι τιμές ενέργειας

Οι υπουργοί ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) πραγματοποίησαν την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2022, δύο συζητήσεις ανταλλαγής απόψεων σχετικά με την ενεργειακή κατάσταση στην ΕΕ, χωρίς ωστόσο να καταλήξουν σε συγκεκριμένα μέτρα για το σταμάτημα της κούρσας των τιμών ενέργειας.
          Κατά τη διάρκεια της πρώτης συζήτησης, οι υπουργοί εξέφρασαν τις προτιμήσεις τους για διάφορες επιλογές πολιτικής για την μείωση των υψηλών τιμών ενέργειας στους πολίτες, τις δημόσιες υπηρεσίες, τις επιχειρήσεις και τη βιομηχανία, οι οποίες θα μπορούσαν να εφαρμοστούν σε επίπεδο ΕΕ σε σύντομο χρονικό διάστημα.
          Στην συζήτηση αναφέρθηκαν τέσσερις βασικοί τομείς στους οποίους τα κράτη μέλη αναμένουν από την Επιτροπή να δράσει. Αυτά περιλαμβάνουν τον περιορισμό των εσόδων των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας που αντιμετωπίζουν χαμηλό κόστος παραγωγής, ένα πιθανό ανώτατο όριο τιμής για το φυσικό αέριο, μέτρα για συντονισμένη μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρη την ΕΕ και μέτρα που θα βοηθούσαν στην επίλυση του ζητήματος της μειωμένης ρευστότητας.
          Στη συνέχεια, οι υπουργοί παρουσίασαν την κατάσταση της ετοιμότητας της χώρας τους για τον φετινό χειμώνα. Τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν πραγματοποιήσει διάφορες δράσεις τόσο σε εθνικό όσο και σε επίπεδο ΕΕ. Ειδικότερα, ενέκριναν έναν κανονισμό για την πλήρωση των αποθηκών φυσικού αερίου και την κοινή χρήση τους με πνεύμα αλληλεγγύης, διαφοροποιώντας τις πηγές εφοδιασμού και δεσμεύτηκαν να μειώσουν τη ζήτηση φυσικού αερίου κατά 15% αυτόν τον χειμώνα. Οι υπουργοί επισήμαναν ότι παρά τις πρόσφατες εξελίξεις, και ειδικότερα τη διακοπή των ροών ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του Nordstream I, η Ευρώπη είναι προετοιμασμένη για αυτόν τον χειμώνα. Τα υπόγεια αποθέματα φυσικού αερίου της ΕΕ έχουν καλυφθεί κατά 82,5% της χωρητικότητάς τους, πολύ πριν από την προθεσμία της 1ης Νοεμβρίου που ορίζεται στον κανονισμό αποθήκευσης αερίου.

Ομιλητές 2ης Ημερίδας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω